Hoe leer je je hond niet aan de lijn te trekken?
Pourquoi balader votre chien est-il vital pour son bien-être ?
Quelle que soit la race de votre chien, les balades sont primordiales pour son bien-être. Il court, renifle de nouvelles odeurs, rencontre des congénères, des dépenses physiques et mentales indispensables à son équilibre. Il est donc très important de lui permettre d'effectuer plusieurs sorties quotidiennes. Ces dernières doivent se dérouler en dehors de votre jardin, car quelle que soit sa dimension, le jardin n'est pas une sortie aux yeux de votre chien.
Cette dépense quotidienne est par la même occasion un excellent moyen de prévenir l'apparition des troubles du comportement. Après s'être bien dépensé, votre chien sera fatigué et pourra se reposer paisiblement. Il sera ainsi beaucoup moins susceptible d'exprimer un quelconque stress ou un ennui.
Uitrusting van goede kwaliteit is een van de onmisbare sleutels voor aangename wandelingen met je hond. De klassieke halsband wordt tegenwoordig afgeraden, net als een slipketting. Beide kunnen ernstig letsel berokkenen aan de huid, de wervels en de luchtpijp van je dier.
X- of Y-tuigje
Je kunt beter investeren in een goed X- of Y-tuigje. Dat is niet alleen handig, maar houdt bovendien geen risico's in. Dergelijke tuigjes beperken de spanning ter hoogte van de nek en de schouders van de hond en verzekeren bovendien een perfecte controle, wat niet onbelangrijk is als je huisdier probeert te ontsnappen.
Klassieke leiband of lange lijn
Voor de lijn zijn er twee criteria belangrijk:
Ze moet gemaakt zijn van stevig materiaal.
Ze mag geen oprolmechanisme hebben.
Veel hondenbezitters gebruiken een rollijn, maar die zijn niet zonder gevaar: ze kunnen letsel berokkenen bij degene die de lijn vasthoudt (snijwonden aan vingers, brandwonden). Bovendien hebben ze tot gevolg dat de hond niet leert zonder trekken aan de lijn te lopen. Aangezien de hond even goed op 1 meter van jou als op 2 meter van jou kan lopen, kan hij niet leren dat jij wilt dat hij naast jou loopt. Verder kun je ook moeilijk de veiligheid van je hond garanderen met een rollijn, want als de lijn helemaal is afgerold, is het moeilijk om je hond weer naar je toe te krijgen.
Kies dus voor:
een klassieke leiband,
een dubbele lijn (die je vastmaakt op de borst en op de rug) of • een dubbele lijn (die je vastmaakt op de borst en op de rug) of
een lange lijn (vooral handig voor de recalltraining).
Met deze drie lijnen is de veiligheid gegarandeerd, voor zowel jou als je hond, terwijl je hem leert mooi naast jou te wandelen.
4 manieren om je hond het trekken aan de lijn af te leren
Stoppen als hij trekt
Je kunt een einde maken aan de vicieuze cirkel van trekken en vooruitkomen door gewoon te stoppen en te blijven staan als je hond trekt. Het zal even duren, maar als je hond eenmaal begrepen heeft dat hij niet meer vooruitkomt als hij trekt, zal hij ophouden te trekken.
Moe maken voor het vertrek
Aarzel niet om je hond al wat energie te doen verbruiken voor je aan je wandeling begint. Je kunt bijvoorbeeld tien minuten met hem spelen of hem een trucje leren voor je vertrekt. De fysieke en mentale inspanning zullen je hond helpen overtollige energie kwijt te raken, zodat hij rustiger zal zijn op de wandeling.
Belonen om zijn aandacht te trekken
Als je eenmaal buiten bent, moet je zien de aandacht van je hond bij jou te krijgen, om te voorkomen dat hij druk uitoefent op de lijn. Het is simpel: jij moet aantrekkelijker zijn voor je hond dan de andere prikkels in de omgeving. Om dat te bereiken, moet je je wapenen met snoepjes. Maar kijk uit wat je doet. Als je wilt dat de snoepjes veel waard zijn in de ogen van je hond, moet je snoepjes nemen waarop hij heel gek is en die hij slechts heel uitzonderlijk krijgt. Gebruik deze snoepjes alleen voor de lijntraining.
Je kunt deze snoepjes geven zodra hij vertraagt of naar jou kijkt. Zo moedig je hem aan om zijn aandacht op jou te richten en dus op jouw tempo te wandelen.
Heel geleidelijk socialiseren
Als je hond trekt omdat hij gestresseerd is door zijn omgeving, kun je beter gaan wandelen op een andere plaats. Kies in eerste instantie een rustige omgeving. Stel hem op zijn gemak, zodat hij zich veilig voelt in de omgeving. Door met een zachte stem tegen hem te praten, hem snoepjes te geven en hem te aaien zonder hem ooit ergens toe te dwingen, kun je geleidelijk zijn vertrouwen opbouwen en zijn stress verminderen.
Als je er zelf niet in slaagt, aarzel dan niet om een professioneel hondengedragstherapeut in te schakelen die positieve trainingsmethoden toepast. Hij kan je helpen duidelijk te maken aan je hond dat wandelen leuk kan zijn.