Your Pet, Our Passion.

Groenendaeler

De groenendaeler is een middelgroot, langharig ras met een vrij vierkant silhouet. Hij wordt vaak verward met de langharige Duitse herder, maar zijn profiel is vierkanter, zijn botten zijn lichter, zijn kop is verfijnder en hij beweegt licht en vlot. De groenendaeler heeft een zwarte vacht. Volwassen mannetjes zijn 61-66 cm hoog en volwassen vrouwtjes 56-61 cm. Ze wegen tussen de 27,5 en 28,5 kg.

Levensduur
10 - 14 jaar
Gewicht
27.5 - 28.5kg
Grootte
Zwart met soms witte aftekeningen op de borst en tenen.
Grootte
GEMIDDELD
Kennel Club groep
Herdershonden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Waakhond. Blaft en verwittigt.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid van het Belgische herderras

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen als u problemen ondervindt.

Zoals bij veel rassen kunnen alle soorten Belgen last hebben van:

  • heupdysplasie.
  • Erfelijke cataract: de lens wordt troebel en kan tot blindheid leiden.
  • Progressieve retinale atrofie is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat een deel van het oog degenereert en afsterft, wat tot blindheid kan leiden.

Kennel Club Priority Health-programma's en testen:

  • Screeningsprogramma voor heupdysplasie.

Persoonlijkheid van dit hondenras

Groenendaels zijn aanhankelijke en gecompliceerde huisdieren die graag overal bij je zijn. Het is oké om te weten dat dit gebeurt als het niet langer nodig is. Als je thuis bent word je geprikkeld door het woord dat niet verandert, maar in ‘normale’ situaties word je wel geprikkeld. Al heel vroeg is een goede socialisatie essentieel, zelfs als we niets zeggen.

Gezinsvriendelijk4/5
Oefening nodig5/5
Gemakkelijk te trainen5/5
Tolereer eenzaamheid3/5
Houd van andere dieren5/5
Energieniveau5/5
Verzorgingsbehoeften3/5
Haaruitval5/5

Land van herkomst: België

Er zijn vier soorten Belgische herderrassen: de Groenendaeler, de Tervuerense Belgische herder, de Mechelaar en de Laekense herder. Ze zijn vernoemd naar de Belgische regio's waar ze vandaan komen.

Deze hardwerkende Belgische Herders kennen we al sinds de Middeleeuwen. In de jaren 1890 stelde een professor aan de Belgische Veterinaire School rasstandaarden op voor verschillende Belgische herdershonden. Wat opviel was dat ze behoorlijk op elkaar leken: het belangrijkste verschil was de vacht. De Groenendaeler is ontwikkeld uit een zwarte teef van een Belgisch herderras, gekruist met een andere zwarte herdershond. De honden uit dit nest werden de voorouders van de Groenendaels. De naam van deze hond is vernoemd naar het kasteel van Groenendael in België.

Het ras werd in 1956 door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en in 1912 door de American Kennel Club als ras erkend.

De Belgische herder Groenendael is een hond met lang, dicht haar, wat hem een ​​elegante en majestueuze uitstraling geeft. Al op zeer jonge leeftijd kunnen we zijn prachtige herdershondenjas zien. De Belgische Herder Groenendael is een van de vier soorten van het Belgische Herderras. De Groenendaeler onderscheidt zich door deze jas die hem beroemd heeft gemaakt.

Terwijl hij groeit, behoudt de Belgische herder Groenendael zijn lange, zijdeachtige vacht, die regelmatig moet worden verzorgd om mattering en klitten te voorkomen. De vacht is uitsluitend zwart, met een karakteristieke glans. We kunnen ook een kleine witte vlek op de borst waarnemen, hoewel dit niet systematisch is.

De Belgische herder Groenendael is een grote, goed geproportioneerde en atletische hond. Zijn nobele en trotse uiterlijk maakt hem tot een goede werk- en gezelschapshond. De Groenendaeler Belgische Herder komt oorspronkelijk uit het gelijknamige Belgische dorp en wordt vaak verward met andere soorten Belgische herder, maar het is een ras op zich.

Als gezelschapshond staat de Belgische herder Groenendael bekend om zijn loyaliteit en toewijding aan zijn gezin. Hij is intelligent, levendig en responsief, waardoor hij een uitstekende waak- en beschermingshond is. Zijn uitgebalanceerde temperament en leervermogen maken hem bovendien tot een uitstekende werkhond op verschillende terreinen.

Samenvattend is de Belgische herder Groenendael een hond met een lange, zwarte vacht, die zich onderscheidt van andere soorten Belgische herders. Zijn imposante formaat, nobele uiterlijk en evenwichtige karakter maken hem tot een uitstekende werk- en gezelschapshond. Met zijn intelligentie en loyaliteit is de Belgische herder Groenendael een trouwe en toegewijde metgezel, geschikt voor vele levensstijlen.

De Groenendaeler heeft meer dan twee uur dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig, en daartoe blinkt hij uit in behendigheid en gehoorzaamheid. Het zijn zeer actieve honden en mogen niet als huisdieren worden beschouwd als ze de hele dag alleen gelaten moeten worden.

Fit, actief en energiek, de eigenaar van Groenendael houdt van lange wandelingen, hondentraining en eventueel hondensport of competitie. Hij heeft een grote beveiligde tuin en woont in ieder geval in een landelijke omgeving.

Honden van grote rassen hebben niet alleen een grote eetlust, maar profiteren ook van een andere balans aan voedingsstoffen, vooral mineralen en vitamines, vergeleken met honden van kleine rassen. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De Groenendaeler is een langharige hond die meerdere keren per week getrimd moet worden. Het heeft een lange, rechte en overvloedige bovenvacht met een extreem dichte ondervacht. Reuen hebben een langere vacht dan vrouwtjes en de “manen” rond de nek zijn ook beter zichtbaar bij reuen.

Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren met elkaar om te gaan, elkaar te respecteren en samen veilig te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit samen alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

Hoewel hij binnenshuis makkelijk te huisvesten is, zal de Groenendael een flink deel van de dag willen trainen. Hij zal daarom voldoende binnenruimte en een veilige buitenruimte nodig hebben. De drukte van een stad of grote stad zal te stimulerend zijn en idealiter zal deze hond passen in een middelgroot tot groot landelijk huis, met een grote, veilige tuin en volop mogelijkheden voor interessante wandelingen.

Zeer intelligent, snel en intens, de Groenendael absorbeert training als een zwarte spons met heldere ogen. Als je hem niet traint, zul je een verveelde hond hebben die gewoontes overneemt die je absoluut niet leuk zult vinden. Werk hard aan socialisatie, gewenning, het verwerven van een sterke herinnering en stabiliteit rond vee, huisdieren en kinderen. Ze zullen genieten van en uitblinken in een verscheidenheid aan competitieve hondensporten, zoals behendigheid, gehoorzaamheid, werkproeven, Cani-x en nog veel meer.

De Belgische Herder Groenendael is een gezelschapshond die bijzondere aandacht vraagt ​​qua aanschaf- en onderhoudskosten. Bij het overwegen van een Belgische herder Groenendaeler is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de aankoopprijs, uitgaven in verband met voedsel, verzorging, veterinaire zorg en speelgoed.

De prijs van een Belgische Herder Groenendael pup varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de afstamming van de hond en de geografische regio. Gemiddeld kunt u verwachten tussen de €1000 en €2000 uit te geven voor een kwaliteitspuppy van een gerenommeerde fokker.

Wat voedselgerelateerde uitgaven betreft, heeft de Belgische herder Groenendael een uitgebalanceerd en kwaliteitsvol dieet nodig. Plan een maandelijks budget van ongeveer 60 tot 100 euro om de voerkosten van uw hond te dekken.

Het verzorgen van een Groenendaeler Belgische Herdershond kan een belangrijk aspect van hun onderhoud zijn, vooral vanwege hun lange, dichte vacht. Reken zo'n 50 tot 80 euro per maand voor verzorgingsproducten zoals shampoo, borstel en eventuele afspraken bij de trimmer.

Veterinaire kosten zijn een essentieel onderdeel van de zorg voor een Groenendaeler Belgische Herder. Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke rasgerelateerde gezondheidsproblemen. Plan een jaarlijks budget van ongeveer 300 tot 500 euro voor routinematige diergeneeskundige zorg en mogelijke medische behandelingen.

Vergeet ten slotte niet om geld te besteden aan speelgoed en accessoires voor uw Belgische herder Groenendael. Deze intelligente en actieve hond heeft mentale en fysieke stimulatie nodig. Reken ongeveer 20 tot 50 euro per maand voor speelgoed, snoepjes en trainingsaccessoires.

Concluderend kan de aanschaf en het onderhoud van een Belgische Herder Groenendael een aanzienlijke financiële investering vertegenwoordigen. Vanwege hun lange vacht en mogelijke gezondheidsproblemen kunnen de kosten voor verzorging en diergeneeskundige zorg hoger zijn. Met de juiste planning en budgettering kunt u uw Belgische herder Groenendael echter een gelukkig en bevredigend leven geven als lid van uw gezin.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat ?

  • Groenendael ontleent zijn naam aan het Belgische Kasteel Groenendael.
  • Het is altijd zwart; er verschijnen geen andere kleuren en alleen zeldzame kleine witte aftekeningen op de borst en tenen zijn toegestaan.
  • De Groenendaeler wordt sinds eind 19e eeuw door politie en strijdkrachten als werkhond gebruikt.