Your Pet, Our Passion.
Is Your Cat Overweight?

Is je kat te zwaar?

leestijd: 6 min

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt, omdat katten met overgewicht met veel gezondheidsproblemen te maken kunnen krijgen.

Obesitas bij katten treft een groot deel van de kattenpopulatie. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om je katachtige vriend te helpen om zijn/haar gewicht onder controle te houden. Door het gewicht en de lichaamsconditie van je kat in de gaten te houden, kun je de kans verkleinen dat hij/zij gezondheidsproblemen krijgt die vaak voorkomen bij katten met overgewicht, zoals diabetes, artrose, problemen met de lagere urinewegen en constipatie.

 

Hoe weet je of je katachtige vriend op dieet moet?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je kat te zwaar is, vooral als hij/zij langharig is, en sommige katten zijn van nature dikker dan andere, afhankelijk van hun ras. Ons hulpmiddel voor het bepalen van de lichaamsconditie neemt maar een paar minuten tijd in beslag en geeft je snel een goed idee van de conditie van je huisdier.

Als je het nog steeds niet zeker weet, of denkt dat je kat te zwaar is, praat dan met je dierenarts. Het is belangrijk om met hem/haar te praten voordat je veranderingen gaat doorvoeren in de voeding van je kat als je denkt dat hij/zij te zwaar is, omdat zijn/haar gewichtstoename veroorzaakt kan worden door een onderliggende ziekte in plaats van overactieve eetlust. Wil je meer informatie voordat je met je dierenarts praat? Lees dan ons artikel 'de lichaamsconditie van je kat beoordelen'.

Hoe je je kat moet wegen

Je kat thuis wegen is een eenvoudige manier om zijn/haar gewicht in de gaten te houden. Houd je kat gewoon vast terwijl je op een weegschaal staat en trek dan je eigen gewicht af van de getoonde waarde - dan weet je wat je kat weegt. Vertrouw hier niet blindelings op, want een goede controle van de lichaamsconditie zal je een veel beter algemeen beeld geven van de gezondheid van je kat.

 

Hoe je je kat kunt helpen om af te vallen

Als je je kat al voeding geeft die door je dierenarts is aanbevolen, overleg dan met hem/haar voordat je op ander voer overstapt. Doe je dat niet, dan kan dit tot gevolg hebben dat je kat niet meer afvalt, of - erger nog - een negatief effect hebben op zijn/haar gezondheid.

Begin met het weglaten van alle traktaties en hapjes (inclusief kattenmelk), gedurende twee weken. Misschien heb je het gevoel dat je onrechtvaardig bezig bent, maar op de lange termijn is dit het vriendelijkste wat je kunt doen als je een kat met overgewicht hebt. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin de regels kent, zodat niemand liefdevol vals speelt! Als je meerdere katten hebt, is het een goed idee om je kat met overgewicht apart te voeren om te voorkomen dat hij/zij etensrestjes steelt.

Het kan een goed idee zijn om het voer van de kat met overgewicht te verdelen in kleinere, frequentere maaltijden om zijn/haar honger te stillen. Zorg ervoor dat je bijhoudt wat en hoeveel je voert.

Je dierenarts kan voorstellen om de hoeveelheid die je voert te verminderen of speciaal caloriearm kattenvoer aanbevelen. Het kan zijn dat de praktijk zelfs een afslankprogramma heeft waarbij je het gewichtsverlies van je kat kunt volgen en veel hulp en advies krijgt.

Als de twee weken voorbij zijn, controleer dan opnieuw zijn/haar lichaamsconditie en ga door met zijn/haar dieet totdat hij/zij zijn/haar ideale lichaamsconditie en gewicht heeft bereikt. Doe dit langzaam en gestaag, want snel gewichtsverlies is gevaarlijk en kan een teken zijn van een ernstig onderliggend probleem.

Zodra je kat zijn/haar perfecte vorm en grootte heeft bereikt, kun je overwegen om de hoeveelheid voer iets aan te passen om zijn/haar toekomstige gewicht te stabiliseren.

Lichte formules

Als je kat blijft worstelen met zijn/haar gewicht, kun je overwegen om permanent over te stappen op speciaal samengesteld 'licht' kattenvoer.

Lichte voeding is minder geconcentreerd en heeft een lager caloriegehalte, dus zou je hem/haar dezelfde portiegrootte moeten kunnen voeren als voorheen. Hoewel deze voeding minder calorieën bevat, is hij toch verrijkt met alle essentiële voedingsstoffen die je kat nodig heeft. Dit betekent dat zelfs als je de hoeveelheid voer moet verminderen, je niet bang hoeft te zijn dat je kat iets mist van het goede dat hij nodig heeft.

Als je je kat al voeding geeft die door je dierenarts is aanbevolen, overleg dan met hem/haar voordat je op ander voer overstapt.

Geen 'crashdiëten'

Het is gevaarlijk om je kat met overgewicht uit te hongeren als oplossing om hem/haar te laten afvallen, omdat dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als je de voedselinname met meer dan 10-15% vermindert, ontzeg je je kat de juiste balans van essentiële mineralen en vitaminen en kan hij/zij problemen krijgen, zoals leverlipidose. Dit is een ernstige en mogelijk fatale leveraandoening die kan worden veroorzaakt door voedselbeperking.

Houd je kat met overgewicht actief

Onthoud dat voeding slechts een deel is van de weg naar gezondheid en fitheid op de lange termijn - de levensstijl van je kat met overgewicht heeft ook invloed op zijn/haar gewicht. Vooral een gebrek aan lichaamsbeweging kan kilo's opstapelen, dus moedig je kat aan om actief te blijven om overtollige energie te verbranden. Probeer enkele van deze stappen om je kat actief te houden:

Een speciaal dagelijks speelmoment kan helpen en veel katten vinden het leuk om achter een bal aan te rennen of een 'hengelspeeltje' te gebruiken.

Klim- en krabpalen maken de omgeving van je kat veel interessanter en moedigen hem/haar aan tot lichaamsbeweging. Als je kat uitsluitend binnenshuis wordt gehouden, kun je overwegen om hem buiten te laten, bijvoorbeeld door de tuin te omheinen of buiten een hok te bouwen om meer activiteit te stimuleren.

Wat het voeren betreft, kun je een deel van zijn/haar dagelijkse hoeveelheid voer in een speciale voerbal doen, waarmee hij/zij moet spelen om het voer vrij te krijgen. Je kunt ook eten bovenaan de trap of op een klimpaal plaatsen om hem/haar in beweging te houden.

Succesvol gewichtsverlies bij katten moet langzaam en geleidelijk gebeuren en kan maanden duren. Wees geduldig en volg het advies van je dierenarts op. Als je bang bent dat je kat te zwaar is, kun je, indien mogelijk, voor extra ondersteuning naar een afslankkliniek voor katten gaan.