Hondentraining: je pup goed opvoeden
Elke keer dat je puppy een nieuwe ervaring opdoet, moet jij zelfzeker uit de hoek komen.
Opvoeding van een puppy jonger dan 12 weken
Het is belangrijk puppy's bloot te stellen aan zoveel mogelijk mensen en andere honden zolang ze nog jong genoeg zijn om alles te aanvaarden zonder een spier te vertrekken. Dat is het allerbegin van hun opvoeding!
Tijdens de speenperiode worden puppy's grotendeels gesocialiseerd door de moederhond en hun nestgenootjes (spel, verzorging, geluiden enz.).
Ook de fokker neemt een deel van de socialisatie voor zijn rekening. Hij moet ervoor zorgen dat de puppy's veel verschillende ervaringen opdoen (andere honden, bezoekers enz.).
De eerste belangrijke leerperiode van de puppy begint rond de leeftijd van drie weken, wanneer zijn ogen en oren voor het eerst opengaan en hij de wereld om zich heen begint te verkennen.
Een paar tips voor de opvoeding van je puppy
Als je puppy de wereld niet kan gaan verkennen, breng de wereld dan naar je puppy! Op deze leeftijd is hij nieuwsgierig en wil hij ontdekkingen doen. Profiteer daarvan.
- Vraag je vrienden om op bezoek te komen met rustige honden die up-to-date zijn met hun vaccinaties.
- Neem je pup mee in de auto voor korte ritjes. Zo kan hij al wennen aan de auto en bied je hem de kans om de wereld te ontdekken. Hij zal dan ook al wennen aan het geluid van motorfietsen, vrachtwagens, sirenes enz.
- Stel een lijst op van de zaken waarmee je puppy allemaal te maken zal krijgen in zijn latere leven. Laat je puppy nu al kennismaken met die zaken en vink ze af op de lijst als hij ze probleemloos accepteert.
Denk erom dat je alles meer dan één keer moet doen. Herhaalde blootstelling is essentieel voor een geslaagde gewenning aan elke ervaring.
Hoe de ontdekking van de wereld in goede banen leiden
Elke keer dat je pup iets nieuws ervaart, moet jij zelfverzekerd voor de dag komen, om naar je puppy uit te stralen dat er niets is om bang voor te zijn.
Opvoeding van een puppy ouder dan 12 weken
Je puppy vertrouwd maken met nieuwe plaatsen en drukte
Controleer altijd of honden toegelaten zijn op de openbare plaatsen die je wilt bezoeken.
- Wandel eerst in kalme straten op het trottoir met je puppy aan de lijn en bouw dat geleidelijk op naar zones met meer en meer lawaaierig verkeer.
- Ga met je pup naar een winkelcentrum. Neem plaats op een bank en sla het gebeuren gade. Sommige voorbijgangers zullen misschien dichterbij komen en je puppy komen aaien – dat extra contact is mooi meegenomen!
- Maak een uitstap met het openbaar vervoer en blijf een tijd in een druk station zitten, zodat je pup went aan het lawaai en de drukte.
- Bezoek winkels, eet- en drankgelegenheden.
- Ga met je hond naar het strand (controleer eerst of dat toegelaten is) en neem hem mee naar zoveel mogelijk verschillende omgevingen.
Vergeet niet dat je alle ervaringen zo veel mogelijk te herhalen.
Maak je pup vertrouwd met zijn naam
- Herhaal de naam van je puppy steeds opnieuw tijdens aangename ervaringen, zoals eten geven of knuffelen.
- Roep zijn naam nooit als je kwaad bent, want je puppy moet zijn naam associëren met goede ervaringen.
- Zorg ervoor dat alle gezinsleden je hond bij dezelfde naam noemen. Als hij bijvoorbeeld Ben heet, gebruik dan geen andere namen als Benjamin, Bennie of Benji, want dat zou je puppy in de war kunnen brengen.
Het eerste principe dat je je pup moet aanleren: bijtverbod
- Vraag je vrienden en familie om een hoge gil te geven en zich af te wenden als je pup hen bijt. Dat is een efficiëntere methode dan hem berispen of brutaler spelen.
- Zo moet je ook reageren als het bijten eigenlijk geen pijn doet, want om het bijten doeltreffend af te leren; moet zelfs licht bijten ontmoedigd worden.
- Daarna moet de puppy genegeerd worden om duidelijk te maken dat zijn slechte gedrag een einde gemaakt heeft aan het spel.
Die reactie lijkt op de reactie die nestgenootjes hebben wanneer een puppy hen pijn doet. Je puppy moet snel begrijpen dat dit gedrag onaanvaardbaar is.
Deze eerste aanzet in de opvoeding zal je helpen om geleidelijk aan te beginnen met de training ... met een jonge hond die zelfverzekerd is, open, gewend aan anderen en nieuwe dingen. En die niet bijt!
Purina helpt je met gepersonaliseerde tips tijdens het eerste levensjaar van je puppy. Meld je aan voor de Purina Puppy Club voor tips in verband met hondentraining en een goede relatie met je hond: Purina Puppy Club.