Diabetes, of suikerziekte, bij de kat is een ernstige aandoening. Katten met suikerziekte hebben speciale verzorging nodig om een goede levenskwaliteit te behouden.
Tekenen waarop je moet letten voor een doeltreffende preventie
Normaal gezien wordt de opgenomen voeding tijdens het verteringsproces afgebroken in voedingsstoffen die kunnen worden gebruikt door het lichaam. Koolhydraten worden bijvoorbeeld omgezet in glucose. De glucose wordt via het bloed getransporteerd naar de lichaamscellen om ze te voorzien van energie of opgeslagen te worden als reserve. Dat proces is slechts mogelijk als er insuline aanwezig is. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pancreas en de opname van glucose door de cellen bevordert.
Suikerziekte bij de kat komt vaak voor. De bloedsuikerspiegel stijgt (hyperglycemie) als gevolg van een ontoereikende insulineproductie of een slechte reactie van de cellen op insuline.
Oorzaken van diabetes bij de kat
De risicofactoren voor kattendiabetes zijn:
- Genetische aanleg
- Zwaarlijvigheid
- Weinig lichaamsbeweging
- Pancreasaandoening
- Hormonale verstoring
- Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen
Gecastreerde katers van meer dan zes jaar met flink overgewicht lopen het meeste kans suikerziekte te ontwikkelen.
Hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe beter er voor je kat gezorgd kan worden. Vraag in ieder geval advies aan je dierenarts.
Behandeling van diabetes bij de kat: insuline
Meestal wordt kattendiabetes behandeld door tweemaal daags een insuline-injectie toe te dienen en dat voor de rest van het leven van het dier. Maar soms treedt er remissie op.
Voeding van een kat met suikerziekte
Als er diabetes bij je kat wordt vastgesteld, zal je dierenarts natuurlijk een behandeling voorschrijven, maar hij zal je ook vragen je kat voortaan speciale voeding te geven.
Deze speciale voeding voor katten met suikerziekte helpt de schommelingen van de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door een trage vertering te bevorderen.
De voeding van een kat met suikerziekte moet daarom vooral trage suikers (pasta, rijst ...), plantaardige vezels (verse groenten, tarwezemelen ...) en mager vlees (gevogelte, vis ...) bevatten.
Een kat met suikerziekte drinkt veel. Je moet er dus altijd voor zorgen dat hij voldoende vers drinkwater ter beschikking heeft. Anders bestaat er gevaar voor uitdroging.
Als je kat veel te zwaar is, is het heel belangrijk dat hij afvalt, om zijn kansen op genezing en een lang leven te verbeteren. Daartoe moet je zijn calorie-inname beperken door zijn voeding aan te passen. Vraag zeker advies aan je dierenarts want het voedingspatroon moet worden afgestemd op het profiel van je kat en je kat moet verspreid over de hele dag te eten krijgen om een jojo-effect tegen te gaan. Je kunt je kat helpen in deze periode door ervoor te zorgen dat hij lichaamsbeweging krijgt.
Er is zeer hoogwaardige industriële voeding verkrijgbaar op de markt die speciaal is samengesteld om diabetes bij de kat te voorkomen of de behandeling ervan te ondersteunen. Vraag je dierenarts welke voeding het best geschikt is. Respecteer de porties en geef geen snoepjes!