Your Pet, Our Passion.

Sterilisatie van een pup: alles wat je moet weten

maart 22, 2024
leestijd: 6 min
maart 22, 2024
leestijd: 6 min
Chiot brun regardant le propriétaire.

Réponses aux questions les plus fréquemment posées par les propriétaires à propos de la castration et de la stérilisation des chiots

Ramener une boule de fourrure espiègle à la maison est une grande source de plaisir. Pendant que vous apprenez à votre chiot à s'asseoir et que vous chatouillez son ventre, il est peu probable que vous envisagiez qu’il puisse se reproduire un jour… Cependant, chez la plupart des chiens, la puberté arrive vers l'âge de 6-7 mois et votre compagnon pourrait tout à fait devenir parent alors qu’il est encore lui-même un chiot ! En tant que nouveau propriétaire, vous devez réfléchir à l’avenir : souhaitez-vous ou pas que votre chien se reproduise plus tard ? Sinon, grâce à la stérilisation, vous empêcherez votre chien de donner naissance à des chiots non désirés. L’opération diminuera également le risque vis-à-vis de certaines maladies et cela peut également améliorer son comportement.

In dit artikel

Waarom je puppy steriliseren/castreren?

Sterilisatie/castratie houdt een aantal voordelen in voor je puppy. De ingreep vermindert de kans op bepaalde ziekten en verandert ook het gedrag van de hond. De voordelen verschillen per geslacht.

Voordelen van de castratie van een reutje

  • Preventie van teelbalkanker en vermindering van de kans op prostaatkanker en andere infecties
  • Minder kans op perianale tumoren en hernia's, aandoeningen die vrij frequent voorkomen bij oudere, niet-gecastreerde honden
  • Minder agressieve impulsen, die kunnen leiden tot letsels in geval van een gevecht tussen honden
  • Minder kans dat je hond van huis wegloopt om op zoek te gaan naar een seksuele partner
  • Frequente verbetering van bepaalde ongewenste gedragingen zoals markeren of rijden op voorwerpen of mensen

Voordelen van de sterilisatie van een teefje

  • Minder kans op melkkliertumoren
  • Preventie van baarmoeder- en eierstoktumoren en andere ernstige baarmoederontstekingen
  • Uitsluiting van het risico op ongeplande dracht en schijnzwangerschap

Wanneer je puppy laten opereren?

puppy wearing cone

Honden worden geslachtsrijp op de leeftijd van ongeveer zes tot zeven maanden, met enige variatie afhankelijk van het ras. Om ongewenste nestjes te voorkomen, kun je je hond dus het best voor deze leeftijd laten steriliseren.

Sommige dierenartsen wachten liever met steriliseren tot de teef een eerste keer loops is geweest. Dat hangt af van de werkwijze van je dierenarts. Hij zal je dat allemaal uitleggen.

Hoe je puppy laten steriliseren/castreren?

Maak een afspraak bij je dierenarts voor de operatie. Het kan zijn dat hij je puppy eerst wil zien voor een preoperatieve anesthesieconsultatie.

De dierenarts zal je vragen je puppy geen eten meer te geven vanaf de nacht voor de narcose. Hij mag 's nachts nog gewoon drinken, maar neem het water 's morgens weg, zodat hij niet meer kan drinken net voor de operatie.

Over het algemeen moet de puppy 's morgens binnengebracht worden bij de dierenarts en kan hij later op de dag weer opgehaald worden.

Als je je puppy wilt laten steriliseren, maar de kosten van de operatie niet kunt dragen, neem dan contact op met plaatselijke verenigingen voor dierenwelzijn, want veel van die organisaties bieden financiële ondersteuning voor de sterilisatie van puppy's.

Welke postoperatieve verzorging is vereist?

Aanbevolen verzorging na de castratie van een reutje

  • Blijf de eerste nacht na de operatie bij hem of in zijn buurt, voor het geval dat ...
  • Hij kan huilen of jammeren als hij ontwaakt uit de narcose. Maak je geen zorgen. Mogelijk is hij gewoon gedesoriënteerd.
  • Een puppy kan soms buikpijn hebben na de narcose. Beperk het probleem door hem licht verteerbaar voedsel te geven tijdens zijn eerste maaltijden na de operatie.
  • Geef je puppy alle postoperatieve medicatie die je dierenarts voorschrijft: pijnstillers, antibiotica en/of ontstekingsremmers.
  • Je dierenarts kan drie en tien dagen na de operatie een controlebezoek plannen, zodat hij kan toezien op het herstel.
  • Je hond mag al de dag na de operatie naar buiten, maar houd hem aan de lijn totdat hij op controle is geweest bij de dierenarts.
  • Om te voorkomen dat je hond aan de wonde likt of krabt, moet hij misschien een kraag dragen gedurende een tiental dagen na de operatie. Als je pup de kraag slecht verdraagt, kun je hem ook een operatieshirt aandoen. Dat zal hij comfortabeler vinden. De beschermkraag wordt veelal aangedaan als de pup alleen gelaten wordt. Vergeet niet je puppy goed in de gaten te houden als je bij hem bent.

Aanbevolen verzorging na de sterilisatie van een teefje

  • Blijf de eerste nacht na de operatie bij haar of in haar buurt, voor het geval dat ...
  • Het anesthesiemiddel dat voor de narcose gebruikt wordt, kan maken dat je teefje wat gedesoriënteerd is bij het ontwaken. Ze kan dus wat jammeren of huilen 's nachts. Je moet je daar de eerste nacht geen zorgen over maken, maar neem contact op met je dierenarts als het de dag daarna niet beter is.
  • Geef je teefje de eerste paar maaltijden na haar operatie licht verteerbaar voedsel, want haar maag kan wat gevoelig zijn.
  • Je dierenarts zal medicatie voorschrijven om het herstel te bevorderen: pijnstillers, antibiotica en/of ontstekingsremmers.
  • Je dierenarts kan je vragen om drie en tien dagen na de operatie opnieuw langs te komen met je teefje, zodat hij kan controleren of ze goed herstelt.
  • Tenzij je hebt gekozen voor een operatie via de flanken, is er een grote incisie gemaakt in de buik van je hond. Controleer regelmatig of de wonde goed geneest en neem contact op met je dierenarts als de wonde verergert of plaatselijk geïrriteerd is.
  • Om te voorkomen dat je hond aan de hechtingen likt, bijt of krabt, moet ze misschien een kraag dragen als je haar niet in de gaten kunt houden. Je kunt haar ook een operatieshirt aandoen als ze de kraag slecht verdraagt.
  • Opdat de hechtingen goed zouden blijven zitten en om de genezing te bevorderen, mag je hond niet springen. Houd haar aan de lijn totdat de dierenarts je toestemming geeft om haar los te laten.
  • Als de gebruikte hechtdraad niet resorbeerbaar is, zal je dierenarts je zeggen wanneer de hechtingen verwijderd mogen worden. Meestal is dat zo'n zeven tot tien dagen na de operatie.

Welke veranderingen zijn te verwachten na de sterilisatie/castratie? 

Soms leidt sterilisatie/castratie tot gewichtstoename vanwege de hormonale veranderingen na de operatie. Je kunt je hond helpen om in vorm te blijven door te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en door zijn calorie-inname te verminderen. Het dagrantsoen van je hond mag verlaagd worden, want hij verbruikt nu minder energie dan voordien. Lees onze informatie over het fit en gezond houden van je puppy voor meer informatie. Je kunt kiezen voor voeding met minder calorieën of lightvoeding om gewichtstoename te voorkomen.

Wat staat mij te wachten als ik mijn puppy niet laat opereren?

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan het niet laten steriliseren/castreren van je hond. Deze verschillen afhankelijk van het geslacht van de hond. Lees onderstaande informatie zorgvuldig voordat je beslist je hond niet te laten castreren/steriliseren.

Nadelen van een ongecastreerde reu

  • Hij zal meer geneigd zijn om van huis weg te lopen om een seksuele partner te gaan opzoeken.
  • Hij kan agressiever zijn en eerder geneigd zijn om een gevecht aan te gaan met andere honden.
  • Hij kan ongewenst gedrag vertonen zoals rijden of het markeren van zijn territorium. 

Nadelen van een ongesteriliseerde teef

  • De teef wordt elke zes tot acht maanden loops en de loopsheid kan tot drie weken duren. Tijdens deze periode moet je reuen uit de buurt van je teef houden.
  • Je teef kan druppels bloed verliezen in huis.
  • Ze kan per ongeluk gedekt worden en puppy's krijgen. Een nest puppy's grootbrengen kan veel geld kosten. Zelfs als je van plan bent de puppy's te verkopen, is de kans klein dat jet er iets aan zult verdienen. Fokken kun je beter overlaten aan professionele fokkers.

Nu je puppy de adolescentie nadert, raden wij aan ook onze gids over honden in de adolescentie te raadplegen. Daarin hebben we allemaal nuttige tips gebundeld om jullie te helpen deze periode goed door te komen.