Your Pet, Our Passion.

Mijn kat braakt. Is dat erg?

oktober 24, 2023
leestijd: 2 min
oktober 24, 2023
leestijd: 2 min
Chat portant sur une chaise avec coussin violet

De kat als soort braakt gemakkelijk. Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen "fysiologisch braken" en "pathologisch braken". Neem in geval van twijfel contact op met je dierenarts.

Houd je kat in de gaten en stel jezelf de volgende vragen om na te gaan of je al dan niet naar de dierenarts moet gaan.

In dit artikel

Wat geeft je kat over? 

Het is belangrijk dat je naar het braaksel kijkt, zodat je weet wat je kat heeft overgegeven. Er is doorgaans niets ernstigs aan de hand als je kat van tijd tot tijd haarballen of onverteerde voeding uitbraakt. Als je gele of groenachtig spijsverteringssappen, bloed of stukjes van een vreemd voorwerp ziet, moet je je wel zorgen maken.

In welke omstandigheden braakt je kat?

Als je kat overgeeft in een rijdende auto, heeft hij gewoon last van wagenziekte. Als je je kat vaak moet vervoeren, weet dan dat er efficiënte geneesmiddelen bestaan die je preventief kan geven, om de misselijkheid te verzachten. Meestal went de kat uiteindelijk aan de autoritjes en gaat de wagenziekte over.

Als je kat overgeeft nadat hij buiten is geweest of als hij mogelijk een gevaarlijk product (schoonmaakproduct, geneesmiddel, tuinproduct enz.) heeft ingeslikt, kan hij last hebben van intoxicatie. Bepaalde levensmiddelen zijn toxisch of gevaarlijk voor katten. Breng hem in dat geval zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Als je kat heel vaak overgeeft zonder zichtbare oorzaak, is een gezondheidscheck-up nodig, zeker als het gaat om een oude kat. Veel chronische ziekten gaan gepaard met braken: nierinsufficiëntie, kattendiabetes, spijsverteringsaandoeningen, bepaalde kankers, neurologische stoornissen enz. Alleen door aanvullend onderzoek kan de oorzaak achterhaald worden.

Als blijkt dat je kat gewoon een gevoelige spijsvertering heeft, kan je dierenarts je een merk diervoeding aanraden dat geschikt is voor katten met een gevoelige spijsvertering.

Gaat het braken gepaard met andere symptomen?

Als er ook andere zorgwekkende tekenen zijn, doe je er goed aan een dierenarts te raadplegen: diarree, zwakte, gebrek aan eetlust, gedragswijzigingen, buikpijn enz. De lichaamstemperatuur van een kat mag normaal niet hoger zijn dan 39 °C. Anders heeft de kat koorts.

Wat moet ik doen als mijn kat braakt?

Als het gaat om een volwassen kat die over het algemeen in goede gezondheid verkeert en zijn algemene toestand niet zorgwekkend lijkt, moet je niets speciaals doen. Zie erop toe dat je kat weer goed begint te eten binnen de 12 tot 24 uur na het braken.

Als het gaat om een kitten of een oude kat, als je kat opnieuw begint te braken of als er nieuwe symptomen opduiken of als de algemene toestand van je kat achteruitgaat, ga dan naar de dierenarts.

In een noodgeval, als de kat braakt en het bewustzijn verliest, moet je proberen te voorkomen dat het braaksel de "verkeerde weg" volgt (inhoud van het spijsverteringsstelsel mag niet in de luchtwegen terechtkomen). Pas op dat je niet gebeten wordt (draag handschoenen) en maak de mond van de kat vrij.