Voeding voor volwassen katten, binnenkatten en gesteriliseerde/gecastreerde katten
Welke kattenvoeding geef ik mijn binnenkat of gesteriliseerde kat?
Iedere kat is uniek en sommige katten hebben speciale voedingsbehoeften, ofwel omdat ze een aandoening hebben waarbij een dieet kan helpen, ofwel omdat ze door hun levensstijl of metabolisme een speciale mix van voedingsstoffen nodig hebben om in optimale gezondheid te blijven. Er zijn bijvoorbeeld speciale dieetvoedingen voor katten die gewicht moeten verliezen of die een gevoelige spijsvertering hebben. Daarnaast zijn er ook voedingen die speciaal samengesteld zijn om te helpen bij diabetes, urinewegaandoeningen of huidziekten.
Binnenkatten
Katten die in een beperkte ruimte leven (bijvoorbeeld in een appartement), hebben minder mogelijkheden om aan lichaamsbeweging te doen. Het is dan van vitaal belang dat je er zelf voor zorgt dat je kat elke gelegenheid grijpt om wat te bewegen. Gebrek aan lichaamsbeweging kan het voor binnenkatten moeilijk maken hun lichaam in optimale conditie te houden. Voedingen voor binnenkatten bevatten over het algemeen meer eiwitten en minder vetten. Ze zijn ook verrijkt met voedingssupplementen om de kat te helpen in uitstekende conditie te blijven. Binnenkatten maken doorgaans vaker haarballen dan buitenkatten. Dat kan komen doordat ze zichzelf vaker schoonlikken, maar ook doordat hun vacht minder is blootgesteld aan daglicht. Veel voedingen die speciaal ontwikkeld zijn voor binnenkatten, bevatten extra vezels en prebiotica, om een gezonde spijsvertering te bevorderen en de darmtransit van haarballen te vergemakkelijken.
Gesteriliseerde/gecastreerde kat
De voedingsbehoefte van een gesteriliseerde/gecastreerde kat verandert al snel na de operatie en zijn eetpatroon moet aangepast worden aan die verandering. De energiebehoefte zou met 20% tot 30% dalen na de operatie. Nadat je je kat hebt laten steriliseren/castreren, heb je twee mogelijkheden om hem goed te voeden: ofwel verminder je zijn dagrantsoen, ofwel kies je voor lightvoeding. Als je voor het laatste kiest, voorkom je dat je kat gefrustreerd raakt omdat hij minder te eten krijgt, terwijl je toch de energieopname vermindert.
De problemen die zich het vaakst voordoen bij gesteriliseerde/gecastreerde katten, zijn overgewicht en blaasgruis. Maar als je let op zijn voeding en ervoor zorgt dat zijn gewicht stabiel blijft en als hij normaal urineert, zou je gesteriliseerde/gecastreerde kat lang in goede gezondheid moeten kunnen leven!
Ziekten bij volwassen katten
Er zijn veel onderzoeken verricht om een brede waaier aan voedingen te ontwikkelen die verschillende gezondheidsproblemen bij katten helpen te behandelen. Elke dieetvoeding biedt een optimaal evenwicht aan voedingsstoffen en voorziet in de specifieke voedingsbehoeften van katten met een bepaalde aandoening. Er zijn verschillende dieetvoedingen voor katten die lijden aan nierinsufficiëntie, infecties van de lagere urinewegen, maag-darmproblemen, diabetes mellitus, huidziekten en voedselallergieën. Om te garanderen dat de kat opgevolgd wordt wanneer hij de speciale voeding eet, zijn sommige dieetvoedingen alleen op voorschrift te verkrijgen.
Volwassen katten met overgewicht
In Frankrijk heeft meer dan 15 % van de katten overgewicht of obesitas. De oorzaak ligt meestal voor de hand: te hoge calorieopname en niet genoeg lichaamsbeweging om die calorieën te verbranden.
Minder voeding geven is geen eenvoudige oplossing, want katten worden al snel hongerig en prikkelbaar en krijgen mogelijk niet genoeg vitamines en voedingsstoffen binnen met de verminderde hoeveelheid voeding. Om dat te voorkomen, geef je je kat beter dieetvoeding die speciaal is samengesteld om ervoor te zorgen dat je kat goed gevoed en gezond blijft terwijl hij gewicht verliest. Die dieetvoeding is ook speciaal ontwikkeld om honger tegen te gaan en je kat langer een verzadigd gevoel te geven. Het is ook heel belangrijk dat je uitsluitend gezonde en caloriearme snoepjes geeft, bijvoorbeeld brokjes die je van zijn dagrantsoen afhoudt, want dat zet je kat aan tot meer lichaamsbeweging. Hulp en ondersteuning van je dierenarts of dierenartsassistent zijn ook veel waard wanneer je kat een afslankdieet volgt. Bespreek de mogelijkheid tot regelmatige wegingen en vraag naar speciale programma's voor katten die moeten afvallen.
Voedselallergieën van de kat
Voedselallergieën komen niet vaak voor bij katten.
Maar als een allergische reactie zich voordoet, kan dat angstaanjagend, traumatisch en soms zelfs dodelijk zijn.
De enige manier om een voedselallergie bij de kat nauwkeurig te diagnosticeren, is onder dierenartstoezicht testen te doen om specifieke ingrediënten te elimineren. Veel allergieën worden uitgelokt door eiwitten in de voeding. Door middel van deze testen moet dus achterhaald worden voor welk eiwit de kat allergisch is.