Your Pet, Our Passion.

Bretoense spaniël

De Bretoense spaniël of épagneul breton is een middelgrote, gedrongen hond met een middellange vacht in de kleuren oranje en wit, leverkleurig en wit, zwart en wit, driekleurig of gespikkeld. Bretoense reuen hebben een schofthoogte van 48-51 cm en teven zijn 47-50 cm als ze volgroeid zijn. Een volwassen hond weegt ongeveer 14-18 kg.

Levensduur
12 - 15 jaar
Gewicht
14 - 18kg
Grootte
47 - 51cm
Kleur
Ze zijn verkrijgbaar in oranje en wit, leverkleurig en wit, zwart en wit, driekleur en roan.
Grootte
Gemiddeld
Kennel Club groep
Sportieve honden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Middlematige hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Een echte gezinshond
Bretagne Spaniel Gezondheid

Zoals veel rassen kan de Bretagne Spaniel last hebben van erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie (een ziekte die de mobiliteit kan verstoren). Oogtesten en een röntgenonderzoek van de heupen zijn daarom essentieel vóór elke voortplanting. Epilepsie komt ook relatief vaak voor bij dit ras.

Een over het algemeen gezond ras, maar vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen als u problemen ondervindt. Zoals veel rassen kan de Bretonse hond (of ‘Bretonse spaniël’) last hebben van:

  • Heupdysplasie.
  • Lensdislocatie¹: De lens beweegt vanuit zijn normale positie in het oog, wat leidt tot verlies van gezichtsvermogen en pijn kan veroorzaken.
  • Glaucoom is een pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde druk in het oog.

Kennel Club Priority Health-programma's en testen:

  • Screeningsprogramma voor heupdysplasie.

¹D. Gould et al., "ADAMTS17-mutatie geassocieerd met dislocatie van de primaire lens is wijdverspreid onder rassen", 2011, Veterinary Ophthalmology.

Persoonlijkheid van de Bretagne-spaniël

De Bretagne-spaniël is een gemakkelijke hond, aanhankelijk, speels en vriendelijk voor het hele gezin. Hij is sociaal met mensen en andere honden en brengt graag tijd door met zijn gezin. Uitbundig, levendig en energiek, hij houdt van het buitenleven en blijft een verstokte jager. In feite zal het leven in een appartement niet gemakkelijk zijn. Door zijn sociale karakter met mensen en andere honden is de Bretagne Spaniel een uitstekende gezelschapshond met de juiste hoeveelheid beweging, training en vermaak, maar het is geen hond die zich hoeft te vervelen of niet tevreden is!

De Bretagne-spaniël is een middelgrote hond, met een compact en gespierd lichaam. Ze hebben een vriendelijke, levendige uitdrukking en een middellange vacht die fijn en vlak of licht golvend is. Hun vacht kan veel verschillende kleuren hebben, variërend van wit en oranje, met bruin, tot wit en zwart, met vlekken en spikkels op het lichaam en het hoofd.

Als puppy is de Bretagne-spaniël een schattige kleine hond, met slappe oren en expressieve ogen. Hun vacht is zacht en zijdeachtig en ze hebben vaak kleurvlekken op hun lichaam en hoofd. Naarmate ze groeien, wordt hun vacht dikker en voller en wordt hun lichaam gespierder en atletischer.

Als volwassene meet de Bretonse spaniël tussen de 44 en 51 cm bij de schoft en weegt hij tussen de 14 en 18 kg. Hun vacht is dicht en weerbestendig en ze hebben veren op hun oren, benen en staart. Hun uitdrukking is alert en vriendelijk, en ze stralen een aura van kracht en vertrouwen uit.

Gezinsvriendelijk 5/5
Vereisten voor oefeningen 4/5
Gemakkelijk aan te kleden 3/5
Verdraagt eenzaamheid 1/5
Houdt van andere dieren 5/5
Energieniveau 5/5
Verzorgingsbehoeften 4/5
Haaruitval 3/5

Land van herkomst: Frankrijk

De Bretagne-spaniël is een jachthond die wild opspoort, stopt en terugbrengt. Het is vernoemd naar de regio waar het ras zich ontwikkelde. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Bretagne-spaniël oorspronkelijk uit de centrale regio van Bretagne. Hoewel de eerste rasstandaard officieel in 1907 werd opgesteld, gaan de wortels ervan veel verder terug. Halverwege de 19e eeuw bracht een Britse landeigenaar, die op patrijzen en houtsnippen jaagde, zijn staande honden en setters naar Frankrijk, waar ze werden gekruist met lokale jachthonden. De kruising tussen de Gordon Setter, de Engelse Setter en de Franse Spaniël zou de Bretagne Spaniel hebben opgeleverd, een van de meest populaire jachthonden in Frankrijk vandaag de dag.

De Bretonse spaniël, voorheen bekend als de Bretonse spaniël, vindt zijn oorsprong in de staande honden, setters en spaniëls van Groot-Brittannië en Frankrijk. In de regio Bretagne werden lokale spaniëls en honden gemengd met pointers en setters meegebracht door de Britse adel, die kwam voor het snippen- en patrijsseizoen en hun honden van het ene seizoen naar het andere achterliet in de zorg van Franse kennels. De afstammelingen van deze honden werden de Bretonse spaniël, maar onder invloed van setters en pointers werden ze langer ter hoogte van de benen en verloren ze rond de 19e eeuw het uiterlijk van een spaniël met lange oren en korte poten. Nog steeds beschouwd als een nuttig HPR-ras (Hunt, Point, Retrieve), werd de Breton gebruikt om al deze functies op het jachtveld uit te voeren en dit multi-getalenteerde ras heeft zijn populariteit behouden en uiteindelijk de arena van tentoonstellingen betreden en erkend door de American Kennel Club in 1934 en door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1954.

Bretagne debout sur le rocher

De Bretagne-spaniël is energiek en zeer uithoudingsvermogen en heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig. Hij heeft beroepen nodig die zijn intelligentie en fysieke vermogens stimuleren; door zijn veelzijdigheid kan hij genieten van alle hondensporten en -activiteiten, van flyball tot veldproeven. De Bretagne Spaniel heeft betaald werk nodig in de vorm van training, spelletjes, puzzels oplossen en veel gevarieerde en leuke wandelingen. De Breton is in staat om uit te blinken in een hele reeks hondensporten en -activiteiten, van flyball tot veldproeven, van mantrailing tot behendigheid, en is een hond die het allemaal kan.

Eigenaars van een Brittany Spaniel moeten actief en lichamelijk fit zijn en genieten van het trainen en uitlaten van een actieve, vrolijke en enthousiaste hond die op elk moment van de dag wil bewegen! Deze hond is geschikt voor gezinnen met kinderen, zolang ze oud genoeg zijn om elke dag een flinke afstand te lopen. Mensen in landelijke of semi-landelijke gebieden met een redelijk grote en goed beveiligde tuin zullen de Breton een leuke metgezel vinden.

Uw hond moet een qua voedingswaarde uitgebalanceerd dieet krijgen, anders loopt u het risico op zwaarlijvigheid. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal blijft. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

De middellange vacht is vlak of licht golvend met enkele lange haren (franjes) op de ledematen, vooral overvloedig op de achterhand. Tweemaal per week grondig poetsen zou voldoende moeten zijn. Oren moeten wekelijks worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongemaakt.

In een actief gezin dat honden kent, is de Breton een uitstekende metgezel, maar hij is niet gemaakt om de hele dag te zitten en zal zich moeilijk kunnen aanpassen aan een zeer druk of luidruchtig gezin met jonge kinderen, omdat dit zijn gevoelige persoonlijkheid kan overprikkelen. Oudere kinderen en tieners zullen met veel plezier deelnemen aan trainingen en oefeningen met deze leuke en gewillige hond. Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen geleerd worden om met elkaar om te gaan, elkaar te respecteren en samen veilig te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit samen alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

Hij is geen grote hond, maar hij is actief. Het is daarom belangrijk dat hij in een huis op het platteland of in de voorsteden woont, met een grote, veilige tuin en voldoende ruimte voor training en spel. Toegang tot een verscheidenheid aan interessante wandelingen waar hij geuren kan volgen, en veilige plekken waar hij kan rennen, zindelijk worden en spelen, zullen perfect bij hem passen. Het is onwaarschijnlijk dat dit goed zal werken in een drukke stedelijke omgeving.

Brittany Spaniels zullen reageren op op beloningen gebaseerde training en het is niet moeilijk om iets te vinden om ze mee te belonen. Eten is erg populair, net als apporteerspelletjes, spelletjes gebaseerd op geur waarbij verborgen speelgoed of zelfs verborgen mensen worden gevonden (man-trailing), omdat de Breton gelukkig is zolang hij met zijn persoon bezig is met de een of andere taak . Laat een Breton zich niet vervelen, want hij is niet goed in plezier maken, en jouw huis en je meubels ook niet! Besteed aandacht aan het herinneren en werk er hard aan om hem te leren voorwerpen te geven, te laten vallen of uit te wisselen, aangezien dit ras graag voorwerpen ophaalt en in zijn mond draagt.

Het adopteren van een Bretonse spaniël, een Franse hond die oorspronkelijk uit Bretagne komt, is een beslissing waarbij rekening moet worden gehouden met het toe te wijzen budget. Voor een puppy kan de prijs variëren tussen de 500 en 1000 euro, terwijl voor een volwassen hond de kosten lager kunnen zijn, vooral als deze afkomstig is van een asiel of vereniging waar de adoptiekosten lager zijn.

Het is belangrijk om te bedenken dat de Breton een ras is dat regelmatig kosten voor zijn onderhoud nodig heeft, inclusief voedsel, diergeneeskundige zorg, vaccins en accessoires zoals riem, halsband en beddengoed. Bovendien is het een hond die regelmatige lichaamsbeweging en voortgezette opleiding nodig heeft om volledig te kunnen gedijen.

Daarnaast is het raadzaam om een ​​hondenverzekering af te sluiten ter dekking van eventuele dierenartskosten, die bij een ongeval of ziekte duur kunnen uitvallen. De verzekeringskosten variëren afhankelijk van de gekozen dekking, maar er zijn plannen vanaf 20 euro per maand.

Kortom, het adopteren van een Bretagne-spaniël brengt een financiële en persoonlijke verplichting met zich mee. Het is essentieel om deze kosten zorgvuldig te evalueren voordat u besluit dit dier bij u thuis te verwelkomen. Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat?

  • Honden van het type Bretagne-spaniël kunnen een lange staart of een van nature korte staart hebben, of soms zelfs zonder staart geboren worden.
  • Het is bekend dat honden van het type Bretagne-spaniël erg gehecht zijn aan hun baasjes en vatbaar zijn voor het ontwikkelen van verlatingsangst, dus ze zijn geen geschikt ras als u veel tijd buitenshuis doorbrengt.
  • Honden van het Bretonse spaniëltype worden afgebeeld op wandtapijten en schilderijen uit de 17e eeuw. De Bretagne Spaniel ontleent zijn naam aan de Franse provincie waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
  • Er wordt aangenomen dat de Bretagne-spaniël en de Welsh-spaniël nauw verwant zijn en dezelfde voorouders delen.