Your Pet, Our Passion.

Kooikerhondje

Het kooikerhondje is een geweldige kleine/middelgrote hond, die zijn kop trots omhoog houdt en iets langer is dan hij hoog is. Een volwassen hond heeft een schofthoogte van 35-40 cm en weegt 9-11 kg. Hij heeft een steile of golvende middellange vacht die wit is met oranjerode vlekken. De zwarte punten met langer haar op zijn oren worden ook wel 'oorbellen' genoemd.

Levensduur
12-14 jaar
Gewicht
9-11kg
Grootte
35-40 cm
Kleur
Briljant wit met rijke roodoranje vlekken
Grootte
Gemiddeld
Kennel Club groep
Gezelschapshonden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
  • Enige training nodig
  • Gaat graag uitgebreid wandelen
  • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
  • Middlematige hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid

Dankzij zorgvuldige selectie zijn erfelijke ziekten die voorheen met het ras werden geassocieerd (bijvoorbeeld epilepsie, patella-instabiliteit) nu zeldzaam geworden.

Het Kooikerhondje-ras kan last hebben van:

  • dislocatie van de patella1.
  • Erfelijke necrotiserende myelopathie, een ernstige ziekte die het ruggenmerg aantast en tot verlamming kan leiden.
  • Ziekte van Von Willebrand2 (): De hond produceert onvoldoende of defecte stollingsfactoren, wat kan leiden tot ongecontroleerde bloedingen.

Dit ras kan gezondheidsproblemen ervaren. Vergeet niet om uw dierenarts te raadplegen als u een probleem heeft.

Kennel Club Priority Health-programma's en testen: Geen.

1 L. Evers, "Erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken bij de Belgische Mechelaar, Engelse Cocker Spaniel, Shetland Sheepdog en Nederlandse Kooikerhond in Nederland", 2014, masterscriptie, Universiteit Utrecht.
2 B. A. van Oost et al, “DNA-testen voor de ziekte van von Willebrand type III bij Nederlandse Kooiker-honden”, juni 2008, Journal of Internal Veterinary Medicine.

Persoonlijkheid

De Kooiker is een sociale, waakzame en speelse hond. Soms afstandelijk tegenover vreemden, loopt hij over van liefde voor zijn gezin. Hij kan agressief zijn tegenover andere honden, daarom is vroege en langdurige socialisatie essentieel. De Kooiker leert graag en gaat graag nieuwe uitdagingen aan.

Gezinsvriendelijk 3/5
Vereisten voor oefeningen 5/5
Gemakkelijk aan te kleden 1/5
Verdraagt eenzaamheid 2/5
Houdt van andere dieren 2/5
Energieniveau 4/5
Verzorgingsbehoeften 3/5
Haaruitval 3/5

Land van herkomst: Nederland

De Dutch Duck Dog (of Kooiker) werd in de 17e eeuw in Nederland als ras erkend, hoewel hij afstamt van spaniëls die in de 16e eeuw uit Spanje arriveerden.

Aanvankelijk werd de Kooiker door jagers gebruikt als afleidingsmanoeuvre, een techniek die nog steeds wordt gebruikt. De hond moet de aandacht van de eend trekken en hem in de jagersnetten (kooiker genaamd) lokken. Het ras is door de eeuwen heen weinig veranderd, zoals te zien is op de schilderijen van de grote Nederlandse schilders.

De Fédération Cynecologique Internationale (FCI) erkende het ras in 1990 en de American Kennel Club in 2018.

Een Kooiker moet minimaal één uur beweging per dag krijgen. Het is duidelijk dat hij van water houdt. Tijdens het lopen zal hij geen enkele gelegenheid om te duiken missen als hij onderweg een vijver ziet. Hij houdt van hondensporten (behendigheid, enz.) en wordt nog steeds soms gebruikt als afleiding, hetzij bij de jacht, hetzij bij het ringen van vogels.

Voor eigenaren die enige ervaring hebben met jachthonden of collies, kunnen de Kooikerhondjes een uitstekende, zij het enigszins ongebruikelijke, metgezel zijn. Ideale eigenaren zullen een hond waarderen die graag zwemt en in het water speelt, maar Kooikers werken ook graag nauw samen met hun baas in verschillende hondensporten. Eigenaars moeten actief en enthousiast zijn over trainen en lange wandelingen maken, aangezien de Kooiker een zeer energieke hond is die het grootste deel van de tijd in beweging wil zijn! Ideaal voor gezinnen zonder kinderen of gezinnen met oudere kinderen die van hondensport houden.

Uw hond moet een qua voedingswaarde uitgebalanceerd dieet krijgen. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw lichamelijke conditie ideaal blijft. Geef hem minstens twee maaltijden per dag, volgens de aanbevelingen van de voedselfabrikant. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditiescore van uw hond kunt beoordelen.

Het haar van de Kooiker is waterdicht en houdt ook geen modder vast: zodra dit droog is, wordt het met een borstel verwijderd. Borstel de vacht eens in de twee weken en let daarbij vooral op de lange haren rond de oren, op de staart en op de poten, aangezien de randen verstrikt raken als ze worden verwaarloosd.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.

De Kookieer vraagt ​​niet veel ruimte, maar omdat het een gecoat ras is dat van water houdt, heb je een huis nodig dat is ontworpen om met hondenhaar en natte honden om te gaan. Een veilige tuin is essentieel, en deze hond is het meest geschikt voor het platteland of zeer rustige buitenwijken, omdat dit een gevoelig ras is dat de neiging heeft om drukke en lawaaierige omgevingen nogal stressvol te vinden. Ongeacht waar hij woont, toegang tot interessante en gevarieerde wandelroutes, vooral die met geschikte zwemplekken, is essentieel om de Kooiker te vermaken en tevreden te houden.

Een echte hond voor wie hondentraining als hobby heeft, het Kooikerhondje kan een hele reeks taken, spelletjes en hondensporten aan. Het Kooikerhondje was van oorsprong een eendenkooi, wat inhield dat hij heel dicht bij de eigenaar moest zijn, stille signalen moest oppikken en moest werken vanuit de lichaamstaal van de eigenaar. Deze vaardigheden zijn goed van toepassing op behendigheid, voetenwerk op muziek en een breed scala aan andere activiteiten, maar in alle gevallen zullen positieve bekrachtiging en zachte, doordachte omgang hen in staat stellen zelf de beste resultaten te bereiken.

Dit is een goede gezinshond voor mensen die oudere kinderen hebben en tijd hebben om zich te wijden aan training en beweging. Zorgvuldige socialisatie is vereist met andere dieren en andere honden, waardoor gezinnen met zeer jonge kinderen mogelijk worden uitgesloten.

Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren om met elkaar om te gaan en veilig samen te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit samen alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

Het aanschaffen van een Kooiker, ook wel Kooikerhondje genoemd, kan een aanzienlijke initiële investering zijn, maar deze kleine Nederlandse hond is het waard. De aanschafprijs van een Kooiker pup varieert doorgaans tussen de 1000 en 2000 euro, afhankelijk van de fokker en afstamming. Het kopen van een puppy van dit ras vereist geduld, aangezien serieuze fokkers vaak wachtlijsten hebben.

Zodra u een puppy aanschaft, is het belangrijk om rekening te houden met de voedselkosten. Een Kooiker verbruikt als kleine hond zo’n 20 tot 30 euro voedsel per maand, oftewel zo’n 240 tot 360 euro per jaar. Het kiezen van kwaliteitsvoedsel is van cruciaal belang voor het behoud van de gezondheid en energie, vooral als het wordt gebruikt voor de eendenjacht.

Verzorging is een ander aspect om te overwegen. De Kooiker heeft een zachte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen en zijn schoonheid te behouden. De kosten voor professionele verzorging kunnen variëren tussen de 30 en 50 euro per sessie, met een aanbevolen frequentie van elke zes tot acht weken. Dit vertegenwoordigt een jaarlijkse kost van 180 tot 300 euro.

Veterinaire zorg is ook essentieel om de goede gezondheid van uw huisdier te garanderen. Een routinebezoek aan de dierenarts kost ongeveer 50 tot 70 euro per consult. Kooikers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, dus een jaarlijks budget van tussen de 200 en 400 euro voor diergeneeskundige zorg is redelijk.

Speelgoed en accessoires zijn essentieel om de intelligentie en energie van uw Kooiker te stimuleren. Voor de aanschaf van speelgoed, riemen en andere accessoires die nodig zijn voor het welzijn van uw hond wordt een budget van 50 tot 100 euro per jaar aanbevolen.

Samenvattend: hoewel het aanschaffen en onderhouden van een Kooiker een investering kan zijn, is deze kleine Nederlandse hond een uitstekend huisdier. Hij kan gelukkig leven in verschillende omgevingen, of het nu in een appartement is of in een huis met een tuin. Met een levensverwachting van 12 tot 15 jaar zal een goed verzorgde en goed opgeleide Kooiker veel plezier en gezelschap in huis brengen.

Voor meer informatie over de kosten van een puppy kunt u ons artikel hier lezen.

Wist je dat?

In Groot-Brittannië werd het Kooikerhondje oorspronkelijk in de jachthondengroep geplaatst met het andere lokvogelras, de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Toen hij echter uit het importregister werd geschrapt, en na wat overleg met rasverenigingen en fokkers, werd besloten hem over te plaatsen naar de werkhondengroep, aangezien Kooikerhondjes niet met geweren werken, maar eerder eenden in netvallen lokken. en kunnen daarom niet als werkhonden worden beschouwd.