Your Pet, Our Passion.
Honden zitten rug aan rug

Lichaamstaal van honden begrijpen

leestijd: 6 min

Iedereen die wel eens in het gezelschap van een hond is geweest, weet dat honden, net als mensen, een unieke persoonlijkheid hebben en dat ze veel gevoelens op precies dezelfde manier ervaren als mensen en alle andere zoogdieren.

Hoewel ze geen hogere emoties ervaren zoals schaamte, wrok of minachting, hebben ze dezelfde basisemoties als wij, zoals geluk, verdriet, opluchting, frustratie en angst. Deze gevoelens zijn essentieel om honden te helpen de wereld te leren kennen en hen aan te moedigen zich op bepaalde manieren te gedragen om hen te beschermen of te helpen. Als een hond bijvoorbeeld angst voelt, zal hij waarschijnlijk veiligheid zoeken voor de dreiging en een gevoel van opluchting krijgen, terwijl de positieve gevoelens die hij krijgt van knuffels en verzorging goede relaties met de mensen om hem heen aanmoedigen.

Natuurlijk kan uw hond u niet vertellen hoe hij zich voelt, maar u kunt zijn emoties beter begrijpen door de lichaamstaal van uw hond te observeren en de basisprincipes van hondencommunicatie onder de knie te krijgen. Deze gids helpt u om de gevoelens van uw hond te herkennen, wat uw speciale band zal verdiepen.

Blij

Blijdschap is een van de gemakkelijkste hondenemoties om te herkennen, en het is zeker een favoriete uitdrukking voor uw harige huisvriend! De ogen van je hond zijn zacht en in soft-focus, met een ontspannen voorhoofd en hun oren hangen slap als ze rennen of heen en weer bewegen op een innemende, vriendelijke manier.

Honden kunnen niet echt glimlachen, maar sommige, zoals deze Golden Retriever, lijken wel te grijnzen! Hun lippen zijn los, hun mond lichtjes open en hun tong steekt er waarschijnlijk uit terwijl ze gelijkmatig en zachtjes hijgen.

De staart van een hond is een goede indicator van hun humeur - een kwispelende staart betekent meestal een gelukkige hond! Als ze zo krachtig kwispelen dat het lijkt alsof hun hele achterpoten trillen, dan betekent dit dat ze heel gelukkig zijn!

Het is echter belangrijk om het kwispelen van de staart te zien in de context van de rest van de lichaamstaal van de hond - op dezelfde manier als een mens die glimlacht niet altijd betekent dat hij ook echt gelukkig is!

Een gelukkige hond beweegt op een ontspannen, gemakkelijke manier en zal je aanmoedigen om te spelen en zijn geluk te delen.

(LET OP: deze illustratie is niet goed, want het lijkt meer op een vermoeide hond die hijgt na een inspanning dan op een blije hond!)

Angstig

De ogen van een angstige hond kunnen wijd zijn en staren, of ze kunnen zich soms vernauwen en oogcontact vermijden. Bij angstige honden kun je rimpels of spanning op hun voorhoofd zien, en hun oren, als ze geprikt zijn, worden iets naar achteren gehouden terwijl ze die bewegen om aanwijzingen over mogelijk gevaar te verzamelen. Als ze lange, slingerende oren hebben (ook wel 'hangende' oren genoemd), kunnen ze dichter bij hun hoofd worden gehouden dan normaal.

Hun mond is meestal gesloten, maar als hij open is, zijn hun lippen gespannen, likken ze eraan en gapen ze nerveus, ook al weet je dat ze geen honger hebben of moe zijn.

Hun lichaam en staart zijn waarschijnlijk stil en in een licht verlaagde houding. Angstige honden kwispelen soms voorzichtig met hun staart, maar dit gebeurt eerder als een gebaar van geruststelling dan omdat ze blij zijn. Daarom kan angst soms onopgemerkt blijven, dus hou ze goed in de gaten als ze zich in een nieuwe of uitdagende situatie bevinden.

Bang

Als je hond angstig is, is dat duidelijk te zien aan zijn lichaamstaal; dit type hondenuitdrukking kan heel dramatisch zijn. Verschillende honden hebben verschillende reacties op angst: sommige zullen ineenkrimpen om zichzelf klein te doen lijken, sommige zullen op hun rug rollen om te tonen dat ze gerustgesteld zijn in een sociaal conflict, sommige blijven gewoon heel stil staan en andere zullen luid blaffen of defensief grommen.

De ogen van een bange hond kunnen wijd open staan, heen en weer schieten en hard staren of scheel kijken naar het voorwerp of de persoon waar ze bang voor zijn. Hun oren liggen plat tegen hun kop en hun lippen zijn gespannen. Ze kunnen hun lippen aflikken of geeuwen, en hun staart zal stil zijn, laag of tussen hun poten verstopt. Meestal zijn ze zo gefocust op de dreiging dat ze zelfs hun favoriete traktatie weigeren!

Het belangrijkste doel van een hond die angstig is, is om de dreiging te overleven. Hun lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en eetlust worden dus pas weer normaal als ze zich weer veilig voelen.

De manier waarop elke hond angst toont, kan heel verschillend zijn, afhankelijk van hun persoonlijkheid of hun ras/lichaamsvorm. Daarom is het heel belangrijk dat je je eigen hond kent en weet hoe hij eruitziet als hij tevreden is. Op die manier weet je wanneer hun lichaamstaal op een of andere manier verandert.

Gefrustreerd

Honden kunnen verschillende soorten frustratie voelen, van depressieve gevoelens op langere termijn (zoals de hond op deze foto), tot een meer actieve, onmiddellijke frustratie, meestal als reactie op een specifieke gebeurtenis (zoals het niet krijgen van iets wat ze willen). Ze kunnen zich ook gefrustreerd voelen als ze niet weg kunnen komen van iets onaangenaams.

Wat lichaamstaal van honden betreft, is een gefrustreerde hond meestal gespannen en met stijve poten. Ze kunnen blaffen of uithalen naar het voorwerp van hun frustratie, of proberen ervan weg te lopen. Ze zullen volledig gefocust zijn op de bron en waarschijnlijk niet luisteren of reageren op uw pogingen om hen af te leiden.

Hun ogen zullen wijd en ongeknipperd zijn, hun oren gespitst en als ze niet blaffen, zullen hun lippen stijf op elkaar staan.

Dit is een zeer gespannen toestand en honden kunnen dit niet eeuwig volhouden, dus kunnen ze zich uiteindelijk neerleggen bij de frustrerende situatie, hoewel ze soms uiteindelijk depressief kunnen worden. Dit kan verkeerd geïnterpreteerd worden als kalme aanvaarding, dus heeft je hond veel zorgvuldige, liefdevolle aandacht nodig om hem te helpen ontspannen nadat hij gefrustreerd is geweest, voordat hij zich weer normaal zal gedragen.

Opgelucht

Opluchting is heel merkbaar omdat het meestal volgt op een eerdere gespannen en negatieve emotionele toestand. Het is belangrijk om te weten wanneer je hond zich gefrustreerd, angstig of bang voelt, maar het is net zo belangrijk om te weten wanneer hij zich weer opgelucht en ontspannen voelt.

Net als mensen ervaren honden opluchting wanneer ze zorgen of moeilijkheden oplossen. Je zult zien dat de spanning over hun hele lichaam afneemt, van hun neus tot hun staart. Hun ogen worden zachter, hun kop zakt, hun lichaams- en gezichtsspieren ontspannen en ze worden merkbaar rustiger.

Sommige honden zullen geeuwen, terwijl meer gereserveerde karakters hun hoofd laten zakken, oogcontact vermijden en bijna lijken te zuchten. Meer extraverte persoonlijkheden kunnen zichzelf door elkaar schudden, zich in een diepe speelbuiging uitrekken of zelfs rondrennen in een euforische staat - al deze acties helpen om hun spanning los te laten.

Gericht

Als je hond gefocust is, is hij alert en geconcentreerd op iets belangrijks, zoals een bal, een traktatie of zelfs jou. Deze foto laat zien hoe uw hond eruit moet zien als u hem traint - kijkend, luisterend en klaar om te werken om zijn beloning te verdienen.

Als uw hond alert is, zijn zijn ogen open, helder en misschien zonder te knipperen en een beetje intens terwijl hij zich concentreert op het voorwerp van zijn aandacht. Hun oren zijn gespitst of worden naar voren gehouden, en hun mond kan gesloten zijn, of open met hun tong stil en centraal gehouden. Hun hoofd wordt meestal hoog gehouden, tenzij ze op het punt staan om achter iets aan te gaan, in welk geval het kan worden neergelaten en naar voren gestrekt.

Als ze gefocust zijn op iets leuks of aangenaams, kan hun hele lichaam ernaar toe spannen, trillend van verwachting en klaar voor actie!

Boos

Wees voorzichtig als u vermoedt dat uw hond deze emotie voelt, vooral totdat de dreiging verdwijnt.

Een boze hond probeert er meestal zo groot en dreigend mogelijk uit te zien, met een stijf, rechtopstaand lichaam, harde en onknipperende ogen en afgeplatte oren. Het komt ook vaak voor dat hun vacht rechtop staat.

Hun bek staat open en hun lippen zijn gespannen en naar achteren getrokken, met hun snuit en neus gerimpeld terwijl ze hun tanden ontbloten. Hun gewicht ligt naar voren over hun voorpoten, klaar om aan te vallen, en ze zijn stil of maken misschien een lage dreigende grom - een echt boze hond schreeuwt er meestal niet om!

Let op een staart die hoog en stijf gehouden wordt - en hoewel hij zou kunnen kwispelen, zal deze erg stijf zijn en bijna alsof hij trilt.

Daag uw hond niet uit als hij boos is. Staar of schreeuw niet naar hem of maak geen plotselinge bewegingen, maar geef hem tijd en ruimte om te kalmeren.

Neutraal

Dit is hoe uw hond idealiter het grootste deel van de dag doorbrengt - ontspannen, goed getraind, goed gevoed en comfortabel in een vertrouwde omgeving. Als ze liggen, zijn ze ontspannen en stil, maar klaar om op te vrolijken en interesse te tonen in wat u aan het doen bent.

Hun ogen moeten zacht en ontspannen zijn, soepel bewegen en geen witte delen vertonen terwijl ze hun omgeving aftasten vanuit hun comfortabele rustplek. Hun oren zijn ook ontspannen terwijl ze nonchalant naar hun omgeving luisteren, en hun voorhoofd en wenkbrauwen zijn glad en vrij van spanning. Hun mond kan gesloten of lichtjes open zijn, en hoewel ze niet hun 'klaar-voor-de-lol' gedeeltelijke grijns tonen, zijn hun lippen en snuit ontspannen. Ze zijn volkomen tevreden!

Weet u nog steeds niet zeker wat de lichaamstaal van uw hond zegt?

Lichaamstaal is ook afhankelijk van de bouw van de hond - het is moeilijker om een langharige hond met flaporen, een bobbelstaart en een compact lichaam te lezen dan een middelgrote hond met een gladde vacht, gespitste oren en een lange staart. De context doet er ook toe - lichaamstaal die natuurlijk is (zoals gapen of likken met de lippen - en zelfs kwispelen met de staart) betekent iets heel anders als de hond gestrest of bezorgd is. Kijk uit naar situaties waarin je dit gedrag ziet in een situatie waar je hond zich zorgen over maakt.

Nu je je viervoeter nog beter begrijpt, wil je meer weten over de manieren waarop honden communiceren? Bekijk ons artikel over lachende honden.