Ontdek of je pup overgewicht heeft en wat je kunt doen om hem te helpen een gezond leven te leiden.
Natuurlijk hou je van je pup zoals hij is. Je maakt je er waarschijnlijk geen zorgen over dat hij overgewicht lijkt te hebben. Maar dat extra gewicht maakt echt een verschil uit voor zijn gezondheid!
Pups met overgewicht
Het overgewicht van je pup stoort je misschien niet, maar het kan wel talrijke gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Het kan zijn levensverwachting zelfs met twee jaar verkorten. Bovendien zal je pup ook minder plezier beleven aan actief zijn en spelen, omdat dat gepaard zal gaan met gewrichtspijn.
Welke gezondheidsproblemen bedreigen pups met overgewicht?
Overgewicht kan het risico van een pup op bepaalde specifieke problemen verhogen:
- artrose, gewrichtsschade en pijnlijke gewrichten,
- diabetes type 2,
- hartziekten,
- verminderde weerstand bij beweging en inspanning,
- verhoogd risico in geval van anesthesie en chirurgie,
- verminderde leverfunctie door leververvetting.
Hoe komt het dat je pup overgewicht heeft?
Verschillende redenen kunnen verklaren waarom je pup te zwaar wordt. Hij neemt misschien meer calorieën op dan hij kan verbranden tijdens zijn wandelingen of andere activiteiten. Die extra calorieën zetten zich vast in het vetweefsel van je pup. Je pup kan ook een onderliggend gezondheidsprobleem hebben dat de gewichtstoename verklaart. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij pups:
- te veel eten,
- gebrek aan lichaamsbeweging,
- te traag werkende schildklier,
- parasieten,
- waterretentie.
Het is altijd een goed idee om naar je dierenarts te gaan, zodat je een juiste diagnose hebt, voor je zelf maatregelen begint te nemen om je pup weer op een gezonder gewicht te krijgen.
Hoe schat je het gewicht en de lichaamsconditie van je pup in?
Weet je niet zeker of je de lichaamsconditie van je pup goed inschat? Het volstaat niet je pup te wegen om te weten of zijn lichaamsconditie goed is. Je moet aan zijn lichaam voelen!
De ideale lichaamsconditie van een pup is lager dan je denkt. In de praktijk onderschatten eigenaren het werkelijke gewicht van hun pup vaak aanzienlijk. Elke hond heeft nood aan op hem persoonlijk afgestemde voeding, rantsoenering en beweging. Twee pups kunnen hetzelfde gewicht hebben maar de ene kan te zwaar zijn en de andere te licht. Dat hangt af van hun lichaamsbouw, grootte en ras. Hier zijn een paar voorbeelden van honden waarvan de lichaamsconditie werd beoordeeld. De voorbeelden tonen duidelijk aan dat gewicht niet alles is – grootte en bouw zijn ook belangrijk.
Stappen om het gewicht en de lichaamsconditie van je pup te bepalen
Veel mensen hebben geen idee wat een goed lichaamsgewicht zou zijn voor hun hond. Hoe kun je weten of je pup een goede lichaamsconditie heeft, rekening houdend met zijn ras en bouw? Volg de voorgestelde stappen om de lichaamsconditie en het ideale gewicht van je pup te schatten. Je kunt zelfs een exemplaar afdrukken en op je koelkast hangen, zodat je het altijd bij de hand hebt: dat is heel handig!
Gebruik de aanwijzer hieronder en selecteer de afbeelding die het beste bij jouw hond past. We zullen je dan vertellen of je hond ondergewicht heeft, overgewicht of precies goed is.
Ons instrument om de lichaamsconditie te beoordelen, is ontwikkeld door deskundigen om eigenaren te helpen te bepalen of hun huisdier overgewicht heeft. We willen ons niet alleen op het gewicht richten, want daardoor kan een verkeerd beeld ontstaan. Het instrument moedigt je aan om je pup af te tasten en zijn lichaamsconditie objectief te beoordelen, zonder je op een verkeerd been te laten zetten door de prachtige vacht die het lichaam bedekt. Er wordt ook aangeraden je hond van alle hoeken te bekijken, om een totaalbeeld te krijgen voordat je beslist of hij een optimaal lichaamsgewicht heeft of niet. Wees geduldig en zacht: Je hond is het misschien niet gewoon om op deze manier betast te worden, maar maak je geen zorgen, hij zal er snel aan wennen.
Wat moet je doen als de lichaamsconditie van je pup niet goed is?
Wat moet je doen als je pup overgewicht heeft?
- Controleer zijn voeding. Afhankelijk van de situatie moet je misschien de hoeveelheid voeding van je pup verminderen of voeding met een andere samenstelling geven. Een puppyvoeding met te veel koolhydraten kan bijvoorbeeld gewichtstoename in de hand werken. Vraag altijd advies aan je dierenarts voor je de voeding van je pup drastisch verandert.
- Zorg voor meer dagelijkse lichaamsbeweging. Gooi speelgoed weg en laat je pup het terugbrengen of ga iedere dag 10 tot 15 minuten langer wandelen. De extra activiteit zal je hond helpen meer calorieën te verbranden. Gekoppeld aan gezonde voeding zal de lichaamsbeweging de lichaamsconditie van je pup aanzienlijk verbeteren. Het kan wel enkele maanden duren voor de positieve effecten zichtbaar worden. Heb dus wat geduld.
Wat te doen als je pup ondergewicht heeft?
- Geef je hond calorierijke voeding. Stel zeker dat hij voldoende van de verschillende macronutriënten binnenkrijgt: vetten, eiwitten en koolhydraten.
- Raadpleeg je dierenarts. Je pup eet mogelijk niet genoeg door gebitsproblemen, spijsverteringsproblemen of een andere ziekte. Daarom verdient het altijd de voorkeur met je pup naar de dierenarts te gaan, om de precieze oorzaak van het ondergewicht te kennen.
Je vindt nog meer nuttige informatie in onze gidsen over het voeden van je pup en alles wat je moet weten over je eerste dierenartsbezoek. Nieuwe puppy-eigenaren die nog op zoek zijn naar ideeën om actief te zijn en te spelen met hun pup, vinden praktische tips in ons artikel over dat thema.