Zonnesteek bij honden: de symptomen en de behandeling
april 26, 2023
leestijd: 1 min
april 26, 2023
leestijd: 1 min
Zonnesteek
Een zonnesteek kan dodelijk zijn. Het komt vaak voor wanneer een hond opgesloten is in een huis of in een auto zonder schaduw, zonder ventilatie of zonder water. Bovendien kan de zonnesteek ook het gevolg zijn van te veel opwinding en stress.
Hoe voorkomt u een zonnesteek?
De risicofactoren voor een zonnesteek bij honden zijn:
- gebrek aan water
- ruimtegebrek
- overmatige vochtigheid
- zwaarlijvigheid
- intensieve lichamelijke activiteit
- ouderdom
- cardiovasculaire aandoeningen
- onvoldoende acclimatisatie
- hondenrassen met een korte kop als boxers, mopshonden en pekinezen, en langharige honden zijn hiervoor bijzonder gevoelig.
Om een zonnesteek te voorkomen volstaat het eigenlijk om aandachtig te zijn en gezond verstand te gebruiken: laat uw hond niet alleen of vastgemaakt in een voertuig in de volle zon, en denk goed na voordat u op een hete zomerdag naar een evenement in open lucht gaat, waar er veel volk is.
Tekenen van een zonnesteek
- zwaar hijgen
- grote speekselproductie
- braken
- diarree
- hoge koorts (40,5 °C of meer)
- tot slot, stuiptrekkingen en coma
Behandeling van een zonnesteek
- Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts: een zonnesteek kan dodelijk zijn.
- Breng uw hond naar een koele plek of in de schaduw.
- Besprenkel het lijf van uw hond met fris water (of gebruik een spons om hem te hydrateren) en zorg er daarbij goed voor dat het water over de huid stroomt en dat het niet alleen over de vacht glijdt. Maak zijn buik en de binnenkant van zijn poten goed nat en giet water over zijn tong en in zijn mond.
- Een ventilator kan ook helpen om de temperatuur te verlagen.
- Dompel uw hond niet onder in koud water, omdat dit kan leiden tot een shock.
- Masseer zachtjes zijn poten en lijf tot u bij de dierenarts bent of totdat de lichaamstemperatuur weer normaal is geworden (een temperatuur van 39,4 ºC is voldoende). Bij een grote hond duurt het langer om af te koelen dan bij een kleine.
- Zodra hij weer op een normale temperatuur is gekomen, stopt u met het afkoelen zodat hij het niet koud krijgt en hij geen risico op onderkoeling loopt.
- Droog uw hond voorzichtig droog met een handdoek. Indien hij bij bewustzijn is, geeft u hem wat water, in kleine hoeveelheden.
- Geef hem indien nodig kunstmatige ademhaling.