Your Pet, Our Passion.

Bouvier

De bouvier of Vlaamse koehond is een potige, sterke en compacte hond met een krachtige, stoere uitstraling. Hij heeft een weelderige, ruwharige vacht die er slonzig uitziet, een baard, een snor en borstelige wenkbrauwen. Bouviers kunnen alle kleuren hebben, van reebruin tot zwart en getijgerd. Volwassen vrouwtjes hebben een schofthoogte van 59-65 cm en wegen 27-35 kg. Volwassen mannetjes zijn 62-68 cm en wegen 35-40 kg.

Levensduur
10 - 12 jaar
Gewicht
27 - 40kg
Grootte
59 - 68 cm
Kleur
De vacht van de koeherder is verkrijgbaar in tinten variërend van zwart tot reekleurig tot gestroomd; op de borst is een kleine hoeveelheid wit toegestaan.
Grootte
Groot
Kennel Club groep
Werkende honden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Rustige hond
  • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen als u problemen ondervindt.

De Bouvier des Flandres is een relatief robuuste hond, maar kan last hebben van:

  • Heupdysplasie.
  • Dysplasie van de elleboog.
  • Larynxverlamming1: Zenuwbeschadiging van de stembanden die ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken.
  • Subaortastenose2, een vernauwing van een van de bloedvaten die vanuit het hart vertakken en tot hartfalen kan leiden.
  • Glaucoom, een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde druk in het oog.

Kennel Club Priority Health-programma's en testen:

Geen, maar er zijn verschillende programma's aanbevolen door de Kennel Club, die hier kunnen worden bekeken.

1 A.E. Ridyard et al., “Spontane laryngeale verlamming bij vier witgecoate Duitse herdershonden”, juni 2008, Journal of Small Animal Practice.
2 M.R. O'Grady et al., “Canine congenital aortastenosis: A review of the literatuur and commentary”, 1989, The Canadian Veterinary Journal.

Persoonlijkheid en karakter

Ondanks zijn indrukwekkende uiterlijk heeft de Bouvier des Flandres een zeer stabiel temperament en een goed karakter; het is een ideale metgezel voor een gezin. Hij weet hoe hij zijn dierbaren en zijn huis moet beschermen en kan afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar nooit agressief. Hij is stil, kalm en gevoelig, is erg aanhankelijk tegenover zijn baasjes en stemt ermee in om met andere honden en huisdieren samen te leven als hij vanaf zeer jonge leeftijd gesocialiseerd is en aan hun aanwezigheid gewend is.

Gezinsvriendelijk 5/5
Vereisten voor oefeningen 4/5
Gemakkelijk aan te kleden 5/5
Verdraagt eenzaamheid 2/5
Houdt van andere dieren 2/5
Energieniveau 4/5
Verzorgingsbehoeften 3/5
Haaruitval 1/5

Land van herkomst: België

De exacte oorsprong van dit ras is onbekend, hoewel vermoed wordt dat het zijn oorsprong vindt in Vlaanderen, vandaar de bijnaam.

Sinds de 17e eeuw worden alle herdershonden die met vee werken "herdershonden" genoemd, waarbij elke regio zijn eigen naam en type heeft. Deze veehonden waren gewaardeerde gidsen en herdershonden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen de veedrijvers vrijwel geheel en gingen de zeldzamere typen verloren. De enige twee die bewaard zijn gebleven zijn de Bouvier des Flandres en de Bouvier des Ardennes.

Frankrijk en België claimen de oorsprong van de Bouvier des Flandres. Het is een dierenarts van het Belgische leger, kapitein Darby, die de continuïteit van het ras gedurende de oorlog heeft gewaarborgd.

Het ras werd in 1955 als ras erkend door de Fédération Cynologique Internationale ((FCI) en in 1931 door de American Kennel Club.

De Bouvier des Flandres is een hond met een indrukwekkend lichaam, zowel gedrongen als gespierd. Al op zeer jonge leeftijd kunnen we zijn robuuste figuur en sterke constitutie waarnemen. De vacht wordt gekenmerkt door krullende en warrige haren, waardoor hij een wollig en rustiek uiterlijk krijgt.

Terwijl hij groeit, behoudt de Bouvier des Flandres zijn imposante gestalte en goed ontwikkelde spiermassa. Vanwege zijn grootte en kracht wordt hij vaak gebruikt als waakhond. Bovendien blinkt hij dankzij zijn uitzonderlijke flair ook uit in taken zoals tracking.

De vacht van de Bouvier des Flandres voelt ruw aan, met een dichte ondervacht die hem tegen de elementen beschermt. De vacht kan qua kleur variëren, variërend van zwart tot grijs tot fawn. Het krullende, warrige haar draagt ​​bij aan de rustieke charme en geeft het een unieke uitstraling.

Wat de grootte van de hond betreft, wordt de Bouvier des Flandres als een grote hond beschouwd. De schofthoogte kan variëren, maar over het algemeen bereikt deze een gemiddelde grootte van 60 tot 68 centimeter voor mannen en 59 tot 65 centimeter voor vrouwen.

Samenvattend is de Bouvier des Flandres een hond met een indrukwekkend lichaamsbouw, met een gedrongen en gespierd silhouet. Zijn gekrulde en warrige vacht geeft hem een ​​wollig en rustiek uiterlijk. Als uitstekende waak- en speurhond combineert hij kracht en intelligentie. Door zijn imposante formaat is het een grote hond, ideaal voor wie op zoek is naar een krachtige en loyale metgezel.

Als puppy krijgt de Bouvier des Flandres voldoende beweging door in de tuin te blijven. Als volwassene past hij zich heel goed aan het gezinsleven aan, maar hij moet minstens één uur per dag bewegen.

De Cattle Dog is een hond voor plattelandsmensen - ideale eigenaren zijn ervaren, lichamelijk fit en actief, zonder kinderen of oudere tieners, en hebben een grote, veilige tuin. Veehonden houden niet van vreemden, of het nu mensen of honden zijn, en daarom moet u voorbereid zijn om deze neiging gedurende het hele leven van de hond onder controle te houden. Verzorgingsvaardigheden zijn vereist.

Honden van grote rassen, met een gezonde eetlust, hebben andere voedingsbehoeften dan honden van kleine rassen, vooral wat betreft mineralen en vitamines. De Bouvier des Flandres is onderhevig aan dilatatie-torsie van de maag. Om het risico te beperken, geef hem lichte en frequente maaltijden. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

Deze hond heeft een overvloedige en dikke topvacht die ongeveer 6 cm lang zou moeten zijn. De ondervacht is kort en zacht. De vacht van de Bouvier des Flandres moet minstens drie keer per week worden onderhouden, waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan de baard en snor, waaraan vaak voedsel blijft plakken. Voor het comfort van de hond moet ervoor worden gezorgd dat de ondervacht niet in de war raakt. De bovenvacht moet minstens twee keer per jaar worden geplukt, tijdens de ruiseizoenen.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Hij is een grote hond met een beschermend karakter, het meest geschikt voor een groot huis en een landelijke of voorstedelijke omgeving, omdat hij drukke stedelijke omgevingen misschien te stimulerend en stressvol vindt. Hoewel de Cattle Dog niet verhaart, moet hij regelmatig worden verzorgd om te voorkomen dat hij in de war raakt, wat tijd en ruimte kost. Een veilige tuin is essentieel, net als toegang tot een verscheidenheid aan veilige wandelpaden en veilige plekken om vrij te spelen.

De Bouvier des Flandres is een zeer gemakkelijke hond om te trainen, mits je de tijd neemt om een ​​band met hem op te bouwen en vriendelijk, eerlijk en consequent bent. Hij heeft gewerkt als vee- en schapenherder, heeft karren getrokken, blinden geleid en de politie geassisteerd, dus we kunnen met recht zeggen dat hij een veelzijdig en intelligent ras is.

Dit is een hond die de meeste dagen een of andere vorm van training zal waarderen, als een activiteit op zichzelf en niet alleen als een middel om een ​​doel te bereiken, en die het niet op prijs zal stellen om voor een lange tijd alleen gelaten te worden of gescheiden te zijn van zijn familie. De Cattle Dog is gemakkelijk in staat om een ​​verscheidenheid aan hondensporten te beoefenen, hoewel misschien een beetje te groot en zwaar om in sommige ervan uit te blinken. Hij kan een leuke metgezel zijn voor iemand die een selectie van hondenactiviteiten wil uitproberen. Werk hard aan vroege socialisatie met andere dieren en kinderen, en installeer een sterke herinnering, aangezien de Cattle Dog misschien moet worden overgehaald om terug te komen en te stoppen met het oppakken van zwerfdieren!

De Bouvier des Flandres is een grote hond die veel aandacht en verzorging nodig heeft. Als u overweegt een Bouvier des Flandres aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met de aanschaf en het onderhoud ervan.

De aankoopprijs van een Bouvier des Flandres varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, stamboom en reputatie van de fokker. Gemiddeld kunt u verwachten tussen de €1000 en €2000 uit te geven voor een kwaliteitspuppy van een gerenommeerde fokker.

Wat voedselgerelateerde uitgaven betreft, is de Bouvier des Flandres een grote hond die een uitgebalanceerd, kwaliteitsdieet nodig heeft. Plan een maandelijks budget van ongeveer 70 tot 100 euro om de voerkosten van uw hond te dekken.

Het verzorgen van een Bouvier des Flandres is ook een belangrijk aspect van het onderhoud ervan. Vanwege zijn dichte en dikke vacht vereist hij regelmatig borstelen en goede verzorging. Reken zo'n 50 tot 80 euro per maand voor verzorgingsproducten en bezoekjes aan de trimsalon.

Veterinaire kosten zijn een essentieel onderdeel van de zorg voor een Bouvier des Flandres. Naast de basisvaccinaties is het raadzaam om uw hond regelmatig te laten onderzoeken door een dierenarts. Plan een jaarlijks budget van ongeveer 200 tot 400 euro voor routinematige diergeneeskundige zorg.

Vergeet ten slotte niet om speelgoed en accessoires voor uw Bouvier des Flandres te budgetteren. Deze hond moet zijn energie fysiek verbruiken en mentaal gestimuleerd blijven. Reken zo'n 30 tot 50 euro per maand voor speelgoed, snoepjes en trainingsaccessoires.

Concluderend kan de aanschaf en het onderhoud van een Bouvier des Flandres een aanzienlijke financiële investering vertegenwoordigen. Deze wilskrachtige hond heeft een stevige training en vroege socialisatie nodig. Met een goede planning en budgettering kunt u uw Bouvier des Flandres echter een gelukkig en bevredigend leven geven.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat?

  • Mogelijk heeft de Bouvier zijn voortbestaan ​​te danken aan de nogal slinkse acties van een jonge man, Justin Chastel, in België, die, omdat hij de fokkosten niet kon betalen, zorgvuldig een wandeling met zijn vrouwelijke Bouvier regelde die samenviel met het afdwalen van een mannelijke Bouvier. straten verderop. Zijn moeder dwong hem het fokgeld van 50 frank te betalen toen de pups werden geboren, wat het begin markeerde van de beroemde De La Thudinie-fokkerij.
  • In 1975 werd de eerste operationele Bouvier-politiehond, Jango, eigendom van politieagent Edgar Dyson, verkozen tot beste politiehond en versloeg 22 Duitse herders. Later patrouilleerde hij door de straten van Londen en bewaakte soms de prinses van Wales.
  • De herder is ook bekend als "Vuilbaard", wat vuile baard betekent, "Koehond", wat koeienhond betekent, en "Toucheur de Bœuf", wat veedrijver betekent.
  • Hun liefhebbende eigenaren noemen ze vaak vriendelijke reuzen.
  • Voorheen werd hun staart afgesneden om te voorkomen dat ze deze zouden beschadigen tijdens het trekken van karren, maar deze praktijk is nu achterhaald en illegaal in het Verenigd Koninkrijk.