Your Pet, Our Passion.

Griffon bruxellois

De griffon bruxellois (ook wel Brussels griffonnetje genoemd) kent twee varianten: een ruwharige en een zachtharige. De 'pug-achtige' snuit is kenmerkend voor dit ras. Zijn neus is vrij kort en krult naarboven, en ook de grote prominente ogen en de vooruitstekende onderkaak lijken op die van een pug. Sommige mensen vinden dat zijn gezicht op het gezicht van een aap lijkt. De vacht van deze hond is rood, zwart of zwart en taankleurig. Een volwassen griffon is 18-20 cm hoog en weegt 2-5 kg.

Levensduur
10 - 15 jaar
Gewicht
2-5 kg
Grootte
12 - 20 cm
Kleur
Rood, zwart of zwart en bruin
Grootte
Klein
Kennel Club groep
Dwerg
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
  • Basistraining nodig
  • Gaat graag rustig wandelen
  • Gaat graag een half uur per dag wandelen
  • Heel kleine hond (die je kan dragen)
  • Minimale kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Waakhond. Blaft en verwittigt.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid

Het ras heeft geen specifieke gezondheidsproblemen, maar kan, net als andere rassen met een relatief plat gezicht, gevoelig zijn voor ademhalings- en oogproblemen. Net als de meeste andere kleine hondenrassen kan dit ras last hebben van patella-instabiliteit. Deze hond is ook gevoelig voor een erfelijk ruggengraatprobleem; Er moet daarom een ​​screening van fokdieren plaatsvinden.

Dit ras kan gezondheidsproblemen krijgen. Overweeg om uw dierenarts te raadplegen als u problemen heeft. De Brusselse Griffon is brachycefaal, maar kan ook vatbaar zijn voor:

  • Ontwrichting van de knieschijf.
  • Ziekte van Legg-Perthes.

Prioriteitsprogramma's voor gezondheid en testen van de Kennel Club: Geen.

Persoonlijkheid van de Brusselse Griffon

Hoewel de Belgische Griffon een kleine gezelschapshond is, wordt hij niet aanbevolen bij kinderen, omdat hij, zelfs als hij niet agressief is, ruw kan spelen en het risico loopt dat hij slecht tolkt. De hond kan dan bang zijn en onvoorspelbare reacties vertonen. De Belgische Griffon kan eigenwijs zijn, maar hij leert heel snel en kan verschillende hondensporten beoefenen. Hij houdt van de nabijheid van zijn meester, maar kan destructief zijn als hij lange tijd alleen wordt gelaten.

Intelligent en snel, de Brussels Griffon is een echte terriër, hoewel hij deel uitmaakt van de gezelschapshondengroep. Hoewel klein van formaat, is deze verrassend zware en stevige hond in staat lange wandelingen te maken, ongedierte te bestrijden en deel te nemen aan verschillende hondenspelletjes en sporten. Als hij vermaakt en geoefend wordt, zal hij genieten van aaien, knuffelen op de bank en rondetijd. Hij kan dan ook worden beschouwd als een veelzijdige hond, een metgezel en een harde werker. Zoals de meeste terriërs is hij niet geneigd de harde behandeling van volwassenen of kinderen te tolereren, maar hij reageert goed op een consistente en zorgzame training.

Gezinsvriendelijk5/5
Oefening nodig4/5
Gemakkelijk te trainen3/5
Tolereer eenzaamheid1/5
Houd van andere dieren4/5
Energieniveau5/5
Verzorgingsbehoeften3/5
Haaruitval3/5

Land van herkomst: België

De Brusselse Griffon is een hond die oorspronkelijk uit België komt en in de 19e eeuw ontstond uit een kruising van Mopshonden, Affenpinschers en Belgische stalhonden. De rol van de Brusselse Griffon was om de taxichauffeur te vergezellen en als waakhond te dienen wanneer de chauffeur de taxi en de paarden moest achterlaten. In de stallen was hij ook verantwoordelijk voor de ongediertebestrijding. Hoewel hij klein van stuk is, kan hij toch als een stevig hondje worden beschouwd.

Later kreeg hij met de komst van de Engelse Toy Spaniel en mogelijk ook de Yorkshire Terriër grotere, rondere ogen en een aantrekkelijker, babyachtig gezicht. Eind 19e eeuw was het erg in de mode onder jonge, sportieve heren uit de hogere klassen om een ​​kleine, intelligente maar speelse terriërachtige hond te bezitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Brusselse Griffon voor het eerst werd getoond op Crufts in 1896 en dat de eerste Britse rasvereniging in 1897 werd opgericht. In de 19e eeuw zorgde de introductie van King Charles Spaniël- en Mopshondbloed voor een stabilisering van het ras. De eerste Brusselse Griffons, Topsy en Foxine, werden in 1883 geregistreerd in het stamboek van Sint-Hubert in België, onder de nummers 163 en 164. Pas in 1954 erkende de Fédération Cynologique Internationale (FCI) de Brusselse Griffon definitief.

De Brusselse Griffon, Belgische Griffon en Petit Brabançon zijn alle drie kleine Belgische hondenrassen die afstammen van een klein, ruwharig hondje dat bekendstaat als de "Smousje", dat al eeuwenlang inheems is in de regio Brussel.

Griffon Bruxellois est allongé sur la route

Hoewel de Brusselse Griffon klein is, heeft hij twee stevige wandelingen per dag nodig en accepteert hij er veel meer als hem dat wordt aangeboden, om het risico op overgewicht te voorkomen. Een uur per dag, verdeeld over twee wandelingen van een half uur, is het absolute minimum. Voeg daar spelletjes, training en puzzels aan toe.

Hoewel ze niet vies zijn van kou, is het beter om niet te sporten bij warm weer, omdat hun snuit kort is en ze moeilijk kunnen ademen. Vermijd ook dat u met ze in ruw kreupelhout of dichte begroeiing werkt, omdat hun uitstekende ogen dan vatbaar zijn voor verwondingen.

Dit is een andere terriër die zich voordoet als een klein ras. Eigenaren moeten zich daarom bewust zijn van de neigingen van terriërhonden en voorbereid zijn op de uitdaging van het trainen en leven met een snelle, levendige en intelligente kleine hond. Ze hebben verzorging nodig om hun gezichtshaar schoon te houden en vrij van voedselresten en kwijl. Ook moet u rekening houden met de gezondheidsrisico's van een zeer korte neus en grote ogen.

Als je van wandelen en leuke trainingen houdt, ben je een geweldige eigenaar van een Brusselse Griffon.

Zeer kleine honden hebben een snelle stofwisseling: ze verbranden veel energie en door hun kleine maagje moeten ze vaak en in kleine hoeveelheden eten. Voeding voor een zeer kleine hond moet alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevatten en de grootte van de brokjes moet worden afgestemd op de grootte van de kaken. Het stimuleren van kauwen verbetert ook de spijsvertering. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt bepalen.

De Belgische Griffon Draadhaar heeft langer haar op de wangen, neus, kin en ogen. Het onderhouden van de vacht is niet zo heel erg lastig. Het is verstandig om het haar drie keer per jaar te laten waxen, behalve het haar op het hoofd, dat met een schaar kan worden afgeknipt. Het hoofdhaar moet regelmatig gekamd worden om het schoon te houden.

De ruwharige staande griffioen verhaart veel; Regelmatig gebruik van een verzorgingshandschoen helpt om dode haren te verwijderen. Bij beide varianten moeten de plooien regelmatig schoongemaakt worden om nare geurtjes te voorkomen.

Hoewel veel honden bekend staan ​​als sociaal met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen in geen geval alleen gelaten worden. Volwassenen dienen toezicht te houden op de interacties tussen hen.

Voor mensen die de meeste tijd met hun hond kunnen doorbrengen en graag wandelen en trainen, kan de Brusselse Griffon een leuke en innemende metgezel zijn. Het is het beste om dit met oudere kinderen te doen, want spelen kan nogal ruw en wild zijn, wat voor jonge kinderen storend kan zijn. Zeker als het puppy's zijn, want alle soorten terriërs willen hun tanden graag gebruiken om de wereld te verkennen en te spelen! Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren om met elkaar om te gaan, elkaar te respecteren en samen veilig te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit alleen worden gelaten. Volwassenen dienen toezicht te houden op alle interacties tussen de honden.

Dit ras gedijt goed in kleinere huizen, maar zorg wel voor een goed beveiligde tuin en toegang tot diverse interessante wandelpaden, inclusief veilige gebieden waar de hond zonder riem kan spelen. Het is een ras dat gefokt is om altijd dicht bij de mens te zijn. Het is daarom niet geschikt voor mensen die hun hond liever in de keuken of bijkeuken laten leven dan binnen het gezin!

De Brusselse Griffon is gemakkelijk te motiveren met eten en speelgoed. Hij is leuk om te trainen en zal genieten van het leven in een gezin dat hondentraining als een hobby op zich beschouwt. Zorg ervoor dat je hond al vroeg socialiseert met kinderen en andere dieren, en werk hard aan het betrouwbaar terugroepen van je hond. Vergeet niet dat er een stoere terriër in dat schattige apenlijf zit!

De aanschaf van een Brusselse Griffon, of het nu een puppy of een volwassen hond is, brengt initiële en doorlopende kosten voor het onderhoud met zich mee. De aankoopprijs van een Brusselse Griffon pup kan variëren, maar ligt over het algemeen tussen de 600 en 1500 euro. Voor een volwassen hond kan de prijs lager uitvallen, vooral als deze via een asiel of vereniging wordt geadopteerd.

Voor het onderhoud van een Brusselse Griffon zijn kosten verbonden aan voer, regelmatige bezoeken aan de dierenarts, vaccinaties, verzorging en accessoires zoals speelgoed en beddengoed. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten voor training en socialisatie, vooral bij puppy's.

Het is raadzaam om een ​​hondenverzekering af te sluiten om onverwachte dierenartskosten te dekken. Deze kunnen behoorlijk hoog oplopen in het geval van een ongeval of ziekte. De kosten voor een verzekering zijn afhankelijk van de gekozen dekking, maar voor een basisverzekering kunt u het beste rekenen op 20 tot 40 euro per maand.

Kortom, de aanschaf en verzorging van een Brusselse Griffon vereist een zorgvuldige budgetplanning en een langetermijnverbintenis om ervoor te zorgen dat de hond gedurende zijn hele leven de juiste verzorging krijgt. Wilt u meer weten over de kosten van een puppy? Bekijk dan ons artikel hier.

Wist je dat ?

  • Ondanks zijn zeldzaamheid is de Brusselse griffioen in verschillende films verschenen. Zes Brusselse griffioenen speelden met name de rol van Verdell in de film "As Good As It Gets" (1997), naast Jack Nicholson (die hen vaak overschaduwde!). Ze verschenen ook in de films 'First Wives Club' en 'Gosford Park', evenals in de sitcom 'Spin City'.
  • De Brussels Griffon is een ander ras waarvan de populariteit te danken is aan koninklijk eigendom. Koningin Marie Henriette werd eind 19e eeuw fokker en supporter van de Brusselse Griffon. Net zoals de hedendaagse beroemdheden het hondenbezit van het grote publiek beïnvloeden, gold dat ook toen!