Your Pet, Our Passion.

Sussex-spaniël

De sussex-spaniël is een middelgrote, stevig gebouwde, robuuste hond met korte maar sterke poten. Hij heeft een breed kop en een sombere uitdrukking. De korte, weelderige vacht heeft een schitterende leverkleur met een gouden glans, die lichter is op de punten. Een volwassen sussex-spaniël heeft een schofthoogte van 38-41 cm en weegt ongeveer 23 kg.

Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
  • Enige training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
  • Middlematige hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Een echte gezinshond

De Sussex-spaniël is vrolijk en zeer kneedbaar. Het past zich aan alle situaties aan. Wel is het belangrijk om hem te laten wennen aan kinderen, honden, auto’s etc. als hij jong is. Hij houdt van jagen en dit verlangen kan soms de overhand krijgen als hij loopt. Daarom is het belangrijk om een ​​puppy te leren goed te luisteren. De tijd die u met uw hond doorbrengt, zal zeker de moeite waard zijn en u zult hem een ​​gelukkige en loyale metgezel vinden.

De Sussex-spaniël ontstond aan het begin van de 19e eeuw uit kruisingen tussen verschillende spaniëls. De heer Fuller, een landeigenaar uit Sussex, Engeland, was de eerste die geïnteresseerd raakte in dit ras. Hij bezat verschillende soorten spaniels, waaronder Sussex Spaniels. Hij fokte ze voor zijn werk en ontwikkelde het ras vijftig jaar lang, tot de jaren 1850. Tegen de tijd van de Tweede Wereldoorlog kelderde het aantal Sussex-spaniëls. Er wordt ook geschat dat er aan het einde van de oorlog nog maar vijf exemplaren over waren. Gelukkig zijn liefhebbers erin geslaagd het ras in stand te houden, ook al is het aantal Sussex Spaniels nog vrij beperkt.

De Sussex-spaniël geniet over het algemeen een relatief robuuste gezondheid. Zoals veel rassen is hij echter gevoelig voor heupdysplasie (wat de mobiliteit kan verstoren). Bovendien is het ook gevoelig voor oorinfecties.

Vermijd overmatige lichaamsbeweging bij een jonge Sussex-spaniël. Als volwassene heeft deze hond regelmatige fysieke activiteit nodig, anders zal hij zich vervelen. Hij is gemaakt om op het platteland te leven en heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig.

Uw hond moet een qua voedingswaarde uitgebalanceerd dieet krijgen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal blijft. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant. Er zijn gevallen van maagdilatatie-torsie waargenomen bij Sussex-spaniëls. Het opsplitsen van hun dagelijkse rantsoen in verschillende maaltijden helpt het risico te verminderen.

Het wordt aanbevolen om uw Sussex-spaniël meerdere keren per week te borstelen of kammen. Inspecteer en reinig zijn oren regelmatig. Knip af en toe de haartjes rond de vingers af en controleer of er aartjes aan de haartjes vastzitten.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.