Door de ontworming bevrijd je je kat van de parasieten in zijn spijsverteringsstelsel. Hoewel buitenkatten blootgesteld zijn aan veel meer parasieten dan binnenkatten, moeten alle katten regelmatig behandeld worden.
Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag de wereld verkennen! Het volstaat dat je kat de tuin ingaat, een andere kat tegenkomt of iets eet terwijl jij je rug gedraaid hebt en hij kan al een teek, vlooien of wormen oplopen. Daarom moet je je kat vaak onderzoeken op tekenen van een besmetting met parasieten of van ziekte.
Ontwormen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je kat, maar ook voor die van je gezinsleden, want sommige parasieten kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen, vooral kinderen.
Welk ontwormingsmiddel gebruiken?
Vraag je dierenarts welk ontwormingsmiddel het best geschikt is voor je kat. Sommige ontwormingsmiddelen zijn effectiever tegen spoelwormen (ascaris), andere tegen lintwormen (taenia). De keuze hangt af van de leeftijd en de levensomstandigheden van je kat.
Sommige producten mogen niet gebruikt worden bij kittens of zwangere of zogende kattinnen.
Hoe weet je of je kat wormen heeft?
Een kat die goede, evenwichtige voeding krijgt, heeft normaal geen vloeibare ontlasting. Hoe je kat goed voeden? Geef je kat voeding die op hem is afgestemd! Aangezien katten heel weinig drinken en in principe vleeseter zijn, zou hun ontlasting compact moeten zijn. Vraag in geval van twijfel raad aan je dierenarts.
Hoe wordt ontworming toegediend?
Ontwormingsmiddelen bestaan in verschillende vormen: pillen, pasta's die in de mond gespoten moeten worden, pipetten die leeggedrukt moeten worden op de huid ... Je kunt de toedieningswijze kiezen afhankelijk van hoe goed je kat zich laat hanteren! Het belangrijkste is dat het ontwormingsmiddel goed opgenomen wordt.
Volg de instructies in de bijsluiter. De meeste ontwormingsmiddelen voor katten worden in één keer toegediend, maar er zijn ook producten die vereisen dat het dier 3 tot 5 dagen na elkaar behandeld wordt.
Hoe vaak per jaar moet je kat ontwormd worden?
De optimale frequentie van ontwormen hangt af van de leeftijd van de kat en de parasitaire druk waaronder hij staat. Over het algemeen wordt een driemaandelijkse behandeling aanbevolen, vooral als de kat regelmatig naar buiten gaat. Deze frequentie kan eventueel verlaagd worden als de kat in een zeer beschermde omgeving leeft (in een appartement) en industriële voeding krijgt. Vraag advies aan je dierenarts.
Hoe voorkom je dat je kat wormen krijgt?
Wormenbesmetting is vrijwel onmogelijk te voorkomen als je kat buitenkomt. Bij binnenkatten kunnen eenvoudige hygiënemaatregelen helpen om parasieten in de darmen onder controle te houden.
- Behandel je kat regelmatig tegen vlooien, want deze insecten kunnen een kleine lintworm overbrengen op katten.
- Plaats de kattenbak ver van de drinkbak of eetplaats, om besmetting met fecaliën te voorkomen.
- Schep de ontlasting elke dag uit de kattenbak en maak de kattenbak schoon telkens als je de kattenbakvulling ververst. Kokend water volstaat om eitjes van spoelwormen te vernietigen.
Hoe weet je of de ontworming werkt?
Bij twijfel (als je kat bijvoorbeeld ontlasting van slechte kwaliteit heeft) kan het interessant zijn om je dierenarts te vragen de ontlasting te analyseren, om na te gaan welke parasieten je kat eventueel heeft. De ontworming zal dan effectiever zijn, want beter gericht op de te bestrijden parasieten.