Your Pet, Our Passion.
Niesziekte: symptomen, behandeling en langetermijneffecten

Niesziekte: symptomen, behandeling en langetermijneffecten

leestijd: 5 min

Niesziekte bij katten vertoont vergelijkbare symptomen als griep bij ons: symptomen kunnen bijvoorbeeld een loopneus en pijnlijke spieren zijn. Veel liefdevolle zorg is nodig voor herstel. Leer hoe je de tekenen en symptomen van deze ziekte kunt herkennen en hoe je ze kunt behandelen.

Niesziekte is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen van de kat en wordt in de volksmond 'niesziekte'' genoemd. De ziekte lijkt wel wat op onze griep. De symptomen lijken veel op elkaar en kunnen onder meer een loopneus en niezen omvatten, dus passende zorg is nodig voor herstel. Leer hoe je de tekenen en symptomen van deze ziekte kunt herkennen en hoe je ze kunt behandelen.

Wat zijn de symptomen van de niesziekte?

Als je ooit griep hebt gehad, zul je enige sympathie voor je kat hebben. De ziekte bij katten verschilt namelijk niet zoveel van de menselijke griep. Net als bij mensen kunnen de meeste katten ertegen vechten. Voor oudere dieren, kittens of katten met een onderliggende gezondheidstoestand kan het echter ernstige gevolgen hebben. Niesziekte kan door verschillende ziekteverwekkers worden veroorzaakt en wordt over het algemeen via de lucht verspreid, wat betekent dat antibiotica in de meeste gevallen niet effectief zal zijn.

Om deze aandoening onder controle te houden, is het belangrijk om de aanwijzingen van de dierenarts op te volgen. Ook de aanbevelingen van een geschikt vaccinatieprotocol zijn zeer aan te raden. Gelukkig zijn er kattenvaccinaties beschikbaar. Hoewel het geen gegarandeerde bescherming biedt, zal het inenten van je kat absoluut helpen. Vooral als je een uitstapje plant naar een dierenpension of naar een omgeving waar groepen katten bij elkaar worden gehouden.

Wat is niesziekte?

Of ze nu niezen of snotteren, de symptomen van niesziekte zijn vrij gemakkelijk herkenbaar zijn als je eenmaal weet waar je op moet letten. Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende symptomen waar je op moet letten:

  • Niezen: zo wordt meestal de ziekte verspreid. Een paar niesdruppeltjes van een geïnfecteerde kat kunnen zich over enkele meters in de omgeving verspreiden.
  • Loopneus
  • Tranende oogjes
  • Moeilijkheden met of luidruchtig ademhalen
  • Kwijlen
  • Gebrek aan eetlust
  • Hoge temperatuur
  • In ernstige gevallen zweertjes in de bek

De symptomen kunnen enorm variëren. Hoe mild of ernstig de symptomen ook zijn, neem ze altijd serieus.

Zodra je de symptomen van niesziekte opmerkt, gaat dan met je huisdier naar de dierenarts.

Is niesziekte besmettelijk?

De niesziekte is, net als de griep bij ons, zeer besmettelijk. Vochtdruppeltjes van geïnfecteerde katten kunnen zich in de omgeving verspreiden, dus direct contact met een andere kat is niet altijd nodig om besmet te raken. Om besmetting te helpen voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het kattenmandje, de voerbak en de kattenbak van je kat regelmatig worden schoongemaakt.

De ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor de niesziekte kan op onverwachte plekken op de loer liggen en zelfs door andere mensen worden overgedragen. Katten kunnen ook drager van de ziekte zijn zonder enige tekenen van de ziekte zelf te vertonen.

De enige manier om besmetting te helpen voorkomen, is door de dagelijkse spullen van je kat regelmatig schoon te maken en geïnfecteerde huisdieren uit de buurt van andere dieren te houden.

Hoe wordt niesziekte behandeld?

Hoewel antibiotica kan helpen bij bepaalde bacteriële ziektes, bestaat er momenteel geen enkele behandeling tegen deze aandoening. Wat je echter wel kunt doen, is thuis zo goed mogelijk voor je kat zorgen en de aanbevelingen van de dierenarts opvolgen.

Hier zijn enkele tips:

Houd de waterbak gevuld: geef je huisdier veel water om hem gehydrateerd te houden!

Probeer de ogen en neus schoon te houden: veeg voorzichtig eventuele afscheiding die zich ophoopt weg met wattenschijfjes gedrenkt in water of oplossingen die speciaal zijn bedoeld voor de gevoelige plekken van de kat.

Als de kat weinig eet, probeer hem dan te stimuleren om te eten. De keel kan pijnlijk zijn, dus geef voedsel dat makkelijk te slikken is, zoals nat kattenvoer. Het reukvermogen kan ook minder werken, dus je kunt proberen ze te verleiden met sterker ruikend voer.

Houd je pluizige patiënt over het algemeen warm, droog en comfortabel, met al zijn of haar favoriete comfort binnen handbereik! Als je andere, niet-geïnfecteerde katten hebt, creëer dan een geïsoleerde ruimte waar je kat kan herstellen. Geef hem een kattenbak en mand die dichtbij elkaar staan en ruim voldoende eten en water.

Niesziekte bij kittens

Helaas kunnen ook jonge katten niesziekte krijgen. Kittens zijn bezig met het ontwikkelen van hun immuunsysteem, wat betekent dat het oplopen van de niesziekte bijzonder lastig kan zijn voor deze kleine katjes. Ze kunnen ernstige symptomen van de niesziekte krijgen, zoals:

  • Moeilijkheden met ademhalen
  • Gedeeltelijk gesloten ogen
  • Longinfecties

Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts bij de eerste tekenen van de niesziekte bij kittens.

De dierenarts zal je doorgaans medicijnen geven voor je kitten, enkele tips voor de verzorging thuis, zoals voldoende water en een warm mandje, en je erop wijzen dat ze geen maaltijden mogen overslaan. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen, zodat je kitten zo snel mogelijk weer aan zijn leuke avonturen kan beginnen.

Een zeer goede bescherming tegen de niesziekte is vaccinatie. Kittens kunnen hun vaccin al krijgen zodra ze 8 weken oud zijn, dus neem contact op met de dierenarts voor de mogelijkheden.

Wat zijn de langetermijneffecten van niesziekte?

De meeste katten die niesziekte oplopen, zullen herstellen zonder enige langetermijngevolgen voor hun gezondheid. Sommige katten kunnen daarentegen langdurige problemen hebben, zoals niezen, loopneus en chronische rhinitis.

Het meest voorkomende probleem bij deze aandoening is dat je kat drager van het virus kan worden. Er is meestal geen manier om dit te zien of je kat ertegen te beschermen. Maar het betekent wel dat ze mogelijk besmettelijk zijn voor andere katten en dat ze soms griepsymptomen kunnen vertonen na stressvolle gebeurtenissen.

Ontdek onze hondenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​