Your Pet, Our Passion.

Grote münsterländer

De grote münsterländer (of münster) is een goed geproportioneerde hond met een trotse lichaamshouding. Zijn vacht is golvend en dicht en heeft langere haren op de poten en staart. De kleine variant (kleine münsterländer) is setterachtig en heeft een andere kleur, maar heeft verder een vergelijkbaar uiterlijk. De grote münsterländer is zwart of blauwschimmel met wit, de kleine münsterländer is bruin (leverkleurig) met wit of leverschimmel. Een volwassen grote münsterländer-reu is 60-65 cm hoog en weegt ongeveer 25-29 kg, een teef is 58-63 cm en ongeveer 25 kg. Een volwassen kleine münsterländer-reu is 54 cm hoog en een teef 52 cm. Ze wegen ongeveer 15-17 kg.

Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
  • Enige training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Waakhond. Blaft en verwittigt.
  • Gaat goed samen met andere dieren.
  • Een echte gezinshond

Personnalité

Deze hond is schattig en aanhankelijk en kan goed overweg met mensen, honden en andere huisdieren. De meerderheid van hen houdt van kinderen en heeft veel geduld met hen. Aan de andere kant fungeert de Münster Spaniel als waakhond als de behoefte zich voordoet en blaft hij soms veel. Moedig en erg aardig, hij houdt van werken en probeert altijd te behagen. De Münsterspaniël heeft een baas nodig die er veel tijd aan kan besteden en hem veel liefde kan geven. Hij wekt de indruk met volle teugen van het leven te genieten en wil dat zijn meester hetzelfde doet!

Oorsprong

In de 19e eeuw waren er talrijke Duitse jachthonden, variërend in grootte, vorm en kleur. Het concept van ras verscheen aan het einde van de eeuw en er verschenen verschillende soorten honden. Toen de Duitse Langharige Pointer Club de standaard definieerde, bleef alleen de witte en leverkleurige vacht behouden. De zwart-witte pups werden daarom aan boeren en jagers in de regio Münster gegeven, waarvan een deel uit uitstekende bloedlijnen kwam. Deze pups werden vervolgens gefokt zonder zich zorgen te hoeven maken over de kleur, en ongetwijfeld gekruist met andere rassen zoals spaniëls of setters. In 1919 werd de Grote Münster-spaniël erkend als een op zichzelf staand ras, los van de Kleine Münster-spaniël.

Zoals veel honden kan de Greater Münster Spaniel soms last hebben van erfelijke oogproblemen en heupdysplasie (die de mobiliteit kunnen verstoren), maar deze problemen komen niet vaak voor. Het is raadzaam om bij honden de ogen en heupen te laten onderzoeken voordat er mee wordt gefokt. Van de Kleine Münsterspaniël zijn geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

In principe is de Münster-spaniël een jachthond, maar als hij de mogelijkheid heeft om veel lichamelijke activiteit te verrichten, past hij zich gemakkelijk aan het gezinsleven aan. Hij houdt van water. Wees daarom voorzichtig bij het naderen van een watermassa; deze is gratis. Münster Spaniels zijn uitstekende metgezellen voor actieve mensen. Ze houden net zoveel van spelen als van werken.

De kleine Münster-spaniël moet een uit voedingsoogpunt uitgebalanceerd dieet krijgen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal is. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant. Honden van grote rassen, zoals de Greater Münster Spaniel, hebben een gezonde eetlust en andere voedingsbehoeften dan kleine honden, vooral wat betreft mineralen en vitamines. De Grote Münster-spaniël is gevoelig voor maagdilatatie-torsie. Om het risico te beperken, geef hem lichte en frequente maaltijden.

De vacht van de Münster Spaniel heeft weinig onderhoud nodig: kam en borstel hem slechts één keer per week. De randen aan de oren, de staart en de voor- en achterpoten moeten van tijd tot tijd worden verzorgd. Overtollig haar op de pads moet indien nodig worden bijgesneden. Deze hond houdt ervan om onder alle weersomstandigheden naar buiten te gaan, dus houd er rekening mee dat modder en vuil een echt probleem kunnen worden!

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.