Het is van essentieel belang dat je een hond kiest die past bij jouw persoonlijkheid en jouw levensstijl. Volg ons advies om de juiste keuze te maken.
De beslissing …
Het is zowel voor jezelf als voor je hond belangrijk dat je een hond kiest die past bij jou en bij jouw levenswijze. Kies je voor een pup of een volwassen hond? Een rashond of een kruising? Je hond zal zeker tien jaar of meer deel uitmaken van je leven, dus je kunt maar beter de juiste stappen volgen en de verschillende mogelijkheden overwegen.
Rashond of kruising?
Alleen al in België leven meer dan 200 erkende hondenrassen. Daarnaast zijn er ook vele leuke kruisingen van twee rashonden en een oneindige variëteit aan onherleidbare kruisingen. Het feit dat honden specifiek gefokt werden voor bepaalde doeleinden heeft geleid tot een grotere variatie binnen deze ondersoort dan bij andere dieren. Vergelijk bijvoorbeeld een Duitse dog met een chihuahua.
Als je kiest voor een zuivere rashond, heb je het grote voordeel dat je min of meer weet wat je in huis haalt. De raskenmerken liggen vast en je hebt grote zekerheid over zijn grootte, vachtlengte en vachttextuur, temperament, energieniveau en aanleg voor erfelijke aandoeningen.
Kruisingen van twee raszuivere honden hebben in mindere mate ook voorspelbare eigenschappen, maar het is niet mogelijk te voorspellen welke van de twee rassen de overhand zal halen in de individuele nakomeling. Een kruising van een labrador-retriever met een bordercollie kan bijvoorbeeld een heel rustige hond zijn of ook een energiebom.
Onherleidbare kruisingen (ook "bastaardhonden" genoemd) hebben geen zuivere rashond in hun directe voorouders. Soms zijn er enkele kenmerken die op een bepaald ras duiden, maar bij andere honden is het echt niet mogelijk enig ras te herkennen. Voor sommige mensen is dat een niet te verwaarlozen voordeel. Ze willen een originele hond, eentje zoals niemand anders heeft. Vanuit genetisch oogpunt zijn kruisingen gezonder doordat er meer genenvermenging is, wat de kans op erfelijke problemen aanzienlijk verkleint.
Pup of volwassen hond?
Een leuk puppysnoetje is moeilijk te weerstaan! En toch is een puppy niet voor iedereen de beste keuze. Soms kan een jonge of volwassen thuisloze hond een beter alternatief zijn. Natuurlijk zijn puppy's heel schattig en het is een fijn idee een puppy de kans te geven op te groeien in een warm en liefdevol gezin. Als je kiest voor een puppy, kun je je hond van jongs af alles leren wat jij belangrijk vindt in zijn opvoeding. Maar vergeet niet dat voor een pup zorgen ook veel tijd vergt. Om te beginnen moet je een pup nog zindelijkheid leren en daartoe zul je hem vaak moeten uitlaten. Bovendien zal je heel goed moeten opletten, als je niet wilt dat hij zijn tandjes in je meubelen en andere bezittingen zet!
Volwassen thuisloze honden kunnen prima gezelschapsdieren zijn. Meestal hebben ze al een basisopvoeding gehad en weten ze al hoe zich te gedragen in de mensenwereld. Daar staat dan weer tegenover dat volwassen honden een 'emotioneel rugzakje' kunnen hebben. Het kan tijd en geduld vergen voor ze zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving, hun schuchterheid overwinnen en kleine agressies en andere moeilijkheden het hoofd kunnen bieden.
Reu of teef?
Over de verschillen tussen de geslachten lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen zijn teefjes aanhankelijker en gemakkelijker op te voeden, terwijl anderen net het omgekeerde beweren en zeggen dat teefjes onafhankelijker en afstandelijker zijn. Van reuen wordt gezegd dat ze agressiever zijn, maar weet dat castratie hun temperament radicaal kan veranderen.
Wat het geslacht ook is, een hond die niet gesteriliseerd/gecastreerd is, kan altijd voor problemen zorgen. Reutjes kunnen uitbreken om een loopse teef te gaan opzoeken. Teefjes kunnen dan weer schijnzwanger worden en zijn soms moeilijk te controleren als ze loops zijn. De sterilisatie van een teef kost aanzienlijk meer dan de castratie van een reu en als het teefje al zwanger is, kunnen de kosten nog hoger oplopen. Om te weten wat het beste bij jou en jouw levensstijl past, een teefje of een reu, raden wij aan de kwestie te bespreken met hondenfokkers of andere specialisten, zoals dierenartsen, gedragstherapeuten of hondentrainers.
Een hond van een fokker of van een erkende herplaatsingsdienst?
Als een bepaald ras je hart gestolen heeft, neem je het best contact op met een erkend fokker van dat ras. De rasvereniging kan je een lijst van de beschikbare nestjes bezorgen of ook de contactgegevens van erkende fokkers in jouw regio.
Een hond adopteren uit een asiel of via een erkende herplaatsingsdienst kan je bijzonder veel voldoening geven. Duizenden honden zitten in een asiel te wachten tot iemand hen op een dag een tweede kans wil geven om weer deel uit te maken van een gezin. Vaak zijn het perfecte gezelschapsdieren die er niets aan kunnen doen dat ze hun baasje en hun thuis verloren hebben. Erkende asielen kennen en evalueren de honden die bij hen ondergebracht zijn en ze dragen er goed zorg voor. Ze zijn gekwalificeerd om je te helpen een hond te vinden met een persoonlijkheid die optimaal past bij jou, jouw gezin en jouw levensstijl.
Maar je zal soms geduld aan de dag moeten leggen en contact moeten opnemen met verscheidene asielen of zelfs in een zeer ruime regio moeten zoeken.