Voor de eerste keer met je hond naar de dierenarts
Je hond zal minstens één keer per jaar een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.
Je hond zal minstens één keer per jaar een bezoek moeten brengen aan de dierenarts. Een bezoek aan de dierenarts hoeft voor je hond geen onaangename ervaring te zijn. Het is beter als je hond niet bang is van de dierenarts. Neem daarom de tijd om je pup op een aangename manier kennis te laten maken met je dierenarts en zijn praktijk.
Hij zal dan misschien wat meer tijd inplannen dan de gebruikelijke 15 minuten per consultatie.
Houd je pup in de dierenartsenpraktijk op je schoot en weg van de andere honden, want die zijn misschien ziek en een pup is bijzonder vatbaar voor ziekten.
Het belang van het eerste dierenartsbezoek
Tijdens dat eerste bezoek zal de dierenarts je pup aan een algemene gezondheidscontrole onderwerpen en de vaccinaties met jou bespreken. Vergeet dus zeker niet je informatie over eerdere behandelingen mee te nemen (je zou vaccinatiebewijzen meegekregen moeten hebben van de fokker).
Je dierenarts zal je ook uitleg geven over wormen en vlooien, de identificatie per microchip (als je pup er nog geen heeft), en de sterilisatie/castratie.
Volgens de wet moet je pup al een identificatie hebben, anders had de fokker hem niet mogen verkopen.
Hij zal ook al de vragen kunnen beantwoorden die je nog hebt over:
- de gezondheid,
- de voeding,
- de lichaamsbeweging,
- het gezondheidsboekje en dierenpaspoort,
- en de verzorging.
Vergeet niet informatie te vragen over puppygroepen en trainingslessen in de praktijk of in de omgeving.
Je pup vertrouwd maken met de dierenartspraktijk
Na dit eerste niet-traumatiserende bezoek zal je pup een positieve herinnering overhouden aan de dierenartspraktijk en niet bijzonder angstig reageren als je in moeilijker omstandigheden met hem de dierenarts moet opzoeken: ziekte, ongeval, inenting ...
Aarzel niet om je dierenarts alle vragen te stellen die in je opkomen (gezondheid en veiligheid van je pup, voeding, welzijn, opvoeding ...). Er zijn geen slechte vragen. Alles wat je te weten komt, kan maar helpen om je gerust te stellen en beter samen te leven met je hond.