Your Pet, Our Passion.

Lhasa apso

De ihasa apso is een langharig, stevig hondje dat iets langer is dan dat hij hoog is. Zijn vacht kan verschillende kleuren hebben: goud, sandy, honing, grijs, tweekleurig, zwart, wit of bruin. Een volwassen reu is 25 cm hoog en een volwassen teef is iets kleiner. Ze wegen 6-7 kg als ze volgroeid zijn.

Levensduur
12-14 jaar
Gewicht
6-7kg
Grootte
25 cm of minder
Kleur
Goud, zand, honing, donkergrijs, leisteen, smoke, tweekleurig, zwart, wit of bruin.
Grootte
Klein
Kennel Club groep
Gezelschapshonden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
  • Basistraining nodig
  • Gaat graag rustig wandelen
  • Gaat graag een half uur per dag wandelen
  • Kleine hond
  • Minimale kwijl
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Hypoallergeen ras
  • Kletsende en vocale hond
  • Waakhond. Blaft en verwittigt.
  • Gaat goed samen met andere dieren.
  • Een echte gezinshond
Lhasa Apso-gezondheid

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen in geval van problemen.

Het Lhasa Apso-ras is geclassificeerd als brachycephalic; De problemen die verband houden met deze aandoening zijn als volgt;

  • Obstructief luchtwegsyndroom bij brachycefale rassen (korte neus en platgedrukt gezicht): De ademhaling wordt belemmerd, wat kan leiden tot verminderd bewegingsvermogen of zelfs tot ernstige ademnood.
  • Huidontsteking/infectie: Brachycefale rassen hebben korte neuzen en een normale hoeveelheid gezichtsweefsel. Dit betekent dat er vaak overtollige huid rond het gezicht zit, waardoor huidplooien ontstaan. De huid in deze plooien kan pijnlijk worden en er kunnen zich waarschijnlijk infecties ontwikkelen.
  • Oogzweren: Zweren zijn pijnlijke erosies op het oogoppervlak. Ze komen vaker voor bij brachycefale rassen vanwege hun bouw, waarbij hun ogen de neiging hebben boller te zijn.

Ze kunnen ook last hebben van:

  • dislocatie van de patella.
  • Progressieve retinale atrofie, een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat een deel van het oog degenereert en afsterft, wat tot blindheid kan leiden.
  • Keratoconjunctivitis sicca (droge ogen) is een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door het stoppen van de werking van de traanklier.

Kennel Club Priority Health Tests en programma's:

  • DNA-testen voor gegeneraliseerde progressieve retinale atrofie, die helpt bepalen of een hond het potentieel heeft om deze ziekte te hebben.
  • Oogscreeningsprogramma.
  • Tussenwervelschijfziekte1: Een afwijking van de tussenwervelschijven die dienen om de botten van de wervelkolom te beschermen.
  • Hydrocephalus2: ophoping van vocht rond de hersenen, wat schade kan veroorzaken.

1 B. A. Brisson, “Tussenwervelschijfziekte bij honden”, 2010, Dierenklinieken: praktijk voor kleine dieren.
2 C. M. Etsey, “Congenital hydrocephalus”, 2016, Dierenklinieken: praktijk voor kleine dieren.

 

Persoonlijkheid

De Lhasa Apso is loyaal en zelfverzekerd. Hij kan goed overweg met kinderen en andere honden. Hij is tamelijk onafhankelijk en op zijn hoede voor vreemden. Hij kan koppig zijn, maar als je geduld en doorzettingsvermogen hebt, zal hij relatief gehoorzaam worden. Hij is erg gevoelig en reageert niet goed op stemverheffing.

Zoals veel honden kan de Lhasa Apso last hebben van erfelijke oogaandoeningen. Het is daarom aan te raden om uw ogen door een dierenarts te laten onderzoeken. De Lhasa Apso is ook vatbaar voor bepaalde huidaandoeningen.

De Lhasa Apso heeft minimaal een half uur lichamelijke activiteit per dag nodig. Vol energie speelt de Lhasa Apso net zo graag thuis als kilometers wandelen. Hij kan echter tevreden zijn met meerdere korte wandelingen per dag.

Honden van kleine rassen hebben een snelle stofwisseling: ze verbranden veel energie en hun kleine maag dwingt hen om vaak en in kleine hoeveelheden te eten. Een voeding voor zeer kleine honden moet alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevatten en de grootte van de brokjes moet aangepast zijn aan die van de kaken. Het stimuleren van kauwen verbetert ook de spijsvertering.

Deze kleine hond heeft veel onderhoud nodig. De bovenvacht is lang, zwaar en voelt enigszins hard aan. De ondervacht is iets korter en zachter. Het moet worden gekamd om niet verstrikt te raken. Als de vacht te veel werk vergt, is het mogelijk deze kort te knippen. Een professionele trimmer (of fokker) kan u adviseren hoe u dit kunt doen.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Deze kleine hond heeft veel onderhoud nodig. De bovenvacht is lang, zwaar en voelt enigszins hard aan. De ondervacht is iets korter en zachter. Het moet worden gekamd om niet verstrikt te raken. Als de vacht te veel werk vergt, is het mogelijk deze kort te knippen. Een professionele trimmer (of fokker) kan u adviseren hoe u dit kunt doen.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Hoewel ze niets van hun monastieke meesters vroegen, leidde Lhasa Apsos oorspronkelijk een zeer gesloten leven, waaruit een gezelschapshond lijkt te zijn voortgekomen die heel goed overweg kan met de beperkte ruimtes van het stadsleven. Hij kan daarom in kleine woningen wonen, op voorwaarde dat hij toegang heeft tot de buitenlucht om zijn zaken te doen en te wandelen.

Desondanks kunnen ze ook genieten van het plattelandsleven en sommigen proberen zelfs ongedierte te bestrijden (met meer dan twijfelachtig succes!).

Veel Lhasa Apso's kunnen tot een redelijk hoog niveau worden getraind, maar het vergt geduld en consistentie - en het vermogen om ze te motiveren om training leuk te maken, anders zijn ze misschien wat ongeïnteresseerd. Hij moet op zijn minst geleerd worden om te onthouden en te lopen met een harnas en riem.

Het aanschaffen en verzorgen van een Lhasa Apso kan bepaalde kosten met zich meebrengen. De aanschafprijs van een Lhasa Apso kan variëren afhankelijk van de afstamming en reputatie van de fokker, maar gemiddeld kan deze tussen de 800 en 1500 euro kosten.

Wat voeding betreft, heeft een kleine Lhasa Apso een uitgebalanceerd, kwaliteitsdieet nodig. Plan een maandelijks budget van ongeveer 30 tot 50 euro voor de voeding van uw hond.

Verzorging is ook een belangrijk aspect van de zorg voor een Lhasa Apso. Vanwege zijn lange, dichte vacht moet hij regelmatig worden geborsteld en moet hij naar de trimmer. De prijs van een trimbeurt kan variëren afhankelijk van de regio en trimsalon, maar kan gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per sessie kosten.

Veterinaire zorg is essentieel om de gezondheid en het welzijn van uw Lhasa Apso te garanderen. Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor vaccinaties, ontworming en gezondheidsonderzoeken. De dierenartskosten kunnen variëren afhankelijk van de zorg die nodig is, maar kunnen gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro per jaar bedragen.

Voor het vermaak van uw Lhasa Apso wordt aanbevolen om te investeren in speelgoed dat is aangepast aan zijn kleine formaat en zijn behoeften. Plan een maandelijks budget van ongeveer 10 tot 20 euro voor speelgoed en accessoires.

Kortom, het bezitten van een Lhasa Apso vereist een financiële investering. Deze rashond is echter een uitstekende metgezel, bekend om karaktereigenschappen zoals loyaliteit en intelligentie. Daarnaast is de Lhasa Apso een speelse hond die diverse hondensporten kan beoefenen. Vergeet niet de rasstandaarden te raadplegen om er zeker van te zijn dat u de fysieke en gedragskenmerken van dit schattige bolletje bont respecteert.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat ?

Dit ras is het onderwerp van legendes en mythen, waarvan de meest romantische die van de vliegende, withoofdige, bottenetende godin Sako is. Ze nestelde zich in de bergen en bracht elk jaar twee jongen ter wereld, de een met vleugels, de ander zonder. Degene die geen vleugels had, was een Apso, maar omdat hij niet kon vliegen, viel hij elk jaar dood neer. Na enkele jaren plaatste een diepbedroefde Sako haar vleugelloze kalf op haar rug en vloog ermee naar de grond - en zo landde de Apso in Tibet.