De activiteit van je hond moet zich niet beperken tot de dagelijkse wandelingen. Er zijn spelletjes voor pups die hun concentratievermogen verbeteren en hen mentaal stimuleren.
Mensen zijn geneigd te denken dat de fysieke activiteit van een puppy beperkt kan blijven tot dagelijks uitlaten. Het lijdt geen twijfel dat wandelen goed is voor je hond, maar hij heeft meer nodig dan alleen lichaamsbeweging.
Door ook de hersenen van je pup te stimuleren, draag je bij tot zijn ontwikkeling en wordt het gemakkelijker om je pup oefeningen en basiscommando's aan te leren. Het is ook een leuke manier om met je pup om te gaan en jullie relatie te verbeteren. Lees verder om erachter te komen hoe je met je hond kunt spelen!
Educatieve spelletjes voor je puppy
Opdat je pup problemen zou kunnen oplossen en mentaal gestimuleerd wordt, moet zijn natuurlijk enthousiasme gekanaliseerd worden naar specifieke spelletjes. Steun op zijn instinctieve gedrag en zijn intelligentie (die veelal onderschat wordt), om hem te doen nadenken en nieuwe vaardigheden te doen verwerven. De meeste puppy's houden ervan op deze manier gestimuleerd te worden, ook al worden ze daar snel moe van.
Een pup bruist van de energie, maar zijn lichaam is nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor kan het moeilijk zijn om hem al zijn energie te doen verbranden door je alleen te richten op lichaamsbeweging: te veel beweging kan schadelijk zijn voor zijn spieren, zijn gewrichten en zijn botten. Ter afwisseling kun je hem moe maken met educatieve spelletjes. Die zullen je pup ook afleiden van de drang om op je meubels te kauwen!
Er zijn verschillende soorten spelletjes om de hersenen van honden te stimuleren en actief houden. Sommige honden zullen al deze spelletjes leuk vinden, terwijl andere honden duidelijke voorkeuren zullen hebben. Het is aan jou om uit te zoeken wat jij en je puppy het leukst vinden!
Verstoppertje
Dit spel kun je overal in je woonst of in je tuin en zelfs tijdens een wandeling spelen. Vraag er in het begin een tweede persoon bij, die je pup moet vasthouden terwijl jij je verstopt. Toon je pup dat je snoepjes hebt en wandel weg van hem. Verstop je ergens. In het begin kies je het best een plaats waar hij je vrij gemakkelijk vindt. Als je pup dan wordt losgelaten, zal hij je komen zoeken: de snoepjes en jouw aanwezigheid zijn zijn beloning. Begin al verstoppertje te spelen met je puppy als hij nog heel jong is. Zo leert hij bij jou te komen als je roept en het verbetert zijn reactievermogen.
Speuroefening
Dit educatieve spel is een variatie op het spel verstoppertje. Hier moet je pup zijn neus gebruiken om een snoepje of speeltje te vinden. Je kunt bijvoorbeeld met snoepjes een spoor leggen naar zijn favoriete speeltje of naar zijn maaltijd. Naarmate je puppy beter en beter wordt in het spel, kun je de afstand tussen de snoepjes van het spoor vergroten.
Puppy's zijn gek op dit spelletje en zullen er nooit genoeg van krijgen! Verstop snoepjes (of een bal, als je pup gek is op speelgoed) onder een kleine handdoek, onder kussens, in een oude sok of zelfs onder bloempotten in de tuin om je puppy aan te moedigen om zijn neus te gebruiken. Laat je creativiteit de vrije loop om spelletjes te vinden die tegelijk de neus en de hersenen van je hond aan het werk zetten.
Interactief speelgoed
Veel speelgoed voor honden vereist dat de hond een probleem oplost om snoepjes te krijgen. Sommige speeltjes rollen of stuiteren, andere bewegen onvoorspelbaar of hebben elementen die verplaatst moeten worden, maar ze bieden allemaal een andere uitdaging voor je puppy. De eenvoudigste zijn speeltjes met gaten erin die je vult met snoepjes, waarna je hond het speeltje op een bepaalde manier moet bewegen om de snoepjes eruit te krijgen. Andere speeltjes zijn ingewikkelder en vereisen een heel goede neuromotorische coördinatie om de snoepjes eruit te krijgen.
Verwacht niet dat je pup het principe meteen uit zichzelf zal begrijpen Speel eerst met hem. Toon hem wat hij moet doen en stel hem gemakkelijke spelletjes voor totdat hij goed begrijpt hoe dat speelgoed functioneert.
Het is niet nodig duur speelgoed te kopen. Je kunt gemakkelijk snoepjes verbergen in een leeg rolletje toiletpapier of keukenrol, in kleine doosjes of zelfs in een open plastic flesje. Moedig je puppy daarna aan om uit te zoeken hoe hij te pakken kan krijgen wat erin zit. Houd altijd een oogje in het zeil en zorg ervoor dat je zelfgemaakte speelgoed geen gevaar inhoudt voor je hond. Zie erop toe dat je puppy niet probeert er stukjes uit te bijten of het op een andere manier kapot te maken!
Trucjes leren
Een hond hebben die trucjes kan, zoals een pootje geven of een deur sluiten, lijkt op het eerste gezicht gewoon een leuk amusement, maar regelmatig de tijd te nemen om je hond iets aan te leren is ook goed voor jullie band en het is een vorm van mentale stimulatie.
Begin met eenvoudige dingen. Laat je pup bijvoorbeeld in een kringetje lopen of zijn voorpoten op een omgekeerde emmer zetten, door hem te lokken met een snoepje. Het zal niet lang duren voor je hem ingewikkeldere trucjes kunt leren, waarmee je indruk kunt maken op je vrienden!
Als je eenmaal begint zowel lichamelijke als mentale oefeningen te doen met je pup, zul je veel mogelijkheden ontdekken om op een intelligente manier met hem te spelen. Elke keer dat je je hond uitlaat, kun je hem de mogelijkheid bieden zijn lichaam en zijn hersenen te trainen. Beter nog, naarmate je pup opgroeit en zelfstandiger wordt, zal deze leuke interactie je helpen zijn aandacht bij jou te houden, zijn opvoeding en gedrag te verbeteren en de puberteit van je pup zonder noemenswaardige problemen door te komen.
Als je meer wilt weten over het verzorgen en opvoeden van je puppy, lees dan ons artikel over hondenactiviteiten en ontdek hoe je nog meer plezier kunt delen samen met je hond.