Infecties aan kattenogen: Symptomen en behandelingen

Net als wij kunnen onze katten last hebben van ooginfecties. Hun gezichtsvermogen is kostbaar, dus het is belangrijk dat we het merken als er iets niet helemaal in orde is.
Er zijn verschillende oorzaken voor ooginfecties bij katten en ze moeten snel behandeld worden zodat je kat geen pijn of ongemak heeft. Bekijk onze gids voor de soorten infecties hieronder, zodat je weet waar je op moet letten als je vermoedt dat er iets mis is met het oog van je kat.
Symptomen van een kattenooginfectie
Er zijn een aantal duidelijke tekenen van een kattenooginfectie die je zult opmerken. De meest voorkomende zijn.
- Gezwollen oogleden.
- Roodheid.
- Troebele ogen.
- Lopende of tranende kattenogen.
- Abnormaal veel scheelzien of gevoeligheid voor licht.
- Wrijven en krabben aan de ogen.
- Een bult bij of in de buurt van hun ogen.
- Tegen dingen opbotsen of er onhandiger uitzien.
- Het derde ooglid (in de binnenste ooghoek) is zichtbaarder dan normaal.
- Verandering in de kleur van de ogen.
Als je kat een van deze symptomen vertoont, neem dan contact op met je dierenarts. Vaak is het iets eenvoudigs zoals een ooginfectie, maar het is altijd het beste om advies van een dierenarts in te winnen.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van oogproblemen bij katten?
Sommige oorzaken van oogproblemen bij katten komen vaker voor dan andere - krassen op de ogen of bacteriële infecties komen vaak voor, terwijl aandoeningen zoals glaucoom minder vaak voorkomen. Oorzaken van oogaandoeningen zijn onder andere:
- Glaucoom bij katten (verhoogde oogdruk).
- Bacteriële ooginfecties.
- Bovenste luchtwegen en virale ooginfecties.
- Conjunctivitis bij katten (ontsteking van het bindvlies, een dun membraan dat het oog beschermt).
- Lichamelijke verwondingen, zoals krassen.
- Zweren.
- Allergieën.
- Kanker.
Als je denkt dat je kat aan een van deze aandoeningen lijdt of als je ongewone symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
Wat veroorzaakt ooginfecties bij katten?
Er zijn een aantal verschillende oorzaken van ooginfecties bij katten. Een infectie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een virus, of het kan secundair zijn aan een kattenkrab. Hier volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken:
Bacteriële ooginfecties bij katten
Bacteriële ooginfecties kunnen van kat op kat worden doorgegeven of kunnen het gevolg zijn van een virusinfectie of een verwonding. Oudere katten en niet-gevaccineerde kittens zijn meestal gevoeliger voor ooginfecties.
Bovenste luchtwegen en virale ooginfecties
Virussen kunnen infecties van de bovenste luchtwegen of kattengriep veroorzaken, wat kan leiden tot neusuitvloeiing en niezen bij katten. Een ademhalingsvirus kan ook ontstekingen aan de ogen veroorzaken, en ooguitvloeiing of tranende ogen. Nogmaals, oudere katten en niet-gevaccineerde kittens hebben meer kans op deze infecties en het is altijd het beste om contact op te nemen met je dierenarts als je kat abnormale symptomen vertoont.
Krassen
Katten zijn nieuwsgierige wezens en soms kan deze speelse aard resulteren in verwondingen. Ze kunnen hun oog krabben aan een klauw of iets scherps in huis of in de tuin, dat vervolgens geïnfecteerd kan raken. Als je denkt dat je kat een kras op zijn oog heeft, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts, want verwondingen aan het oog kunnen ernstig zijn en in zeldzame gevallen zelfs leiden tot verlies van het oog.
Conjunctivitis
Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, het dunne, heldere membraan dat het oog beschermt. Het kan worden veroorzaakt door bacteriële of virale infecties, maar ook door allergieën.
Allergieën
Infecties kunnen secundair zijn aan allergische conjunctivitis, en huidallergieën bij katten kunnen ook waterige ogen en jeuk veroorzaken. Praat met je dierenarts als je denkt dat je kat misschien een allergie heeft. Hij of zij kan bespreken hoe je de symptomen van je kat het beste kunt onderzoeken, inclusief welke diagnostische tests nodig kunnen zijn. Soms kun je de levensstijl van je kat aanpassen om de blootstelling aan een bepaald allergeen te verminderen.
Als je vermoedt dat je kat een van deze problemen heeft, is het heel belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Je kat heeft waarschijnlijk behandeling nodig om ervoor te zorgen dat de aandoening zo snel mogelijk verdwijnt en om blijvende schade aan de ogen te voorkomen.
Hoe worden ooginfecties bij katten behandeld?
Er zijn verschillende behandelingen voor ooginfecties bij katten, meestal in de vorm van druppels of zalf die direct op het oog worden aangebracht. De beste behandeling hangt af van de diagnose, maar wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om het advies van uw dierenarts op te volgen. Dit geeft de beste kans op een volledig herstel.
Afhankelijk van het type ooginfectie kan de behandeling antiviraal of antibacterieel zijn. De behandeling kan bestaan uit:
- Orale antibiotica.
- Oogdruppels.
- Andere lokale oplossingen zoals glijmiddelen.
- Verlichting van pijn.
Je dierenarts zal een diagnose stellen van de oorzaak van de infectie en vervolgens een behandelplan met je bespreken.
Kunnen ooginfecties bij katten worden voorkomen?
Hoewel er manieren zijn om het risico te verkleinen dat uw kat een ooginfectie oploopt. Het is niet mogelijk om ooginfecties bij katten volledig te voorkomen. Het beste advies is om proactief te zijn als je merkt dat er iets mis is:
- Regelmatige controles bij de dierenarts boeken.
- De jaarlijkse vaccinaties op peil houden.
- Controleer de ogen van uw kat thuis op tekenen van een ooginfectie (bijv. roodheid, zwelling, tranende ogen, ooguitvloeiing, gevoeligheid en scheelzien).
- Vermijd overbevolking (vooral bij jonge kittens).
We hopen dat onze gids over ooginfecties bij katten nuttig was. Bekijk daarna onze gids over meer symptomen van kattenziekten waar je op moet letten.