Your Pet, Our Passion.
Binnenkat met voer in kom

Voeding en beweging bij binnenhuiskatten

leestijd: 4 min

Doordat binnenhuiskatten niet zoveel mogelijkheden tot beweging hebben als buitengangers, behouden ze moeilijker het ideale lichaamsgewicht.

Het binnenleven garandeert dan wel een knusse, veilige omgeving, maar de katten hebben minder ruimte om de benen te strekken. Deze minder actieve levensstijl kan er bij sommige binnenhuiskatten toe leiden dat ze worstelen om hun natuurlijke slankheid te behouden en dat ze een groter risico lopen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen als zwaarlijvigheid of diabetes.

Een zorgvuldig afgestemd voedingspatroon en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste factoren om je huistijger zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. Lees hieronder onze tips voor een binnenhuiskat in tiptop conditie.

Hoe je binnenhuiskat voeren?

Katten eten graag de hele dag door kleine maaltijden. Ze knabbelen graag af en toe wat droogvoer dat altijd voor hen klaar staat (natvoer wordt te snel slecht om te laten staan). Op die manier kan jij moeilijk bijhouden wat je kat al gegeten heeft. Om ervoor te zorgen dat je kat niet te veel eten krijgt, moet je elke maaltijd zorgvuldig afwegen overeenkomstig de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking.

Je kan je kat ook laten wennen aan verscheidene afgewogen kleine maaltijden per dag, als dat beter in jouw dagschema past. Als je het liever zo doet, kan je je kat vaak kleine hoeveelheden geven verspreid over de dag, om zijn energieniveau op peil te houden en toch gewichtstoename te voorkomen.

Porties afwegen is nog belangrijker als je kat al wat te veel weegt en op dieet staat. Denk erom dat je, alvorens je het voedingspatroon van je kat gaat veranderen, zijn lichaamsconditie moet beoordelen en overleg moet plegen met je dierenarts. Met behulp van onze body condition score kan je nagaan of je kat overgewicht heeft en je dierenarts kan je adviseren over de aanpassing van het voedingspatroon van je kat.

 

"Porties afwegen is nog belangrijker als je kat al wat te veel weegt en op dieet staat."

 

Er is voeding die speciaal ontwikkeld werd voor binnenhuiskatten, om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Die speciale voeding heeft de volgende kenmerken waardoor ze beter geschikt is voor binnenhuiskatten:

  • Hoog proteïnegehalte maar minder calorieën, om te helpen bij de gewichtshandhaving van je huisdier;

  • Een zorgvuldige balans van essentiële mineralen om het risico van gezondheidsproblemen, zoals urinewegaandoeningen, te helpen verminderen;

  • Rijk aan voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor een gezonde huid en vacht;

  • Een hoog gehalte aan onverteerbare vezels om te helpen haarballen te voorkomen door de haren die worden ingeslikt tijdens het schoonlikken zachtjes te transporteren door het spijsverteringsstelsel;

  • Speciale fermenteerbare vezels die samenwerken met de bacteriën in het spijsverteringsstelsel en de geur van de ontlasting verminderen;

  • Goed verteerbare ingrediënten die helpen kleinere en stevigere ontlasting te vormen, die je huisdier gemakkelijker kan uitpersen en jij gemakkelijker uit de kattenbak kan scheppen.

Daarbij blijft het belangrijk ervoor te zorgen dat je binnenhuiskat voldoende toegang heeft tot vers, schoon drinkwater.

Als je eenmaal hebt uitgemaakt hoe je je kat gaat voeren, is het tijd om na te denken over de lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging voor binnenhuiskatten

Het is belangrijk dat je binnenhuiskat voldoende beweging krijgt. Je kan hem daarbij helpen door hem leuke activiteiten te bieden. Er zijn een aantal zaken die jij kan doen om van de lichaamsbeweging van je kat een leuk spelletje te maken – en je kan natuurlijk ook zelf meedoen!

  • Maak elke dag tijd om te spelen met je kat. Laat je kat achter een balletje rennen of een speelhengel vangen. Zo zorg je ervoor dat je kat in beweging blijft en word je meteen ook deel van zijn fitnessprogramma. 

  • Klimbomen en krabpalen geven katten nieuwe hoogtes die ze kunnen overwinnen en waarop ze hun nieuwsgierigheid kunnen botvieren. 

  • Doe een deel van de dagelijkse voedingsportie in een voerspeeltje, zodat je kat uitgedaagd wordt om te spelen om bij zijn eten te kunnen. 

  • Leg wat eten boven aan de trap of op de klimboom. Je zal versteld staan hoe graag je kat bereid is te klimmen voor een lekker hapje. 

  • Denk na over manieren om jouw kat te laten genieten van het buitenleven. Een buitenren, een katproof omheinde tuin of een korte wandeling aan de leiband kunnen allemaal helpen om je kat meer dagelijkse beweging te geven. 

Met een beetje hulp van jou kan jouw binnenhuiskat net zo gelukkig, gezond en levenslustig zijn als een kat die buiten mag.