Your Pet, Our Passion.

Leonberger

De leonberger is een grote, sterke, gespierde hond. Hij heeft een uniek kenmerk, namelijk poten met zwemvliezen, waardoor hij erg goed kan zwemmen. Zijn vacht is goud, rood, roodbruin, reebruin, crèmekleurig of elke mogelijke combinatie van deze kleuren, en hij heeft een zwart masker. Een volwassen mannetje is 72-80 cm hoog en weegt 34-50 kg. Volwassen vrouwtjes zijn 65-75 cm en wegen 30-50 kg.

Levensduur
7-8 jaar
Gewicht
30-50kg
Grootte
65-80cm
Kleur
Gouden, rode, roodbruine, sable (reelbruin of crème) leeuw, met een zwart masker.
Grootte
Reus
Kennel Club groep
Werkende honden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Enige training nodig
  • Gaat graag actief wandelen
  • Gaat graag een uur per dag wandelen
  • Heel grote hond
  • Hevige kwijl
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Rustige hond
  • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid van de Leonberger

Zoals veel hondenrassen kan de Leonberger last hebben van erfelijke oogaandoeningen en heup- en elleboogdysplasie (pijnlijke gewrichtsaandoeningen die de mobiliteit kunnen verstoren). Daarom is het belangrijk om de ogen en heupen van honden te laten onderzoeken voordat ze gaan fokken. Dit ras kan gezondheidsproblemen ervaren. Vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen als u een probleem heeft.

Persoonlijkheid en karakter van de Leonberger

De Leonberger is een gemakkelijke, rustige, loyale en volgzame hond. Hij houdt van spelen en kan goed overweg met andere dieren en kinderen. Hij leert snel en gezien zijn imposante omvang is het erg belangrijk om zo vroeg mogelijk met zijn opleiding te beginnen.

Oorsprong en geschiedenis van het ras

Land van herkomst: Duitsland

De Leonberger, ook wel de Leonberger Hond of Leonberger genoemd, werd in de jaren 1840 gefokt om te lijken op de leeuw die het wapen van de stad Leonberger siert. Het is een kruising tussen een Newfoundlander en een Sint Bernard, opnieuw gekruist met een Pyreneeën.

De Leonberger was erg populair en vergezelde veel vooraanstaande mensen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het ras echter bijna uitgestorven, omdat de lokale bevolking het zich niet kon veroorloven om ze te voeden. Fokkers hebben hem nieuw leven ingeblazen van de overgebleven individuen, maar de Leonberger stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna weer uit. Tegenwoordig zijn Leonbergers vrij zeldzaam, maar ze winnen aan populariteit en worden steeds talrijker.

De Leonberger werd in 1955 erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en in 2010 door de American Kennel Club.

Gezinsvriendelijk      3/5
Oefening nodig      3/5
Gemakkelijk te trainen      3/5
Verdraagt ​​eenzaamheid      3/5
Vindt andere dieren leuk      3/5
Energieniveau      2/5
Verzorging heeft nodig      5/5
Haaruitval      5/5

De Leonberger is een groot ras, bekend om zijn zachte en liefdevolle karakter als gezelschapshond. Al op jonge leeftijd vertoont de Leonberger-puppy tekenen dat hij een uitstekende waakhond is met een natuurlijk beschermend instinct. Als Pyreneeënberghond deelt hij bepaalde fysieke kenmerken met andere honden van dit type, maar de Leonberger heeft manen in de nek en een vollere vacht, vooral bij de reu, waardoor hij een majestueus en robuust uiterlijk krijgt.

De grote Leonberger-hond is een rustige en geduldige hond, zachtaardig met kinderen en perfect als gezinshond, hoewel hij vanwege zijn formaat en bevelende blaf ook als waakhond kan worden gebruikt. De rasstandaard beschrijft de Leonberger als een stevige hond met goed geproportioneerde lichaamsvormen, een soepele gang en een vriendelijke uitdrukking.

Terwijl hij groeit, behoudt de Leonberger zijn robuuste hondenuiterlijk en evenwichtige temperament. Rasstandaarden benadrukken het belang van een goede balans tussen grootte en kracht, evenals de behoefte aan een dichte, goed verzorgde vacht, inclusief de beroemde manen in de nek en lang haar op de kop. De Leonberger is een rustige en zelfverzekerde hond, een uitstekende waakhond die zijn gezin met toewijding zal beschermen.

Puppy's mogen niet overwerkt worden en mogen niet de trap op en af ​​gaan. Wanneer hun skelet goed ontwikkeld is, kunt u geleidelijk hun dagelijkse fysieke activiteit verhogen. Als volwassene moet de Leonberger lange wandelingen maken. Hij houdt van spelen en rondrennen. Hij houdt van water en voor hem gaat er niets boven lekker zwemmen! Een fitte volwassen hond heeft ongeveer twee uur lichamelijke activiteit per dag nodig.

Grote hond, veel kwijl, grote voedselrekening, groot alles. Als groter beter voor je is, kan de Leonberger de oplossing zijn. Zoals bij alle grote rassen zullen ideale Leonberger-eigenaren begrijpen dat het lang duurt voordat hun hond volwassen wordt en dat ze het geduld zullen hebben om hem in zijn eigen tempo te trainen. Je hebt een groot huis en een grote tuin nodig, ervaring met gigantische rassen en met rassen die enigszins op hun hoede zijn tegenover vreemden, en je moet je bewust zijn van mogelijke gezondheidsproblemen!

Reuzenhonden, met een gezonde eetlust, hebben andere voedingsbehoeften dan die van honden van kleine rassen, vooral wat betreft mineralen en vitamines. De Leonberger is gevoelig voor maagdilatatie-torsie; Om het risico te beperken, geef hem lichte en frequente maaltijden. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De Leonberger heeft een dubbele vacht die bestaat uit een vrij lange, goed beklede bovenvacht en een dikke ondervacht. Hij draagt ​​een "manen" van langer/dikker haar rond zijn nek en borst. Hij heeft franjes aan zijn benen. Borstel de vacht twee tot drie keer per week om dode haren te verwijderen en in goede conditie te houden.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Hij is een enorme hond die een groot huis, een grote tuin, een landelijke omgeving en een grote auto nodig heeft als je hem ergens mee naartoe wilt nemen.

Leonbergers zullen nooit gehoorzaamheidskampioenen worden en hun training vereist geduld en consistentie, maar zo’n reus heeft vroege en voortdurende socialisatie nodig, evenals het leren om niet aan de riem te trekken en terug te komen als hij wordt geroepen.

Het adopteren van een Leonberger, of het nu een puppy of een volwassene is, vertegenwoordigt een aanzienlijke financiële en tijdsinvestering. De aanschafprijs van een Leonberger pup kan afhankelijk van fokker, afstamming en regio flink variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 1.000 en 2.500 euro. Voor een volwassen hond kunnen de kosten lager zijn, vooral als de adoptie via een asiel of vereniging plaatsvindt, waarbij de kosten doorgaans bedoeld zijn om eerdere veterinaire zorg te dekken.

Naast de aanschafkosten is het essentieel om rekening te houden met het jaarlijkse budget voor het onderhoud en de verzorging van de hond. Een Leonberger is een grote hond en als zodanig zijn de voedingsbehoeften aanzienlijk. U moet een substantieel maandbudget plannen voor een uitgebalanceerd, kwaliteitsdieet. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de veterinaire kosten voor vaccins, antiparasitaire behandelingen, routinebezoeken of mogelijke medische zorg.

De Leonberger is een bijzonder aandoenlijke hond en beschikt over waakhondkwaliteiten. Het is echter belangrijk op te merken dat de Leonberger niet van eenzaamheid houdt en de voorkeur geeft aan het gezelschap van zijn eigenaren. Zijn vriendelijke karakter en sociale karakter maken hem tot een goede gezinshond, maar dit betekent ook dat hij tijd moet vrijmaken voor activiteiten en regelmatige lichaamsbeweging.

Wat zijn leefgebied betreft, leeft de Leonberger het beste in een omgeving met voldoende buitenruimte om te kunnen bewegen. Ook kosten die verband houden met uw woonruimte, zoals een stevige omheining of een geschikte schuilplaats, kunnen aan het budget worden toegevoegd.
Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met de Fédération Cynologique Internationale of gespecialiseerde clubs zoals de Club Français du Leonberger om gedetailleerde informatie te verkrijgen over het Leonberger-ras, zijn specifieke behoeften en de kosten die verband houden met zijn welzijn.

Samenvattend: hoewel de Leonberger een goede hond is met een vriendelijk karakter, vereist het adopteren en verzorgen van dit ras een serieuze overweging van de financiële implicaties en de tijd die eraan besteed wordt. Het is raadzaam om onderzoek te doen en een voldoende budget op te stellen voordat u besluit een Leonberger te adopteren.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat ?

  • Allereerst was de Leonberger geen opzettelijk ras. Het ontstond toen de monniken van Sint-Bernardus probeerden het Sint-Bernardusras te verbeteren. Zij waren de eersten die hun eigen honden met Newfoundlanders kruisten, maar het resultaat beviel hen niet. Gelukkig vond de burgemeester van Leonberg het leuk!