Your Pet, Our Passion.

Siamees

De Siamese kat is een middelgroot ras met een lang, licht lichaam. De kat is sierlijk en elegant, maar toch gespierd. Het lichaam is goed uitgebalanceerd en atletisch, de benen slank en de poten klein en ovaal. De kop lijkt in vooraanzicht op een driehoek die in rechte lijnen taps toeloopt op een fijne snuit. De oren zijn groot en volgen de lijnen van de driehoek. De ogen zijn oosters van vorm en schuin naar de neus gericht. De staart is lang, taps toelopend en vrij van knikken. De korte, fijne en dichte vacht is bleek met donkerdere, intens gekleurde stukken op het maskergedeelte van de snuit, de oren, de poten en de staart. Deze kat komt voor in een breed scala aan kleuren. De oogkleur is altijd felblauw.

Wat u moet weten :
  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen

Persoonlijkheid

De Siamees staat waarschijnlijk net zo bekend om zijn zeer spraakzame karakter als om zijn klassieke uiterlijk. De Siamees is een extraverte buitenkat die extreem luidruchtig kan zijn. De Siamees houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan ​​en deel uit te maken van het gezin. Hij houdt niet van eenzaamheid en is niet geschikt voor iemand die de hele dag afwezig is. Twee Siamezen uit hetzelfde nest kunnen een oplossing zijn. De Siamees is buitengewoon intelligent en moet bezig gehouden worden. Speelgoed en kattenbomen zijn voor hem noodzakelijk; hij kan ook voorwerpen leren vinden.

Oorsprong

Land van herkomst: Thailand (voorheen Siam)

De Siamees is een van de meest populaire kattenrassen in Groot-Brittannië en komt qua aantal op de tweede plaats na de Brits Korthaar. Dit ras is ook het gemakkelijkst herkenbaar. De Siamees bestaat al honderden jaren en komt uit wat nu Thailand is. Volgens de legende waren deze katten heilige en bewaakte boeddhistische tempels. Siamezen werden in de jaren 1880 in Groot-Brittannië geïmporteerd. Aanvankelijk hadden de Siamezen klassiek een crèmekleurig lichaam met donkerbruine punten, maar westerse fokkers vergrootten de vacht door te kruisen met andere rassen. De schele en haakvormige staart van de oude Siamees worden nu als ernstige gebreken beschouwd.

De Siamees heeft over het algemeen een lange levensverwachting, waarbij sommige individuen ruim twintig jaar oud zijn. Bepaalde lijnen zijn echter vatbaar voor kanker, zoals lymfoom en bepaalde darmtumoren. De Siamees heeft ook de neiging chronisch te hoesten (bronchiale ziekte) en te braken. Zonder te weten waarom hebben sommige Siamezen de neiging om oneetbare producten te consumeren (een aandoening die pica wordt genoemd): wol, plastic, enz. De redenen blijven onduidelijk.

Elke kat is uniek. Als het om voeding gaat, hebben ze allemaal hun individuele voorkeuren en behoeften. De kat blijft echter een carnivoor en zijn dieet moet 41 specifieke en verschillende voedingsstoffen bevatten. Het aandeel van deze voedingsstoffen varieert afhankelijk van de leeftijd, levensstijl en algemene gezondheid van de kat. Het is daarom normaal dat een energiek en opgroeiend kitten een ander voedingsregime nodig heeft dan een oudere, minder actieve kat. U moet er ook voor zorgen dat u uw kat een hoeveelheid voer geeft om zijn lichaamsconditie op een ideaal niveau te houden. Ten slotte wordt er bij de keuze voor brokjes of natvoer rekening gehouden met individuele voorkeuren.

De Siamees onderhoudt zijn korte, glanzende vacht goed; Er is geen speciale verzorging voor nodig, maar deze kat zal het op prijs stellen als hij aandacht van u krijgt. Een Siamees moet altijd regelmatig worden ingeënt, ontwormd en jaarlijks een gezondheidscontrole ondergaan.

Dit kattenras staat niet bekend als een van de katten die het liefst met kinderen leven. Alle katten zijn echter verschillend en kunnen soms met kinderen samenleven als ze daar goed aan gewend zijn.