Your Pet, Our Passion.
Slapende kat op de knie van de eigenaar

FAQ: Wanneer uw kat steriliseren

leestijd: 5 min

Heb je onlangs een minitijger in huis genomen? Dat is fantastisch nieuws! Nu je kitten nog zo klein en schattig is, kan je je waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen dat je kattinnetje binnenkort al zelf kittens kan hebben.

Toch kan dat! Een kattin is geslachtsrijp op de leeftijd van vier tot zes maanden en zou dus al een eerste worp kunnen hebben terwijl ze zelf nog kitten is! Omdat katten zich op deze manier snel kunnen vermenigvuldigen en er nog altijd veel katten in asielen belanden en een deel daarvan nooit een nieuwe thuis vindt, werd in België de sterilisatieplicht voor katten ingevoerd. In het Vlaams Gewest moeten katten geboren na 1 april 2018 gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 5 maanden of vóór ze verkocht of weggegeven worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moesten vóór 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. In het Brussels Gewest moeten alle katten geboren na 1 januari 2018 vóór de leeftijd van 6 maanden of vóór ze verkocht of weggegeven worden, gesteriliseerd worden. Katten die gehouden worden door een erkende fokker vormen een uitzondering op de regel.

Meer informatie vind je hier: https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/sterilisatie-katten-verplicht en hier: https://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten.

 

"Je kat steriliseren is een van de belangrijkste beslissingen die je als baasje moet nemen. Het Purina® team staat klaar om een antwoord te geven op je eventuele vragen."

 

Een oudere kat steriliseren

Ook als je kat geboren is vóór 1 september 2014 en dus niet onder de actuele sterilisatieplicht valt, moet je erover denken je kat te steriliseren. Sterilisatie voorkomt ongewenste nestjes en beschermt je kat tegen bepaalde ziektes.

Wat is steriliseren?

Met het ‘steriliseren’ van katten, bedoelen we hier het onvruchtbaar maken van je huisdier door middel van een chirurgische ingreep. Technisch gezien is castratie het verwijderen van vruchtbaarheidsorganen en sterilisatie het onbruikbaar maken van vruchtbaarheidsorganen. Hoewel zowel kattinnen als katers technisch gezien doorgaans ‘gecastreerd’ worden, wordt in de volksmond gesproken over ‘castratie’ als het gaat om een mannelijk dier en over ‘sterilisatie’ als het gaat over een vrouwelijk dier. Als wij het hebben over ‘sterilisatie’ en de ‘sterilisatieplicht’ bedoelen we de ingreep bij beide geslachten, tenzij uit de context iets anders blijkt.

Bij kattinnen omvat de sterilisatie het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, hoewel soms ook alleen de eierstokken verwijderd worden. Doorgaans wordt hiervoor een kleine insnijding gemaakt aan de linkerzijde of ook onderaan, op haar buik.

Bij katers worden de teelballen verwijderd. De ingreep is bij katers veel minder ingrijpend dan bij kattinnen. Er zijn zelfs geen hechtingen nodig.

Is de sterilisatie pijnlijk voor de kat?

De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken. Je dierenarts zal je ook ontstekingsremmers en pijnstillers meegeven om je kat thuis te behandelen.

Aangezien de operatie voor katers veel minder invasief is, moeten ze nog maar één dag medicatie krijgen. Kattinnen moeten nog ongeveer drie dagen met medicatie ondersteund worden, om zo snel en pijnloos mogelijk te herstellen van de operatie.

Waarom moet ik mijn kat steriliseren?

Behalve dat sterilisatie wettelijk verplicht is, afhankelijk van de leeftijd van je kat, gaat de ingreep ook gepaard met verscheidene voordelen voor je kat. Je kat zal minder kans maken op bepaalde ziektes en kan ook niet ongewenst zwanger raken. Andere voordelen van sterilisatie zijn:

  • Sterilisatie maakt een einde aan ongewenst gedrag dat bij de geslachtsrijpheid hoort, zoals urine sproeien om het grondgebied af te bakenen.

  • Gesteriliseerde katers zijn minder geneigd om eropuit te trekken, wat de kans verminderd dat ze aangereden worden of vechten met andere katten.

  • Je kat kan aanhankelijker worden. Kattinnen worden vaak zachter van aard

  • Het risico op bepaalde ziektes, waaronder kattenleukemie en kattenaids, neemt af.

  • Gesteriliseerde kattinnen lopen minder kans op baarmoederontsteking.

  • Bij kattinnen die op jonge leeftijd gesteriliseerd worden, verkleint de kans op de ontwikkeling van melkklierkanker op latere leeftijd.

Wanneer moet ik mijn kat steriliseren?

Wij raden aan kittens te steriliseren zoals de wet het voorschrijft voor de leeftijd van 5 of 6 maanden, afhankelijk van jouw woonplaats, of op het moment dat je kitten verkocht of weggegeven wordt.

Sommige asielen en dierenartsen raden vroegsterilisatie aan, dat wil zeggen vanaf de leeftijd van 12 weken en soms zelfs al vroeger.

Op de leeftijd van vier tot zes maanden bereiken katten de geslachtsrijpheid en kunnen ze zich voortplanten. Je weet dat het zover is wanneer je kattin luid begint te janken of je kater urine begint te sproeien om zijn grondgebied te markeren. Als je kat geslachtsrijp is, maar nog niet gesteriliseerd is, houd je huisdier dan zeker binnen tot na de sterilisatie om te voorkomen dat je kat een ongewenst nestje op de wereld zet of veroorzaakt.

Misvatting

Je hebt misschien ook al horen zeggen dat het beter is je kattin eerst een nestje te laten hebben voor je haar steriliseert. Onze experts weten met zekerheid dat dat een fabeltje is.

Maak een afspraak met uw dierenarts om uw kat te steriliseren. Het kan zijn dat hij u vraagt ​​uw kat aan te bieden voor een vooronderzoek.

Uw dierenarts zal u vragen uw kat de avond ervoor niet te voeren. Zorg ervoor dat er water beschikbaar is, maar verwijder dit de ochtend van de operatie.

Waarschijnlijk moet u uw kat 's ochtends bij de dierenarts afzetten en kunt u hem later op de dag ophalen.

Wilt u uw kat laten steriliseren, maar is de operatie voor u te duur, vraag dan bij uw gemeente of zij een actie organiseert waarbij kortingsbonnen voor sterilisatie worden uitgedeeld.

Uw kat zal na de operatie een beetje slaperig zijn, maar hij zou zeer snel weer normaal moeten worden. Het herstel van uw kat zal dan afhangen van zijn geslacht. Er zijn enkele dingen die u kunt doen om uw huisdier te helpen herstellen na de operatie.

Urineproblemen

Na sterilisatie is uw huisdier gevoeliger voor urineproblemen. Als u veranderingen in de urinegewoonten van uw kat opmerkt (zoals vaker plassen, hurken zonder plassen of bloed in de urine), neem dan contact op met uw dierenarts.

Gewichtstoename

Soms gaat sterilisatie gepaard met gewichtstoename. Zelfs als de operatie niet direct verantwoordelijk is voor de gewichtstoename van de kat, verhindert het dat hij een kater verovert, wat zijn bewegingen zal beperken en dus de gewichtstoename kan verklaren.

Als u merkt dat uw kat aankomt, kunt u hem helpen in vorm te blijven door met hem te spelen of met een tuigje te wandelen. Laat je inspireren door onze gametips.

Purina® heeft een speciaal dieet ontwikkeld voor gesteriliseerde katten. De exclusieve formule heeft een eiwit- en vetgehalte dat is aangepast om een ​​gezonde stofwisseling bij de gesteriliseerde kat te behouden, om spiermassa op te bouwen en een gezond lichaamsgewicht te behouden. Evenwichtige mineralen houden bovendien de urinewegen gezond. Bovendien bevat de voeding een werkzame stof die de vorming van tandsteen met 40% vermindert en bijdraagt ​​aan het behoud van een gezond gebit.

Als u merkt dat uw kat zwaarder wordt, kunt u overwegen om over te stappen op een van onze vetarme diëten.

  • Uw kat wordt ongeveer elke drie weken na het bereiken van geslachtsrijpheid loops. Tijdens haar loopsheid kan ze luid gaan miauwen en erg opgewonden raken, wat het leven moeilijk voor je kan maken.
  • Wanneer uw kat loops is, moet u ervoor zorgen dat u haar beschermt tegen mannetjes die met haar willen paren om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
  • Uw kat kan drie nestjes per jaar krijgen, en elk nest kan maximaal zes kittens bevatten. Dit kan u duur komen te staan.
  • Het is waarschijnlijker dat uw kat van huis afdwaalt, waardoor het risico groter wordt dat hij betrokken raakt bij verkeersongelukken.
  • Ongecastreerde katten zijn agressiever en zullen eerder met andere katten vechten. Ze lopen daardoor het risico zichzelf te verwonden, maar ook ziekten te verspreiden.
  • Ongesteriliseerde vrouwtjes hebben een groter risico op het ontwikkelen van borsttumoren rond de leeftijd van 6/7 jaar. Palpeer het borstgebied regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen knobbel is. Als dit het geval is, neem dan contact op met uw dierenarts.

Doorgaans vertonen vrouwelijke katten geen duidelijke fysieke symptomen van zwangerschap totdat ze de tweede of derde week van de zwangerschap bereiken. Als u denkt dat uw kat zwanger is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts om dit te bevestigen.

Het kan zijn dat uw kat tijdens haar dracht nog wordt gesteriliseerd, waardoor haar zwangerschap wordt beëindigd en toekomstige zwangerschappen worden voorkomen. Uw dierenarts zal u informatie geven over het steriliseren van een zwangere kat, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Het castreren van uw kat is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Voordat u beslist, moet u beoordelen wat het beste is voor u en uw kat.