Your Pet, Our Passion.

De Mechelse herder

De Mechelse herder is een middelgroot, kortharig ras met een vrij vierkant silhouet. Hij wordt vaak verward met de Duitse herder, maar zijn profiel is vierkanter, zijn botten zijn lichter en zijn kop is verfijnder. De Mechelse hond is reebruin, rood of grijs en heeft zwarte haarpunten. De staart is meestal donker of heeft een zwarte punt en ze hebben een zwart masker en voornamelijk zwarte oren. Volwassen mannetjes zijn 61-66 cm hoog en volwassen vrouwtjes 56-61 cm. Ze wegen tussen de 27,5 en 28,5 kg.

Levensduur
12 - 14 jaar
Gewicht
20 - 30kg
Grootte
56 - 66 cm
Kleur
De Mechelaar is reekleurig, rood of grijs, met een zwart masker en zwarte schaduwen aan de haarpunten. De staarten zijn meestal donkerder of zwart getipt, de oren zijn meestal zwart.
Grootte
Groot
Kennel Club groep
Herdershonden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Waakhond. Blaft en verwittigt.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid

Zoals veel honden kunnen Belgische herders lijden aan erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie (die de mobiliteit kunnen verstoren). Daarom is het belangrijk om de ogen en heupen van honden te laten onderzoeken voordat ze gaan fokken.

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen in geval van problemen.
Alle soorten Belgen kunnen last hebben van:
- heupdysplasie
- Erfelijk cataract: de lens wordt troebel en kan tot blindheid leiden.
- Progressieve retinale atrofie is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat een deel van het oog degenereert en afsterft, wat tot blindheid kan leiden.

Kennel Club Priority Health-programma's en testen:
- Screeningsprogramma voor heupdysplasie
- Screeningprogramma voor oogdysplasie.

Persoonlijkheid van de Mechelse Herder

De Mechelaar is niet geschikt voor mensen die “gewoon een hond” willen. Zeggen dat de Mechelaar niet voor angsthazen is gemaakt, is een understatement; hij wordt niet voor niets ‘kwaadaardiger’ genoemd. Hij is een aanhankelijke en toegewijde metgezel, beschermt zijn huis en gezin en heeft een ervaren meester nodig. Het wordt niet aanbevolen om zijn bewakingsinstinct aan te moedigen als hij jong is, omdat hij je in ongepaste situaties zou kunnen verdedigen. Zijn natuurlijke neiging om te beschermen zal zich hoe dan ook manifesteren wanneer dat nodig is. Een goed opgeleide Mechelaar kan uitblinken in elke sport. Intelligent, levendig, alert, loyaal en slim: de Mechelaar is geen hond die je moet onderschatten en ook niet moet entertainen!

Kindvriendelijk 4/5
Behoefte aan lichaamsbeweging 5/5
Gemakkelijk te trainen 5/5
Verdraagt ​​eenzaamheid 3/5
Houdt van andere dieren 2/5
Energieniveau 5/5
Verzorgingsbehoeften 3/5
Haaruitval 2/5

Land van herkomst: België

Er zijn vier varianten van Belgische herders: de Groenendaeler, de Tervuerense, de Mechelaar en de Laekense herder, die elk zijn vernoemd naar de regio van België waar ze vandaan komen. Belgische herders onderscheiden zich al sinds de Middeleeuwen.

In de jaren 1890 definieerde een professor aan de Belgische Veterinaire Universiteit de normen voor de verschillende typen. Deze honden leken toen erg op elkaar, met als belangrijkste verschil de vacht. Toen de rassen eenmaal erkend waren, werd geadviseerd deze afzonderlijk te veredelen.

De Mechelaar was de eerste Belgische herder die als apart ras werd gefokt. Hij was ook de eerste die populair werd. Het blijft vandaag de dag de meest populaire van de vier typen. Het was het eerste Belgische ras dat werd gebruikt als politiehond of grensbewakingshond, een taak waarin hij uitblonk en die hij nog steeds vervult.

Het ras werd in 1956 door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en in 1959 door de American Kennel Club als ras erkend.

De Belgische Herder, ook wel Belgische Herdershond genoemd, is een veelzijdig hulphondenras. Het is ongetwijfeld een prachtige hond, met een elegante en atletische uitstraling. De Belgische herder kan verschillende vachtvariëteiten hebben, waaronder antracietfawn, zwart, grijs en tervueren.

Als gezinshond is de Belgische Herder een loyale en beschermende metgezel. Hij is van gemiddelde lengte, goed geproportioneerd en gespierd. Zijn uiterlijk is zowel elegant als krachtig, met een levendige en intelligente uitdrukking in zijn ogen.

De Belgische Herder is een robuuste en rustieke hond, aangepast aan verschillende taken. Hij wordt vaak gebruikt als beschermingshond, politiehond, zoek- en reddingshond en algemene werkhond. Zijn energieke karakter en intelligentie maken hem tot een uitstekende werkhond.

Er zijn verschillende varianten van de Belgische Herder, waaronder de Mechelaar, Tervuren, Groenendaeler en Laekense. Elk van deze variëteiten heeft zijn eigen fysieke kenmerken, maar deelt allemaal dezelfde sterke basis en atletische structuur.

De Belgische Herder is een hondenras met een goed gedefinieerde rasstandaard. Het uiterlijk wordt zorgvuldig gereguleerd om de specifieke kenmerken van het ras te behouden. Kortom, de Belgische Herder is een veelzijdige werkhond, met een elegante en atletische uitstraling. Of het nu als gezinshond, beschermingshond of werkhond is, de Belgische Herder is een trouwe en toegewijde metgezel.

De Mechelaar heeft minimaal twee uur per dag beweging en mentale stimulatie nodig. Begiftigd met zeer grote leervaardigheden, blinkt hij uit in behendigheid, gehoorzaamheidstests en ook in vele andere hondensporten. Omdat de Mechelaar een zeer actieve hond is, moet u niet overwegen om er een te adopteren als u hem de hele dag alleen thuis wilt laten.

De ideale eigenaar van een Mechelaar heeft veel ervaring met het trainen van snelle, bijtende honden, houdt van lange wandelingen, houdt van positief trainen en is zelf fysiek fit en atletisch. Hij moet zeer betrokken zijn bij hondensport of -training, of een hondenprofessional zijn, en een kalm, redelijk en stabiel persoon zijn. Deze hond is voor een zeer gemotiveerde eigenaar, die het gedrag en de behoeften van werkhonden begrijpt, en die training leeft en ademt.

Honden van grote rassen, met een gezonde eetlust, hebben andere voedingsbehoeften dan honden van kleine rassen, vooral wat betreft mineralen en vitamines. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De Mechelaar heeft een korte vacht en een wollige ondervacht. Het haar is dikker op de staart en rond de nek. Het haar is langer op de achterhand en de staart is borstelig. De vacht van de Mechelaar heeft weinig onderhoud nodig. Het hoeft alleen maar één keer per week te worden geborsteld.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Hoewel er altijd uitzonderingen op elke regel bestaan, is de Belgische Mechelaar geen goed huisdier voor kleine kinderen. De hoeveelheid werk en tijd die het van de eigenaar vergt, evenals de snelheid waarmee hij leert en reageert, maakt het een hond die veel beter geschikt is voor iemand die met honden werkt en een actieve levensstijl heeft. Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren met elkaar om te gaan, elkaar te respecteren en samen veilig te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit samen alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

Mali heeft geen groot huis nodig, maar een grote, veilige buitenruimte om te trainen en te spelen is een must. Hij zal zich prettiger voelen op een rustigere locatie, zonder voortdurend overprikkeld te worden door verkeer of voetgangers, en met toegang tot een verscheidenheid aan interessante wandelingen. Het is het beste voor hem om in groene buitenwijken of op het platteland te wonen, omdat hij steden misschien te stimulerend en stressvol vindt.

De Belgische Mechelaar is een echte trainingsverslaafde. Hij gedijt op werk en probleemoplossing, waarbij hij zijn lichaam en geest gebruikt. Hoewel deze intelligente hond kan worden getraind om bijna elke taak uit te voeren, raakt hij erg enthousiast over jagen en bijten, en moet hij veilige en geschikte uitlaatkleppen voor dit gedrag krijgen, waarbij de prioriteit ligt bij het trainen van hem om bijtspeeltjes op betrouwbare wijze los te laten. De Mechelaar is een lonende werkhond, maar hij is een levensstijlhond en geen vrijetijdshond.

Het verwerven en onderhouden van een Belgische herder, vooral een Mechelaar, vereist een gedetailleerde financiële beoordeling. De aanschafprijs van een pup van dit ras is sterk afhankelijk van de fokker waar hij vandaan komt en de afstamming. Over het algemeen kan een Belgische Herder Mechelaarpup van een erkende fokker tussen de 800 en 1500 euro kosten. Rashonden die bij de herdershondenclub zijn geregistreerd en de rasstandaarden respecteren, kunnen zelfs duurder zijn, tot wel 2000 euro of meer.

Dit hondenras, de Belgische herder Mechelaar, heeft een hoge energiebehoefte en moet actief worden uitgeoefend. De voerkosten kunnen daarom variëren afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen brokjes of natvoer. Gemiddeld kun je verwachten zo'n 50 tot 70 euro per maand uit te geven om een ​​hond van dit ras goed te voeden, wat neerkomt op zo'n 600 tot 840 euro per jaar.

Het verzorgen van de Mechelaar is relatief eenvoudig, maar mag niet worden verwaarloosd. Hoewel dit ras geen regelmatige professionele verzorging vereist zoals andere langharige rassen, wordt wekelijks borstelen aanbevolen om de vacht gezond te houden. De kosten die verband houden met de verzorging kunnen daarom gematigd zijn, maar je moet toch ongeveer 10 tot 20 euro per maand budgetteren voor verzorgingstools en onderhoudsproducten.

Bezoeken aan de dierenarts zijn een andere grote kostenpost waarmee u rekening moet houden. Puppy's hebben tijdens hun eerste jaar verschillende vaccinaties nodig, en een volwassen hond moet minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole en boostervaccinaties. De jaarlijkse kosten voor veterinaire zorg voor een Mechelaar kunnen variëren van 150 tot 300 euro, afhankelijk van de benodigde zorg en de prijzen die de dierenarts hanteert.

Ten slotte mogen we de accessoires en het speelgoed niet vergeten, essentieel om te voldoen aan de behoefte van de Mechelaar aan lichaamsbeweging. Honden van dit ras zijn bijzonder actief en intelligent en hebben stevig en stimulerend speelgoed nodig. Een bedrag van ongeveer 100 tot 200 euro per jaar voor deze spullen is redelijk, als je rekening houdt met de regelmatige vervanging van versleten of beschadigd speelgoed.

Samenvattend brengt het bezitten van een Belgische Herder Mechelaar aanzienlijke initiële en lopende kosten met zich mee. Rekening houdend met aankoop, voeding, verzorging, veterinaire zorg en accessoires, is een goede budgettering cruciaal om het welzijn van deze loyale en dynamische metgezel te garanderen.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat?

  • Lang daarvoor waren Mechelaars echte arbeidershelden, die tijdens de Eerste Wereldoorlog dienden als boodschappers en Rode Kruis-helpers, terwijl ze ambulancekarren en wagens met vuurwapens trokken. Tegenwoordig zijn Mechelaars nog steeds erg populair als militaire honden, en een Belgische Mechelaar genaamd Cairo maakte deel uit van het Navy SEAL-team dat Osama bin Laden in 2011 gevangen nam.
  • Belgische Mechelaar wordt gebruikt om het terrein van het Witte Huis te bewaken.
  • De Belgische Mechelaar is het geprefereerde ras van Navy Seals vanwege hun moed, wat essentieel is omdat ze getraind zijn om uit vliegtuigen te springen en met hun handlers te skydiven!