Huidkanker bij de kat
Het is vreselijk nieuws als er huidkanker gediagnosticeerd wordt bij je kat, maar veel soorten huidkanker kunnen heel goed behandeld worden bij vroegtijdige detectie. Gezwellen, ofwel tumoren, kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardig gezwel is meestal niet schadelijk. Een kwaadaardig gezwel kan snel groeien en schadelijk zijn. Als je een bultje of knobbeltje ontdekt bij je kat, kun je dit beter maar door je dierenarts laten onderzoeken, want het kan om huidkanker gaan.
Kom hier te weten wat huidkanker bij de kat veroorzaakt, waar je op moet letten en welke behandelingsmogelijkheden er momenteel zijn.
Wat veroorzaakt huidkanker bij de kat?
De meest voorkomende oorzaak van huidkanker bij de kat is blootstelling aan de zon. Dat geldt met name voor lichtere katten met een witte vacht, een dunnere vacht of zelfs naaktkatten, zoals de sphynx, die gevoelig zijn voor zonnebrand. Er is ook bewijs voor een verband tussen dwangmatig likken en huidkanker, omdat dit de huid beschadigt, waardoor het risico vergroot. Bovendien zijn sommige soorten huidkanker genetisch bepaald.
Soorten huidkanker bij de kat
Er zijn drie hoofdtypes huidkanker bij de kat:
Melanomen
Melanomen bij de kat ontwikkelen zich in de pigmentcellen van de huid. Meestal komen ze voor op plaatsen met slijmvliezen zoals de mond en de neus. In zeldzamere gevallen kunnen melanomen zich ook op de huid ontwikkelen. Dit type huidkanker verspreidt zich meestal snel en kan snel uitzaaien naar de lymfeklieren en organen. Men denkt dat dit type genetisch bepaald is.
Plaveiselcelcarcinomen
Een plaveiselcelcarcinoom bij de kat wordt in verband gebracht met blootstelling aan de zon. Het begint meestal als zonnedermatitis, zijnde korstige, rode plekken, meestal op de oorpunten, oogleden en neus. De korstjes kunnen komen en gaan. Als er niets aan gedaan wordt, kan het overgaan in kanker. Gelukkig gaat het om een langzaam groeiende kanker die pas in een later stadium tot ontwikkeling komt.
Witte katten lopen een groter risico op plaveiselcelcarcinoom omdat hun huid gevoeliger is voor uv-straling.
Mastceltumoren
Mastceltumoren situeren zich in de mestcellen van het immuunsysteem. Ze manifesteren zich als een knobbel onder de huid, meestal op de kop of in de nek. Dit type huidkanker kan door een aantal zaken worden veroorzaakt, waaronder genetische aanleg, ontsteking en irritatie. Het komt vaker voor bij Siamese katten.
Symptomen van huidkanker bij de kat
De symptomen van huidkanker bij de kat verschillen afhankelijk van het type, maar er zijn een aantal algemene tekenen waarop je moet letten:
- Korstjes, met name op de oren, de neus of de oogleden.
- Zwarte, korstige plekken op de huid.
- Zwerende, ruwe huid.
- Rode en gezwollen plekken op de huid.
- Wonden die niet genezen.
- Zweren.
- Algehele lusteloosheid.
Bij plaveiselcelcarcinomen kunnen de huidsymptomen verergeren tijdens de zomermaanden en verbeteren tijdens de winter.
Het is een goed idee om je kat regelmatig te borstelen en zijn huid goed te onderzoeken op bultjes, zwellingen of wondjes. Als je iets ongewoons opmerkt, is het belangrijk dat je het meteen door je dierenarts laat onderzoeken. Vroegtijdig ingrijpen is essentieel om je kat de best mogelijke kans op herstel te geven.
Diagnose van huidkanker bij de kat
Huidkanker bij de kat wordt vaak gediagnosticeerd via een cytologische punctie. Dat houdt in dat er cellen worden weggenomen met een fijne naald voor microscopisch onderzoek, om na te gaan of het gaat om kankercellen. Een chirurgische biopsie kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Daarbij wordt onder narcose weefsel weggenomen voor onderzoek. Ook andere onderzoeken zijn mogelijk, bijvoorbeeld van de lymfevloeistof, en röntgenfoto's.
Behandeling van huidkanker bij de kat
Vaak is een operatie nodig om de tumor in kwestie te verwijderen. Als de oren zijn aangetast, moeten de oorschelpen mogelijk worden verwijderd. Dat noemt men een 'pinnectomie'. Deze operatie leidt niet tot gehoorverlies! Ook chemotherapie kan worden aanbevolen, maar dat hangt af van het stadium van de kanker. Als de kanker niet kan worden verwijderd, kan bestraling of cryotherapie (waarbij extreme kou wordt gebruikt om kankercellen te bevriezen en te doden) worden aanbevolen.
De enige volledige genezing van huidkanker is het verwijderen van de hele tumor, en zelfs dan bestaat het risico dat de tumor weer aangroeit.
Preventie van huidkanker bij de kat
Je kunt helaas niets doen om te voorkomen dat een erfelijke of genetische kanker zich ontwikkelt. Het enige wat men kan doen is niet fokken met katten die er aanleg voor hebben. Maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om de huidkankers die worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, te voorkomen.
Als je kat op sommige plaatsen een roze huid heeft, behandel die dan elke dag met een waterbestendige, diervriendelijke sunblock (meer dan factor 30). Naaktkatten en katten met weinig vacht houd je beter binnen als het warm is, zeker in het midden van de dag wanneer de zon het schadelijkst is.
Wil je meer te weten komen over kanker bij katten? Lees dan onze gids over lymfomen bij de kat.