Your Pet, Our Passion.

Waarom laat ik mijn hond best steriliseren?

juni 7, 2023
leestijd: 6 min
juni 7, 2023
leestijd: 6 min
Hond zittend op de drempel met rode lijn

Sterilisatie

Uw hond steriliseren zorgt voor een betere algemene gezondheid en een langere levensduur en biedt u gemoedsrust. Tenzij voor een welbepaalde reden is de sterilisatie van uw huisdier altijd het resultaat van een verantwoorde keuze. Besteed dus geen aandacht aan alle bezwaren die u hoort en maak zo snel als u kunt een afspraak!

In dit artikel

Voordelen voor de gezondheid

Het verwijderen van de eierstokken bij een teefje vermindert het risico om borstkanker te ontwikkelen en voorkomt baarmoederkanker en eierstokkanker, evenals baarmoederinfecties, problemen die vaak voorkomen bij niet-gesteriliseerde teefjes. Een ongeplande zwangerschap kan uw teefje ook in gevaar brengen omdat ze kan paren met een hond waarvan de pups te groot zullen zijn om er zonder risico van te bevallen. De sterilisatie vermindert ook de risico's van abortussen. Sommige dierenartsen steriliseren teefjes liever voor ze de eerste keer loops zijn, terwijl anderen dat niet doen. Praat erover met uw dierenarts.

De castratie van een reu voorkomt testikeltumoren en kan risico's op prostaatproblemen verminderen. Het vermindert ook de risico's van perianale tumoren en hernia's die vaak worden waargenomen bij oudere, niet-gesteriliseerde honden. Castratie vermindert ook de agressieve impulsen van uw hond en vermindert dus de kans op letsels wanneer ze vechten.

Voor mannetjes houdt de operatie het verwijderen van beide testikels in. Voor vrouwtjes gaat het om de verwijdering van de baarmoeder en de eierstokken.

Een beter huisdier voor uw gezin

Natuurlijk wil geen enkel gezin zorgen voor een nest van ongewenste puppy's. Het steriliseren van uw teefje voorkomt ook dat uw tuin vol komt te zitten met zwerfhonden. Mannetjes die op vroege leeftijd worden gecastreerd zijn overigens minder agressief tegenover andere mannetjes en worden niet afgeleid door loopse vrouwtjes. Gecastreerde mannetjes zijn ook minder geneigd om hun grondgebied af te bakenen of om op voorwerpen of mensen proberen te "kruipen".

Het probleem van de hondenoverbevolking

Elk jaar worden duizenden ongewenste honden overal in het land in asielen gedropt. De meeste zijn het gevolg van toevallige bevruchtingen door niet-gecastreerde zwerfhonden.

Excuses, altijd maar excuses

De lijst van de meest voorkomende excuses om zijn hond niet te castreren is lang, maar dit zijn slechts excuses. In werkelijkheid is het veel beter om alleen maar te denken aan het welzijn van uw huisdier, uzelf en uw gezin. Bijvoorbeeld ...

Mijn hond zal dik en lui worden: sterilisatie kan de natuurlijke neiging van uw hond om rond te wandelen verminderen, maar het heeft geen invloed op zijn algemene niveau van activiteit. Wanneer honden aankomen nadat ze gesteriliseerd zijn, is het meestal te wijten aan een combinatie van te veel eten en inactiviteit tijdens de herstelperiode na de operatie.   De persoonlijkheid van mijn hond zal veranderen: dat is mogelijk, maar wel in goede zin. Eenmaal gesteriliseerd kan uw hond misschien minder agressief zijn tegenover andere dieren. Hij zal dan ook minder snel afdwalen en hij kan een betere persoonlijkheid laten zien. Voorts zal zelfs het afbakenen van zijn territorium (met urine) na de sterilisatie verminderen of helemaal stoppen.

We kunnen puppy's verkopen en daarmee geld verdienen: ook gekende fokkers mogen zich gelukkig prijzen als ze rasechte nesten te krijgen. Het is inderdaad nodig dat een rashond paart met een fokdier, voor ze het risico loopt te paren met een onbekende hond. De kosten voor het fokken van een dergelijk nest (waaronder de kosten in verband met het fokdier, de vaccinaties en de andere gezondheidskosten) nemen het grootste deel van de winst weg. Een goede thuis vinden voor deze pups kan moeilijk zijn en de asielen zitten al vol met ongewenste honden. Het is beter om het fokken over te laten aan professionele kwekers.

Ik ben bang om mijn hond te laten verdoven: de medische voordelen van castratie of sterilisatie van uw hond wegen ruimschoots op tegen de geringe risico's van anesthesie. Veel moderne diergeneeskundige procedures gebruiken apparatuur die de hartslag en de ademhaling tijdens de operatie in het oog houdt en ervoor zorgt dat alles oké is met de patiënt op vier voeten. Als u zich zorgen maakt, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts, maar vergeet niet dat dit een routineoperatie is.

Voor en na de operatie

In principe zal uw dierenarts u vertellen uw hond geen eten of drinken te geven in de 12 uur die voorafgaan aan de operatie. De meeste honden mogen dezelfde dag naar huis terugkeren, maar soms houdt de dierenarts een dier wat langer als het nog altijd slaapt.

Na de operatie moeten honden meerdere dagen rustig in huis worden gehouden en mogen ze niet springen of knabbelen aan hun hechtingen. Uw dierenarts zal uitleg geven over de te geven zorgen na de operatie en vertellen wanneer u de hechting moet verwijderen.