Your Pet, Our Passion.

Wat zijn de gevolgen van diabetes bij de kat?

Aangeboden door PRO PLAN Veterinary Diets
november 7, 2023
leestijd: 6 min
PPVD master logo
PPVD master logo
Aangeboden door PRO PLAN Veterinary Diets
november 7, 2023
leestijd: 6 min
Wat zijn de gevolgen van diabetes bij de kat?

Help! Mijn kat heeft diabeters!

Heb je ontdekt dat je kat diabetes heeft en vraag je je af hoe het nu verder moet? Maak je geen zorgen, wij kunnen je helpen! In dit artikel leggen we uit hoe kattendiabetes perfect onder controle te houden is. Diabetes is geen pijnlijke ziekte. Met de juiste behandeling en aangepaste voeding heeft je kat nog veel mooie dagen voor zich.

Na het eten komt glucose vrij in de bloedbaan van de kat. De pancreas scheidt dan insuline af, een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose opgenomen wordt in de cellen, waar het gebruikt zal worden om energie te produceren.

In dit artikel

Bij suikerziekte wordt er niet voldoende insuline geproduceerd (of werkt de insuline niet goed), zodat de cellen de glucose niet opnemen en deze zich opstapelt in het bloed. Dan wordt vet gebruikt als alternatieve energiebron, maar dat kan later leiden tot complicaties (bijvoorbeeld acidose als gevolg van een te hoog zuurgehalte in het bloed of leverstoornissen).

Hoe komt het dat katten diabetes hebben?

De precieze oorzaak is niet bekend. Katten met overgewicht zijn vatbaarder voor diabetes, want zwaarlijvigheid maakt het lichaam van de kat minder gevoelig voor de effecten van insuline. Diabetes wordt ook vaker vastgesteld bij oude katten, gecastreerde katers en katten met een voorgeschiedenis van pancreasaandoeningen of hormonale stoornissen, maar de ziekte komt voor bij katten van alle leeftijden, alle rassen en beide geslachten, gesteriliseerd/gecastreerd of niet.

Welke tekenen wijzen op diabetes?

De klassieke tekenen van diabetes zijn:

  • vaker en meer plassen,
  • meer drinken,
  • gewichtsverlies, ondanks verhoogde voedselinname,
  • minder bewegen, meer slapen,
  • droge, doffe vacht.

Zwaarlijvigheid is een factor die diabetes kan verergeren. De voeding kan ook helpen zwaarlijvigheid tegen te gaan en de ziekte onder controle te houden. Als je kat gewicht moet verliezen, is het belangrijk dat jij en je dierenarts de bloedsuikerspiegel in de gaten houden tijdens de periode van gewichtsverlies, omdat de insulinebehoefte samen met het gewicht van de kat kan veranderen.

Het gebeurt zelden bij katten met suikerziekte dat de bloedsuikerspiegel te veel daalt (hypoglycemie). Als dat gebeurt, zul je merken dat je kat abnormaal vermoeid of zwak is. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met je dierenarts. In geval van nood kun je je kat wat honing of glucosestroop in de mond geven, om hem te helpen weer op krachten te komen.

Belangrijkste voordelen van Feline DM ST/OX Diabetes Management voor je kat

FELINE DM ST/OX DIABETES MANAGEMENT VOOR JE KAT

Daling van de insulinebehoefte van katten met diabetes klinisch bewezen

Belangrijk voor katten met diabetes om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Laag koolhydratengehalte om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te verminderen

Langzamere en beter gecontroleerde afgifte van glucose na het eten.

Hoger gehalte aan vitamine E om oxidatieve stress te verminderen

Om oxidatieve stress veroorzaakt door diabetes tegen te gaan.

Wij raden aan voor gebruik of verlenging van het gebruik het advies van een dierenarts in te winnen.

ST/OX - Een extra troef voor een gezond urinewegstelsel

Veel katten met suikerziekte hebben overgewicht, wat een risicofactor is voor de ontwikkeling van aandoeningen van de lagere urinewegen (FLUTD): de urinefunctie wordt dan verstoord door de aanwezigheid van blaasgruis, kristallen of een blaasontsteking.

Feline DM ST/OX DIABETES MANAGEMENT, in droge of natte versie, is speciaal samengesteld om de kans op FLUTD te beperken.