Niesziekte: symptomen, behandeling en langetermijneffecten
La grippe chez les chats peut ressembler à la grippe humaine : les symptômes peuvent inclure un nez qui coule et des muscles endoloris, et beaucoup de soins et câlins sont nécessaires pour la récupération. Apprenez à repérer les signes et les symptômes de la grippe et comment la traiter.
La maladie des voies respiratoires supérieures féline (URTD), familièrement appelée avec le terme générique de « grippe du chat », peut être tout comme la grippe humaine. Les symptômes sont assez similaires et peuvent inclure un nez qui coule et des éternuements. Des soins appropriés sont donc nécessaires pour la récupération. Apprenez à repérer les signes et les symptômes de la grippe et comment la traiter.
De ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor de niesziekte kan op onverwachte plekken op de loer liggen en zelfs door andere mensen worden overgedragen. Katten kunnen ook drager van de ziekte zijn zonder enige tekenen van de ziekte zelf te vertonen.
De enige manier om besmetting te helpen voorkomen, is door de dagelijkse spullen van je kat regelmatig schoon te maken en geïnfecteerde huisdieren uit de buurt van andere dieren te houden.
Hoe wordt niesziekte behandeld?
Hoewel antibiotica kan helpen bij bepaalde bacteriële ziektes, bestaat er momenteel geen enkele behandeling tegen deze aandoening. Wat je echter wel kunt doen, is thuis zo goed mogelijk voor je kat zorgen en de aanbevelingen van de dierenarts opvolgen.
Hier zijn enkele tips:
Houd de waterbak gevuld: geef je huisdier veel water om hem gehydrateerd te houden!
Probeer de ogen en neus schoon te houden: veeg voorzichtig eventuele afscheiding die zich ophoopt weg met wattenschijfjes gedrenkt in water of oplossingen die speciaal zijn bedoeld voor de gevoelige plekken van de kat.
Als de kat weinig eet, probeer hem dan te stimuleren om te eten. De keel kan pijnlijk zijn, dus geef voedsel dat makkelijk te slikken is, zoals nat kattenvoer. Het reukvermogen kan ook minder werken, dus je kunt proberen ze te verleiden met sterker ruikend voer.
Houd je pluizige patiënt over het algemeen warm, droog en comfortabel, met al zijn of haar favoriete comfort binnen handbereik! Als je andere, niet-geïnfecteerde katten hebt, creëer dan een geïsoleerde ruimte waar je kat kan herstellen. Geef hem een kattenbak en mand die dichtbij elkaar staan en ruim voldoende eten en water.
Niesziekte bij kittens
Helaas kunnen ook jonge katten niesziekte krijgen. Kittens zijn bezig met het ontwikkelen van hun immuunsysteem, wat betekent dat het oplopen van de niesziekte bijzonder lastig kan zijn voor deze kleine katjes. Ze kunnen ernstige symptomen van de niesziekte krijgen, zoals:
- Moeilijkheden met ademhalen
- Gedeeltelijk gesloten ogen
- Longinfecties
Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts bij de eerste tekenen van de niesziekte bij kittens.
De dierenarts zal je doorgaans medicijnen geven voor je kitten, enkele tips voor de verzorging thuis, zoals voldoende water en een warm mandje, en je erop wijzen dat ze geen maaltijden mogen overslaan. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen, zodat je kitten zo snel mogelijk weer aan zijn leuke avonturen kan beginnen.
Een zeer goede bescherming tegen de niesziekte is vaccinatie. Kittens kunnen hun vaccin al krijgen zodra ze 8 weken oud zijn, dus neem contact op met de dierenarts voor de mogelijkheden.
Wat zijn de langetermijneffecten van niesziekte?
De meeste katten die niesziekte oplopen, zullen herstellen zonder enige langetermijngevolgen voor hun gezondheid. Sommige katten kunnen daarentegen langdurige problemen hebben, zoals niezen, loopneus en chronische rhinitis.
Het meest voorkomende probleem bij deze aandoening is dat je kat drager van het virus kan worden. Er is meestal geen manier om dit te zien of je kat ertegen te beschermen. Maar het betekent wel dat ze mogelijk besmettelijk zijn voor andere katten en dat ze soms griepsymptomen kunnen vertonen na stressvolle gebeurtenissen.