Your Pet, Our Passion.
Verlatingsangst bij honden: tekenen en oplossingen

Verlatingsangst bij honden: tekenen en oplossingen

leestijd: 7 min

Zorg dat je hond eraan gewend raakt om even alleen thuis te kunnen zijn zonder je meubels te vernielen, te gaan blaffen of janken zodra je het huis verlaat. Lees meer over verlatingsangst bij honden en probeer deze effectieve oplossingen.

Je bent ongetwijfeld trots op de onbreekbare band tussen jou en je hond. Je kunt er altijd van op aan dat hij enthousiast met zijn staart kwispelen, gewoon omdat hij blij is je te zien. Je hond volgt je plichtsgetrouw overal om ervoor te zorgen dat jij veilig bent, alsof dat hun enige missie is in het leven. Maar deze hechte band moet van tijd tot tijd even worden verbroken. Je weet dat misschien wel, maar jouw hond waarschijnlijk niet. Een heel normaal avondje uit met vrienden is voor jou natuurlijk heel gezellig, maar kan voor je hond een paar dramatische uren zijn aangezien hij niet weet waar je bent en of je ooit terug zult komen.

Verlatingsangst bij honden is een veel voorkomend probleem waar veel hondenbezitters mee moeten leren omgaan. Ontdek wat de tekenen zijn en hoe je je hond kunt helpen kalm te blijven als je er een keertje niet bent.

Wat is verlatingsangst bij honden?

Honden met verlatingsangst vertonen tekenen van angst wanneer ze alleen worden gelaten. Verlatingsangst komt voor bij honden van alle leeftijden en rassen.

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst bij honden?

Je zult er waarschijnlijk op een vervelende manier achter komen dat je hond bang is om alleen gelaten te worden: beschadigd tapijt, krabsporen op je favoriete bank en buren die je vertellen over het eindeloos janken en piepen van je hond tijdens je afwezigheid.

Helaas denken sommige baasjes dat hun hond gewoon een beetje ondeugend is, terwijl hun huisdier in werkelijkheid in nood verkeert en niet weet hoe hij in een leeg huis met de situatie moet omgaan.

Dit zijn enkele veel voorkomende symptomen van verlatingsangst bij honden:

  • Hijgen
  • Onrustig zijn
  • Ontsnappingspogingen
  • Beschadigde meubels
  • Onzindelijk gedrag in huis
  • Blaffen of janken
  • Extreme blijdschap wanneer je weer thuis bent

Waarom hebben sommige honden last van verlatingsangst?

Voordat we de oplossingen voor verlatingsangst bij honden bespreken, is het handig om te kijken naar de oorzaken van dit probleem. Deze kunnen variëren van traumatische ervaringen in het verleden, nooit goed aangeleerd zijn om alleen te kunnen zijn, tot aan een genetische aanleg.

De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden zijn bijvoorbeeld:

  • Gebrek aan training
  • Gebrek aan socialisatie
  • Angst voor dingen of gebeurtenissen binnen of buiten het huis
  • Veranderingen: nieuw huis, nieuwe routines, nieuw gezinslid of juist de plotselinge afwezigheid van een gezinslid

Is het echt verlatingsangst of is het iets anders?

Verzeker jezelf dat het inderdaad om verlatingsangst gaat voordat je een behandelplan opstelt om deze angst te overwinnen. Die intense blafsessie terwijl je weg bent, kan de reactie van je hond zijn op een vrachtwagen die langs je huis rijdt of een storm die langsraast. En die afgekauwde vensterbanken kunnen een teken zijn van acute verveling, en hoeft niet het fysieke bewijs te zijn van verlatingsangst.

Helaas is het lastig om het verschil hiertussen te herkennen omdat je er niet bent om het gedrag te zien. Daarom wordt als eerste stap vaak aanbevolen om je hond te filmen wanneer ze alleen zijn. Als je hond de eerste 10 minuten onophoudelijk blaft nadat je de deur achter je hebt dichtgedaan, is de kans groot dat hij inderdaad een angstaanval heeft. Als hij daarentegen af en toe blaft, gaat slapen en dan nog wat blaft, is de kans groter dat hij zich gewoon verveelt en manieren zoekt om zichzelf te vermaken door een beetje luidruchtig te zijn.

Tips voor het behandelen van verlatingsangst bij honden

Als je ervan overtuigd bent dat je hond angstig is en niet alleen maar rusteloos, is het tijd om in te grijpen. Hier zijn enkele tips die je in de praktijk kunt brengen.

Hoe voorkom je verlatingsangst bij honden

Je hoeft niet te wachten tot de verlatingsangst bij je hond een groot probleem wordt voordat je actie onderneemt. Hier zijn een paar dingen die je kan doen om de angst te voorkomen:

Jong trainen is essentieel

Hoe eerder je begint, hoe gemakkelijker het zal zijn om je hond te laten wennen aan wat tijd voor zichzelf. Idealiter zou deze training moeten plaatsvinden tijdens de puppytijd en ons uitgebreide artikel over het omgaan met verlatingsangst bij puppy's is hiervoor een handig hulpmiddel. Als je echter een volwassen hond hebt die last heeft van verlatingsangst, kun je nog steeds beginnen met geleidelijke training. Leer hem dat het oké is om een minuutje alleen te zijn en breid dan geleidelijk de tijd uit die hij alleen moet doorbrengen, zelfs als je nog in huis bent. Zo komt het niet als een schok als je hem voor het eerst alleen laat.

Bewegen

Er is geen betere manier om je hond kalm te houden dan door hem moe te maken. Daarom is bewegen een goede preventietip voor angst bij honden. Als hun energievoorraad opraakt, zullen ze eerder een dutje doen dan vechten met elke gesloten deur en raam in huis. Gebruik onze gids voor hondensport en -fitness ter inspiratie met een breed scala aan hondenactiviteiten.

Vermijd straffen

Straf je hond niet, zelfs niet als je complete chaos aantreft wanneer je thuiskomt. Hoe natuurlijk het ook is om boos te worden, het kwaad is geschied en je hond kan de straf die hij krijgt niet koppelen aan zijn destructieve gedrag op jouw meubels van een half uur geleden. Hij zal waarschijnlijk denken dat dit is wat hij verdient als je thuiskomt en zal juist nog nerveuzer zijn als hij je de volgende keer ziet vertrekken.

Laat je hond niet te lang alleen

Zorg er ten slotte voor dat je je hond niet te lang alleen laat. Als je langer dan 6 uur weg bent en eventuele alternatieven niet mogelijk zijn (zoals het meenemen van je hond of vrienden en familie die voor hem kunnen zorgen), kun je ook een hondenoppas en hondenopvang overwegen.

Nachtelijke verlatingsangst bij honden

Als je hond 's nachts van je wordt gescheiden, kan hij nachtelijke verlatingsangst ontwikkelen. Dit komt vooral vaak voor bij puppy's. Als je naar bed gaat, kunnen ze gaan janken, zeuren, aan deuren krabben, blaffen of zelfs poepen of plassen op plaatsen waar dat niet mag.

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij verlatingsangst bij honden 's nachts:

  1. Doe niets

Hoe moeilijk het ook is, je moet niet naar je hond toe gaan als hij jankt of krabt aan de deur, omdat dit juist de angst kan versterken.

  1. Afstand opbouwen

Het kan helpen om je hond eerst bij je in de buurt te laten slapen en dan geleidelijk de afstand tussen jullie op te bouwen. In plaats van je hond in je bed te hebben, kun je bijvoorbeeld proberen de bench of mand op de vloer van je slaapkamer te zetten. Na een tijdje verplaats je de mand naar de gang met de deur open en vervolgens plaats je de mand elke nacht langzaam verder weg, tot de plek waar je wilt hebben.

  1. Maak er geen groot ding van

Net zoals de deur uitgaan, moet je geen grote zaak maken van het slapengaan. Natuurlijk vind je hond het leuk om veel kusjes en knuffels te krijgen voordat ze gaan slapen, maar het traumatisch zijn als al deze liefde en genegenheid plotseling wordt weggerukt. Als je naar bed gaat, ga dan gewoon rustig naar bed.

  1. Speel met hem voor het slapengaan

Een andere optie is om voor het slapengaan met je hond te spelen, zodat hij moe wordt en s' nachts goed kan uitrusten. Het kan apporteren of touwtrekken zijn, eigenlijk alles wat kan helpen je hond moe te maken.

Als je een oudere hond hebt en 's avonds verlatingsangst heeft, is het een goed idee om een afspraak te maken met de dierenarts, omdat dit een teken kan zijn van het cognitieve disfunctiesyndroom bij honden. Wanneer je vreemd gedrag bij je hond opmerkt, is het sowieso belangrijk om altijd de dierenarts om hulp te vragen.

Is medicatie nodig voor de behandeling van verlatingsangst bij honden?

Medicatie kan een optie zijn voor de behandeling, maar alleen op advies van een dierenarts die kan beoordelen wat goed voor jouw hond is. Vraag altijd advies aan de dierenarts voordat je je hond medicijnen geeft, en geef hem nooit tabletten of middelen die voor mensen bedoeld zijn.

Dat was onze gids over verlatingsangst bij honden. Wil je meer ontdekken over het unieke gedrag van je hond? Dan click hier.