Your Pet, Our Passion.

Engelse springerspaniël

De Engelse springerspaniël is een compacte, middelgrote hond met lange oren. Deze hond is alert, vriendelijk en goed van vertrouwen. Zijn vacht is steil en middellang met hier en daar extra lange haren. De kleur kan zwart-wit zijn, lever-wit of met taankleurige vlekken. Een volwassen Engelse springer is ongeveer 51 cm hoog en weegt 23-25 kg.

Levensduur
12-14 jaar
Gewicht
18-25kg
Grootte
46-56 cm
Kleur
Zwart en wit, leverkleurig en wit of met bruine aftekeningen
Grootte
Gemiddeld
Kennel Club groep
Jachthond
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Middlematige hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Een echte gezinshond
Gezondheid van de Engelse Springer

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen in geval van problemen.

De Engelse springerspaniël kan last hebben van:

  • heupdysplasie.
  • Dysplasie van de elleboog.
  • Progressieve retinale atrofie is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat een deel van het oog degenereert en afsterft, wat tot blindheid kan leiden.
  • Multifocale retinale dysplasie is een erfelijke oogaandoening die het gezichtsvermogen van een hond ernstig kan beïnvloeden.
  • Glaucoom is een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde druk in het oog.
  • Retinale pigmentepitheeldystrofie, die wordt gekenmerkt door de vorming van afzettingen in het oog die bij weinig licht tot oogbeschadiging en blindheid kunnen leiden.
  • Fucosidose is een erfelijk stofwisselingsprobleem dat tot zenuwproblemen kan leiden.
  • Immuungemedieerde hemolytische anemie: het immuunsysteem van de hond begint zijn eigen rode bloedcellen aan te vallen, waardoor bloedarmoede ontstaat.
  • Oorinfecties door hangende oren.

Kennel Club Priority Health Tests en programma's:

  • Oogtest om een ​​afwijking van het pectineale ligament op te sporen. Test om te zoeken naar tekenen van glaucoom bij een hond.
  • DNA-test voor fucosidose en progressieve retinale atrofie, die helpt bepalen of een hond mogelijk deze ziekte heeft.
  • Screeningprogramma voor oogziekten.

Persoonlijkheid

De Springerspaniël is een extraverte, vriendelijke hond die ervan houdt om te behagen. Over het algemeen is het een goede gezelschapshond die goed in het gezin past omdat hij gemakkelijk te trainen is en snel leert. Als hij minder goed is opgeleid, kan hij koppig, verlegen of zelfs agressief zijn, maar dit komt zelden voor. Showonderwerpen zijn rustiger en minder actief dan honden die voor werk zijn geselecteerd.

De Springerspaniël is over het algemeen een stevig ras. Zoals bij veel rassen kan het echter worden beïnvloed door verschillende erfelijke oogaandoeningen, evenals door heup- en elleboogdysplasie (pijnlijke gewrichtsproblemen die de mobiliteit kunnen verstoren). Oogtesten en een röntgenonderzoek van de heupen zijn daarom essentieel vóór elke voortplanting. Hij is ook vatbaar voor een bepaald type bloedarmoede.

Deze hond houdt van het buitenleven en heeft genoeg energie om de hele dag te werken. Hij heeft veel beweging en spel nodig om hem tevreden te stellen (minstens twee uur voor een volwassene), anders ontwikkelt hij ongewenst gedrag. Hij neemt graag deel aan alle gezinsactiviteiten; het is een ideale metgezel voor een gezin met kinderen. Als hij eenmaal een goede training heeft gehad, is hij heel rustig.

Uw hond moet een qua voedingswaarde uitgebalanceerd dieet krijgen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal blijft. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant.

De vacht van de springerspaniël is plat of golvend en van gemiddelde lengte; de oren, borstkas, benen, staart en achterkant van de dijen hebben enkele franjes. Deze pony heeft wat onderhoud nodig. Je moet rond het hoofd, de benen en de oren knippen. Extra onderhoud is nodig, vooral na een dag buiten in het struikgewas, omdat hun vacht allerlei soorten twijgen en grassen oppikt.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Uw hond moet een qua voedingswaarde uitgebalanceerd dieet krijgen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal blijft. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De vacht van de springerspaniël is plat of golvend en van gemiddelde lengte; de oren, borstkas, benen, staart en achterkant van de dijen hebben enkele franjes. Deze pony heeft wat onderhoud nodig. Je moet rond het hoofd, de benen en de oren knippen. Extra onderhoud is nodig, vooral na een dag buiten in het struikgewas, omdat hun vacht allerlei soorten twijgen en grassen oppikt.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

De Engelse springerspaniël is een zuinige hond als het gaat om huisvesting en transport. Gezien zijn formaat heeft hij ook geen grote binnenruimte nodig, maar hij is het gelukkigst als hij nat en modderig is, midden op het platteland. Dit is dus een plattelandshond die lange, energieke wandelingen nodig heeft en voldoende mogelijkheden om te rennen, snuffelen en ontdekken.

Dit is een hond die graag traint, of het nu gaat om traditionele jachthondenactiviteiten of om de grote verscheidenheid aan hondensporten en -activiteiten die tegenwoordig bestaan. Hij leent zich goed voor geurwerk, wat het ook mag zijn, en zal speuren, klopjacht of olfactorische discriminatie op prijs stellen. De Springer is in hart en nieren nog steeds een werkhond en heeft daarom een ​​“klusje” nodig – wat dat ook mag zijn – omdat een verveelde Springer moeilijk in de omgang is.

De Engelse Springer reageert het beste op een positieve, op beloning gebaseerde training en moet vanaf jonge leeftijd worden geleerd om gevonden voorwerpen met plezier op te halen en uit te wisselen, en om betrouwbaar te onthouden, aangezien zijn zeer actieve neus hem overal naartoe kan leiden.

Aan het verwerven en verzorgen van een Engelse springerspaniël, een middelgroot hondenras, zijn bepaalde kosten verbonden. De aankoopprijs van een Engelse spaniël varieert doorgaans tussen de 800 en 1500 euro, afhankelijk van de afstamming en het voldoen aan de rasstandaarden. Het is belangrijk om een ​​gerenommeerde fokker te kiezen om de gezondheid en kwaliteit van de pup te garanderen.

Als het om voeding gaat, heeft een Engelse springerspaniël een kwaliteitsdieet nodig dat is afgestemd op zijn specifieke behoeften. Plan een maandelijks budget van ongeveer 50 tot 70 euro voor de voeding van uw hond. Het is essentieel om een ​​uitgebalanceerd dieet te kiezen om uw gezondheid en ideale gewicht te behouden.

Het verzorgen van een Engelse springerspaniël vereist regelmatige aandacht. Plan een budget voor de aankoop van borstels, shampoos en verzorgingsproducten die zijn aangepast aan zijn vacht. Reken voor verzorgingsproducten zo'n 30 tot 50 euro per maand.

Er moet ook rekening worden gehouden met de veterinaire kosten. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, vaccinaties, ontwormingen en eventuele medische behandelingen kunnen een jaarlijkse kost van ongeveer 200 tot 300 euro vertegenwoordigen. Het wordt aanbevolen om een ​​ziektekostenverzekering af te sluiten om eventuele onverwachte dierenartskosten te dekken.

Vergeet ten slotte niet om speelgoed en accessoires te budgetteren om uw Engelse springerspaniël te vermaken. Honden van dit ras zijn actief en intelligent, ze hebben mentale en fysieke stimulatie nodig. Reken ongeveer 50 tot 100 euro per jaar voor speelgoed, riemen, tuigjes en andere accessoires.

Samenvattend brengt het verwerven en verzorgen van een Engelse springerspaniël kosten met zich mee die verband houden met aanschaf, voeding, verzorging, veterinaire zorg en speelgoed. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van dit ras te leren kennen voordat u een beslissing neemt, zodat u uw hond een gelukkig en bevredigend leven kunt geven.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Verharen springerspaniëls veel?

Het is bekend dat springerspaniëls matig verharen, maar in de lente en herfst kunnen ze meer verharen.

Houden springerspaniëls van knuffels?

Springerspaniëls zijn bruisende en aanhankelijke honden die graag met je knuffelen – het kan zelfs hun favoriete bezigheid zijn, dus bereid je voor op het ontvangen van veel liefde en genegenheid.

Hoe lang moet je met een springerspaniël wandelen?

Springerspaniëls zijn zeer energieke honden en moeten daarom minimaal 2 uur per dag worden uitgelaten.

Zijn Springers gevoelig voor verlatingsangst?

Ja, net als veel andere hondenrassen kan de Springer Spaniel last krijgen van verlatingsangst als hij lange tijd alleen wordt gelaten. Ze hebben de neiging om heel dicht bij hun baasjes te staan, dus als ze niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze angstig worden.

Wist je dat ?

  • De Springer en de Cocker waren ooit één ras, uit dezelfde nesten, waarbij de grotere pups Springers waren en de kleinere Cockers. In 1892 verdeelde de Kennel Club van Groot-Brittannië ze in twee verschillende rassen.
  • Hoewel hij afstamt van de Landspaniël, staat de Springerspaniël bekend om zijn liefde voor water. Hij houdt ervan om te baden of gewoon rond te spetteren in een plas of zelfs in zijn eigen waterbak.
  • Hoewel de naam "Springerspaniël" pas later werd gegeven, zijn er 16e-eeuwse schilderijen van honden die op het ras lijken.
  • De Engelse springerspaniël is de derde hond die de meeste 'Best in Show'-prijzen heeft gewonnen op de Westminster Kennel Club Dog Show, met een indrukwekkend totaal van zes titels.
  • Het is populair bij beroemdheden, waaronder George W. Bush, prinses Grace en Oprah Winfrey.