Waarom zijn jullie wandelingen zo belangrijk voor het welzijn van je hond?
Wat het ras van je hond ook is, wandelen is van essentieel belang voor zijn welzijn. Hij kan lopen, snuffelen, nieuwe geuren ontdekken, soortgenoten ontmoeten ... allemaal fysieke en mentale inspanningen die onmisbaar zijn voor zijn evenwicht. Het is dus heel belangrijk dat je hem verscheidene keren per dag uitlaat. En met uitlaten bedoelen we buiten jouw tuin, want hoe groot je eigen tuin ook is, voor de hond staat een uitstap in de eigen tuin niet gelijk aan 'buitenkomen'.
Dagelijks uitlaten is ook een uitstekende manier om gedragsproblemen te voorkomen. Als je hond zich ingespannen heeft, is hij moe en zal hij daarna vredig rusten. Hij zal veel minder vatbaar zijn voor stress of verveling.
Waarom trekt je hond aan de lijn?
Ontdekkingszin
Voor de hond is de wandeling 'zijn' moment. Je kunt dus moeilijk van je viervoeter verwachten dat hij rustig naast je loopt zonder aan de lijn te trekken. Dat zou betekenen dat hij al de geuren en andere prikkels in de omgeving moet negeren. Honden nemen de wereld helemaal anders waar dan mensen. Ze hebben een sterk ontwikkelde reukzin en worden tijdens de wandeling van nature aangetrokken door alle geuren die ze tegenkomen. Het is voor hen heel moeilijk om niet geïnteresseerd daarop te reageren.
Sneller vooruitkomen
Je moet weten dat het trekken zelfbelonend is voor de hond, dat wil zeggen dat hij ermee bereikt wat hij wil bereiken: hij komt sneller vooruit. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van trekken en vooruitkomen. De meeste hondenbaasjes hebben de reflex de lijn achteruit te trekken wanneer hun hond vooruittrekt, in de hoop hun hond zo te stoppen, maar dat helpt niet. Niet alleen is deze methode niet effectief, ze is op lange termijn ook schadelijk voor de gezondheid van de hond. De luchtpijp en de nekwervels van de hond kunnen letsels oplopen van de vele rukken aan de lijn tijdens het vooruittrekken door de hond en het daaropvolgende achteruitgetrokken worden door het baasje.
Te traag wandelen
Een andere reden waarom honden aan de lijn trekken, is dat hun baasje te langzaam vooruitgaat naar hun zin. Sommige hondenbezitters hebben van nature of om medische redenen (bijvoorbeeld gewrichtspijnen) een te traag wandeltempo voor hun hond. De hond kan niet wachten om de omgeving te verkennen en trekt in de hoop het tempo van zijn baasje op te voeren.
Stressvolle omgeving
Er zijn ook angstige of slecht gesocialiseerde honden die heel gestresseerd worden van hun omgeving. In paniek trekken ze zo hard ze kunnen aan de lijn om terug te keren naar hun veilig plekje. Meestal zijn dat honden die niet vertrouwd zijn met buitengeluiden of die buiten een negatieve ervaring opgedaan hebben (gevecht met een andere hond, aanrijding, slechte ervaring met een mens enz.).
Voor dergelijke dieren wordt een wandeling al snel een kwelling. Als jij zo'n hond hebt, houd je de wandelingen beter kort.
Welke uitrusting voor de lijntraining?
Uitrusting van goede kwaliteit is een van de onmisbare sleutels voor aangename wandelingen met je hond. De klassieke halsband wordt tegenwoordig afgeraden, net als een slipketting. Beide kunnen ernstig letsel berokkenen aan de huid, de wervels en de luchtpijp van je dier.
X- of Y-tuigje
Je kunt beter investeren in een goed X- of Y-tuigje. Dat is niet alleen handig, maar houdt bovendien geen risico's in. Dergelijke tuigjes beperken de spanning ter hoogte van de nek en de schouders van de hond en verzekeren bovendien een perfecte controle, wat niet onbelangrijk is als je huisdier probeert te ontsnappen.
Klassieke leiband of lange lijn
Voor de lijn zijn er twee criteria belangrijk:
-
Ze moet gemaakt zijn van stevig materiaal.
-
Ze mag geen oprolmechanisme hebben.
Veel hondenbezitters gebruiken een rollijn, maar die zijn niet zonder gevaar: ze kunnen letsel berokkenen bij degene die de lijn vasthoudt (snijwonden aan vingers, brandwonden). Bovendien hebben ze tot gevolg dat de hond niet leert zonder trekken aan de lijn te lopen. Aangezien de hond even goed op 1 meter van jou als op 2 meter van jou kan lopen, kan hij niet leren dat jij wilt dat hij naast jou loopt. Verder kun je ook moeilijk de veiligheid van je hond garanderen met een rollijn, want als de lijn helemaal is afgerold, is het moeilijk om je hond weer naar je toe te krijgen.
Kies dus voor:
-
een klassieke leiband,
-
een dubbele lijn (die je vastmaakt op de borst en op de rug) of • een dubbele lijn (die je vastmaakt op de borst en op de rug) of
-
een lange lijn (vooral handig voor de recalltraining).
Met deze drie lijnen is de veiligheid gegarandeerd, voor zowel jou als je hond, terwijl je hem leert mooi naast jou te wandelen.
4 manieren om je hond het trekken aan de lijn af te leren
Stoppen als hij trekt
Je kunt een einde maken aan de vicieuze cirkel van trekken en vooruitkomen door gewoon te stoppen en te blijven staan als je hond trekt. Het zal even duren, maar als je hond eenmaal begrepen heeft dat hij niet meer vooruitkomt als hij trekt, zal hij ophouden te trekken.
Moe maken voor het vertrek
Aarzel niet om je hond al wat energie te doen verbruiken voor je aan je wandeling begint. Je kunt bijvoorbeeld tien minuten met hem spelen of hem een trucje leren voor je vertrekt. De fysieke en mentale inspanning zullen je hond helpen overtollige energie kwijt te raken, zodat hij rustiger zal zijn op de wandeling.
Belonen om zijn aandacht te trekken
Als je eenmaal buiten bent, moet je zien de aandacht van je hond bij jou te krijgen, om te voorkomen dat hij druk uitoefent op de lijn. Het is simpel: jij moet aantrekkelijker zijn voor je hond dan de andere prikkels in de omgeving. Om dat te bereiken, moet je je wapenen met snoepjes. Maar kijk uit wat je doet. Als je wilt dat de snoepjes veel waard zijn in de ogen van je hond, moet je snoepjes nemen waarop hij heel gek is en die hij slechts heel uitzonderlijk krijgt. Gebruik deze snoepjes alleen voor de lijntraining.
Je kunt deze snoepjes geven zodra hij vertraagt of naar jou kijkt. Zo moedig je hem aan om zijn aandacht op jou te richten en dus op jouw tempo te wandelen.
Heel geleidelijk socialiseren
Als je hond trekt omdat hij gestresseerd is door zijn omgeving, kun je beter gaan wandelen op een andere plaats. Kies in eerste instantie een rustige omgeving. Stel hem op zijn gemak, zodat hij zich veilig voelt in de omgeving. Door met een zachte stem tegen hem te praten, hem snoepjes te geven en hem te aaien zonder hem ooit ergens toe te dwingen, kun je geleidelijk zijn vertrouwen opbouwen en zijn stress verminderen.
Als je er zelf niet in slaagt, aarzel dan niet om een professioneel hondengedragstherapeut in te schakelen die positieve trainingsmethoden toepast. Hij kan je helpen duidelijk te maken aan je hond dat wandelen leuk kan zijn.