BESTRIJDING VAN INWENDIGE PARASIETEN
Parasietbestrijding is belangrijk bij honden, zelfs al voor de geboorte, want puppy's kunnen al in de baarmoeder besmet worden met inwendige parasieten. Die parasieten voeden zich met de voedingsstoffen die bestemd zijn voor de puppy's, wat tot ernstige ondervoeding kan leiden.
Symptomen die wijzen op een besmetting met inwendige parasieten zijn:
- diarree of braken,
- buikontsteking,
- bleek tandvlees,
- lusteloosheid,
- gebrek aan eetlust,
- constipatie,
- doffe vacht.
Nog voor een puppy de leeftijd van twee weken bereikt, moet hij onderzocht worden door een dierenarts. Omdat de larven en eitjes van parasieten erg resistent zijn, zal de dierenarts je pup vanaf de leeftijd van twee weken tot de leeftijd van twaalf weken behandelen met een product om zo alle inwendige parasieten uit te roeien.
Daarna kun je je puppy zelf ontwormen door oraal een tablet of pasta toe te dienen, afhankelijk van het gewicht van je puppy. Dat moet altijd onder toezicht van een dierenarts gebeuren. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet je je hond voor de rest van zijn leven om de drie tot vier maanden preventief ontwormen.
BESTRIJDING VAN UITWENDIGE PARASIETEN
Van zodra je pup begint buiten te komen en zijn eerste wandelingen begint te maken, kan hij uitwendige parasieten oplopen. De bekendste zijn vlooien en teken. Deze nestelen zich in de vacht van het dier en veroorzaken jeuk, wondjes en ongemak.
Bespreek het met je dierenarts zodra je merkt dat je puppy vlooien of teken heeft. Hij zal je uitleggen welke opties je hebt om die uitwendige parasieten te bestrijden, om je hond zelf te beschermen en ervoor te zorgen dat hij geen andere honden kan besmetten.
Er zijn verschillende producten op de markt, onder andere vloeibare oplossingen die bij correcte toepassing parasieten uitroeien bij de hond. Als je je pup behandelt met die oplossing, wordt aangeraden hem niet te wassen in de drie dagen voor het aanbrengen ervan en ook niet in de eerste drie dagen na het aanbrengen ervan. Breng het product gelijkmatig aan op de huid met behulp van een washandje. Wrijf het in tegen de haren in en doe de haren uit elkaar met je hand om de huid te ontbloten. Breng het product niet aan op de plekken die het gevoeligst zijn voor irritatie (ogen, mond en oren).
Preventie is de meest effectieve en aanbevolen manier om te voorkomen dat je puppy met dit probleem te kampen krijgt. Bij de dierenarts en in dierenwinkels vind je doeltreffende oplossingen (pipetten en orale tabletten) om het welzijn van je hond in elke levensfase te garanderen.