Your Pet, Our Passion.

Affenpinscher

Hoewel hij eruit ziet als een terriër, wordt de affenpinscher ingedeeld bij de schoothonden. Hij heeft een ondeugende uitstraling en zijn gezicht heeft wel wat weg heeft van een aapje. Wanneer hij volgroeid is, heeft hij een schofthoogte tussen de 24 en 28 cm (vanaf het uiteinde van de voorpoot tot de bovenrand van de schouderbladen) en weegt hij tussen de 3 en 4 kg. Zijn vacht is meestal zwart, al dan niet met wat grijze tinten.

Levensduur
12-14 jaar
Gewicht
3-4kg
Grootte
24-28cm
Kleur
Zwart, met of zonder enkele grijstinten
Grootte
Klein
Kennel Club groep
Dwerg
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
  • Basistraining nodig
  • Gaat graag actief wandelen
  • Gaat graag een half uur per dag wandelen
  • Kleine hond
  • Minimale kwijl
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Hypoallergeen ras
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen in geval van problemen.

Het hondenras Affenpinscher is geclassificeerd als brachycephalic; Problemen die verband houden met deze aandoening zijn onder meer;

Obstructief luchtwegsyndroom bij brachycefale rassen (korte neus en platgedrukt gezicht): De ademhaling wordt belemmerd, wat kan leiden tot verminderd bewegingsvermogen of zelfs tot ernstige ademnood.

  • Huidontsteking/infectie: Brachycefale rassen hebben korte neuzen en een normale hoeveelheid gezichtsweefsel. Dit betekent dat er vaak overtollige huid rond het gezicht zit, waardoor huidplooien ontstaan. De huid in deze plooien kan pijnlijk worden en er kunnen zich waarschijnlijk infecties ontwikkelen.
  • Oogzweren: Zweren zijn pijnlijke erosies op het oogoppervlak. Ze komen vaker voor bij brachycefale rassen vanwege hun bouw, waarbij hun ogen de neiging hebben boller te zijn.

Het ras kan ook last hebben van zweren:

  • dislocatie van de patella.
  • Hartafwijking.
  • Necrose.
  • Ziekte van Legg-Perthes-Calvé.
  • Patent ductus arteriosus.
  • Ziekte van Legg-Perthes.
  • Heupdysplasie.
  • Tracheale collaps¹.
  • Syringomyelia²: Met vocht gevulde gebieden rond het ruggenmerg ontwikkelen zich en veroorzaken pijn.
  • Kennel Club Priority Health-programma's en testen: Geen.

1 A. Hopkins et al, 'Brachycephalic Breeds and Anesthesia', 2001, Breed Predispositions to Dental and Oral Disease bij Dogs.
2 S. Sanchis-Mora et al, 'Honden die de eerstelijnszorg in Engeland bezoeken met klinische symptomen die wijzen op Chiari-achtige misvorming/syringomyelia', 2016, Vet Record.

Persoonlijkheid en karakter van de Affenpinscher

Levendig, zelfverzekerd, koppig, wilskrachtig en onbevreesd, maar ook charmant en komisch, het is gemakkelijk te begrijpen waarom de Affenpinscher, in plaats van te verdwijnen in de smeltkroes van werkende rassen, werd gepromoveerd tot de status van huisdier Beste! Zijn sprankelende ogen en apensnuit zijn onweerstaanbaar en hij is erg aanhankelijk tegenover zijn baasjes, al is hij vaak een beetje op zijn hoede tegenover vreemden. Ondanks zijn kleine formaat denkt de Affenpinscher soms dat hij een werkterriër is en daarom getraind moet worden!

Gezinsvriendelijk 5/5
Vereisten voor oefeningen 3/5
Gemakkelijk aan te kleden 2/5
Verdraagt eenzaamheid 1/5
Houdt van andere dieren 4/5
Energieniveau 4/5
Verzorgingsbehoeften 2/5
Haaruitval 1/5

Landen van herkomst: Duitsland

De Affenpinscher was oorspronkelijk een knaagdierbestrijdings- en ongediertebestrijdingshond, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 17e eeuw. De naam komt oorspronkelijk uit Duitsland en betekent ‘Aapterriër’.

Zijn aantrekkelijke ronde ogen, ruwe vacht, aapachtige uitdrukking en vertederende persoonlijkheid leverden hem al snel de status op van werkhond tot gezelschapshond, wat leidde tot zijn verfijning en kennismaking met de ringtentoonstelling en het voortbestaan ​​ervan vandaag de dag. Hoewel de oorsprong van het ras niet zeker is, wordt er gesuggereerd dat het voortkwam uit een kruising tussen Duitse pinschers en geïmporteerde oosterse platkoprassen. De Affenpinscher, een historisch hondenras, stamt af van de hoektanden die voorkomen in de 16e-eeuwse werken en houtsneden van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. De eerste schriftelijke vermeldingen van dit ras dateren uit 1879.

De Affenpinscher is verwant aan de Belgische Griffon, omdat toen het ras na de Tweede Wereldoorlog bijna uitstierf, de weinige overgebleven honden werden gekruist met de Brusselse Griffon om het ras te herstellen en ons het aantrekkelijke en betoverende ras te geven dat we vandaag kennen.Hoewel de Affenpischer alle kenmerken van een terriër heeft, is hij te klein om een ​​werkhond te zijn; Het is vooral een gezelschapshond.Dit hondenras werd in 1935 in de Verenigde Staten geïntroduceerd en het jaar daarop officieel erkend door de AKC (American Kennel Club). Erkenning door de FCI (Federation Cynologique Internationale) vond plaats in 1955. De selectie leidde tot een lichte verkleining van de maat en de standaardisatie van de jas in effen zwart.

Vanaf zeer jonge leeftijd vertoont de Affenpinscher-puppy een ruwe vacht die kenmerkend is voor ruwharige pinschers. Hij is een zeer moedige hond die geen angst toont, trouw aan de onverschrokken reputatie van het ras. Fysieke kenmerken veranderen met de leeftijd, maar blijven trouw aan de kleine omvang van het ras. Als volwassene vertoont de Affenpinscher een stevige kaak, sabel- of sikkelstaart, borstelige wenkbrauwen en V-vormige oren. Het haar rond het hoofd en de kraag zorgt voor een onderscheidend uiterlijk, vaak in donkergrijze tinten. Kortom, het is een kleine hond maar met een persoonlijkheid die al zijn vasthoudendheid laat zien.

Een half uurtje beweging is voldoende, maar de Affenpinscher is een actieve hond. Als hij fit en gezond is, kan hij lange wandelingen maken en hardlopen, maar hij is klein genoeg om gemakkelijk gedragen te kunnen worden als een uitje te lang blijkt te duren. Het is gemakkelijk om hem thuis of in een kleine tuin af te leiden als dat nodig is. Hij houdt van spelletjes die zijn fysieke en intellectuele vermogens stimuleren, zolang ze niet te intens zijn. Het is belangrijk om de hersenen van de Affenpinscher scherp te houden met trainingen, puzzels en spelletjes.

De Affenpinscher past bij iemand die het grootste deel van de tijd thuis is, van rustige wandelingen houdt en geen of oudere kinderen heeft. Hij moet van dressuur houden, een sterk gevoel voor humor hebben en een flinke dosis geduld. De Affenpinscher is een gezelschapsras dat de vonk en prikkelbaarheid van terriërs heeft!

Kleine honden zoals de Affenpinscher hebben een snelle stofwisseling, wat betekent dat ze veel energie verbranden, hoewel hun kleine maag hen dwingt weinig en vaak te eten. Hondenvoer voor kleine rassen is speciaal ontworpen met de juiste hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen en kleinere brokjes, zodat het geschikt is voor kleinere monden. Het stimuleert ook het kauwen en verbetert de spijsvertering. Ontdek hoe u uw hond een uitgebalanceerd dieet kunt geven met onze eenvoudig te volgen gids. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De ruwe, stugge vacht van de Affenpinscher is hier en daar ruig en geeft natuurlijk de indruk slordig te zijn. Daarom is het verzorgen van de hond niet veeleisend: wekelijks poetsen is voldoende. Er moet dagelijks aandacht worden besteed aan de oren, ogen en vacht rond de mond, omdat deze gemakkelijk voedsel verzamelen. Controleer zijn poten na elke wandeling om er zeker van te zijn dat er geen vuil, klitten of vreemde voorwerpen tussen de kussentjes zitten.

De Affenpinscher is een goede gezinshond, al is hij meer geschikt voor oudere kinderen en pubers, maar hij is iets te klein en stapt gemakkelijk op om veilig te zijn met hele jonge kinderen. Uitstekend geschikt voor rustige gezinnen, huizen zonder kinderen, maar met katten moet je wel oppassen, want de Affenpinscher jaagt graag en een poot vol klauwen is erg riskant voor zijn grote ogen! Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren met elkaar om te gaan en samen veilig te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit samen alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

Vanwege zijn kleine formaat kan de Affenpinscher in elk huis wonen en is wonen in een appartement geschikt. Een veilige tuin is essentieel, omdat deze kleine hond vastberaden door de kleinste gaten kan wringen of kan graven om te komen waar hij heen wil. Als hij goed gesocialiseerd is en geluiden leert negeren, kan de Affenpinscher in de stad of op het platteland wonen.

De Affenpinscher is intelligent en zal hondentraining waarderen, evenals de mogelijkheid om met de eigenaar samen te werken. Hij is leuk en gemakkelijk te trainen en is een ras dat gemakkelijk tructraining en mini-agility kan beoefenen en over het algemeen aan de meeste hondensporten en -activiteiten kan deelnemen. Hij moet gesocialiseerd worden om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt met kinderen of grote aantallen mensen. Als hij goed is opgeleid, wordt het gemakkelijk om met hem samen te leven.

De Affenpinscher is een zeer expressieve kleine hond, behorend tot de groep pinscher- en schnauzer-achtige honden. Als u overweegt een affenpinscher aan te schaffen, zijn er een paar dingen die u moet weten over prijs en budget.

De prijs van een Affenpinscher-puppy kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de zuiverheid van de afstamming en of de hond prijzen heeft gewonnen. Gemiddeld liggen de kosten van een Affenpinscher-puppy tussen de 1.000 en 2.000 euro. Voor een volwassen Affenpinscher kan de prijs dalen, vooral als u ervoor kiest om via een opvangcentrum of vereniging te adopteren, waar de adoptiekosten over het algemeen lager zijn.

Als hond moet de affenpinscher de juiste verzorging krijgen, vooral als het gaat om verzorging en gezondheid. Het budget voor verzorging kan variëren, maar het is raadzaam om ongeveer 40 tot 60 euro per sessie uit te trekken, afhankelijk van de frequentie en het type verzorging dat nodig is. Ook de veterinaire kosten voor vaccins, antiparasitaire behandelingen en regelmatige gezondheidscontroles moeten in aanmerking worden genomen.

Samenvattend kan de Affenpinscher, hoewel hij een kleine hond is, een aanzienlijke investering vertegenwoordigen in termen van initiële kosten en lopende uitgaven voor zijn welzijn. Het is daarom belangrijk om uw budget zorgvuldig te beoordelen voordat u de beslissing neemt om een ​​Affenpinscher te adopteren of te kopen. Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat?

  • In Frankrijk wordt het ras omschreven als de "besnorde imp", wat je een idee geeft van het karakter en het uiterlijk van de Affenpinscher.
  • In Duitsland stonden vroege voorbeelden van het ras bekend als "Zwergaffenpinscher", wat zich letterlijk vertaalt naar "kleine aaphond", wederom een ​​toespeling op zowel zijn karakter als zijn uiterlijk!