Diarree bij puppy's kan heel vervelend zijn, vooral als je al met de zindelijkheidstraining bezig bent. Naast dat het lastig is voor jou, wil niemand zien dat een puppy zich beroerd voelt. Het kan ook moeilijk zijn om te ontdekken of de diarree een teken van iets ernstigers is, of dat je het eenvoudig kunt oplossen.
In dit artikel vind je wat informatie over diarree bij puppy's en praktische adviezen voor de behandeling ervan.
Wat veroorzaakt diarree bij puppy's?
Diarree bij puppy's kan verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn niet ernstig en kunnen eenvoudig worden aangepakt, zodat je puppy zich weer beter voelt.
Stress
Wanneer puppy's voor het eerst in een nieuw thuis komen, raken ze waarschijnlijk gestrest. Dit komt omdat de omgeving volkomen nieuw is en ze de mensen om hen heen niet herkennen. In de loop van de eerste dagen in hun nieuwe huis verdwijnt de stress meestal vanzelf.
Nieuwe voeding
Een puppy met diarree kan moeite hebben om aan de nieuwe voeding te wennen die je hem geeft. Het is belangrijk dat een puppy na een tot twee jaar (afhankelijk van de grootte van het ras) overstapt op voeding voor volwassen honden, maar denk eraan dat deze verandering van voeding diarree kan veroorzaken - wat overigens volkomen normaal is. Meestal raakt de maag van de puppy binnen een paar dagen gewend aan de nieuwe voeding, waarna de diarree stopt. Zo niet, neem dan contact op met de dierenarts om eventueel andere voeding te proberen.
Parasieten
Parasieten zijn micro-organismen die inwendig en uitwendig leven op huisdieren. Parasieten kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals diarree en een geïrriteerde huid. Jonge puppy's kunnen gemakkelijk Parasieten opdoen die diarree kunnen veroorzaken. Parasieten vind je vaak in een vervuilde omgeving, dus let daarop als je een puppy kiest. Parasieten kunnen ook van moeder op jong worden overgedragen, een extra reden waarom het belangrijk is om de moeder te zien voordat je een puppy koopt. Als je vermoedt dat een parasiet het probleem veroorzaakt, raadpleeg dan de dierenarts.
Dit zijn nog maar een paar veelvoorkomende redenen voor diarree. Er zijn tal van andere oorzaken, zoals virusinfecties of ander water.
Wanneer moet je met een puppy met diarree naar de dierenarts?
Als je puppy diarree heeft, kan het lastig zijn om te bepalen of je wel of niet naar de dierenarts moet gaan. Maar er zijn een aantal symptomen waarop je kunt letten.
Controleer of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in diarree is geen goed teken en moet je serieus nemen. Als je bloed ontdekt, ga dan zo snel mogelijk met je puppy naar de dierenarts.
Is de ontlasting zwart en teerachtig? Zo ja, dan kan het een teken zijn van een ernstiger probleem, want dit betekent dat er verteerd bloed in de ingewanden zit. Het kan wijzen op een inwendige bloeding.
Andere symptomen waarop je kunt letten zijn gebrek aan eetlust en veelvuldig braken.
Als een puppy geen van de bovenstaande symptomen vertoont, hoeven ze waarschijnlijk niet naar de dierenarts - tenzij de diarree vaak voorkomt of langer duurt dan twee of drie dagen.
Zo behandel je diarree bij puppy's
De eerste en misschien effectiefste behandeling is om een paar dagen neutrale voeding te geven. Geef je puppy om te beginnen kleine porties gekookte witte rijst. Als dat goed gaat, kun je bij de volgende maaltijd een beetje gekookte kip toevoegen.
Dit dieet kalmeert de ingewanden en binnen een dag zie je vaak al dat de ontlasting weer de normale consistentie heeft.
Als de ontlasting niet normaal wordt of de diarree wordt erger, ga dan zo snel mogelijk met je puppy naar de dierenarts. De dierenarts kan verschillende medicijnen voorschrijven om je puppy te helpen.
Voor puppy's die vaak diarree hebben, kan een speciaal samengestelde voeding helpen. PURINA® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion met OPTIDIGEST® bevat een speciale combinatie van voedingsstoffen die de spijsvertering ondersteunen. Dit zijn onder meer hoog verteerbare bestanddelen (zoals ei), die het spijsverteringsproces vergemakkelijken, en bentoniet (een natuurlijke klei) voor de bevordering van de kwaliteit van de ontlasting.