De ontlasting van je hond kan je veel vertellen over zijn gezondheid. Hier kom je te weten waarop je moet letten.
Alle honden doen hun behoefte, dat is een feit. Het kan heel banaal lijken, maar wist je dat de uitwerpselen van je hond je veel kunnen vertellen over zijn gezondheid? En dat je bepaalde problemen kunt helpen te voorkomen door goed te letten op zijn ontlasting? Daarom besteden Purina (en je dierenarts) veel aandacht aan de consistentie van de ontlasting. Let de volgende keer dat je met je hond gaat wandelen op zijn ontlasting. Zo krijg je belangrijke informatie over je hond.
Hoe moeten de uitwerpselen van een hond of een pup eruitzien?
Iedere hond is anders. Zo ook kan het uitzicht van de ontlasting verschillen van de ene hond tot de andere. Zorg dat je weet wat normaal is voor jouw hond op het gebied van ontlasting. Als er dan iets verandert, weet je wat je moet zeggen tegen je dierenarts. Vergeet niet dat je elke verandering die je opmerkt, moet bespreken met je dierenarts.
Kleur van de ontlasting
De normale ontlasting van een hond of pup is donkerbruin. Als je hond voedingsmiddelen eet met kleurstoffen, kunnen die kleurstoffen ook het uitzicht van de ontlasting beïnvloeden.
Vorm van de ontlasting
Normaal gezien heeft de ontlasting de vorm van kleine worstjes en een stevige consistentie. Als de uitwerpselen van jouw hond meer lijken op bolletjes, is hij mogelijk uitgedroogd.
Volume van de ontlasting
Het volume van de ontlasting hangt af van de hoeveelheid vezels die de hond binnenkrijgt. Hoe vezelrijker de voeding, hoe groter het volume van de ontlasting. Over het algemeen weerspiegelt het volume van de ontlasting de hoeveelheid voeding die een hond eet. Als je de indruk hebt dat dat bij jouw hond niet het geval is, meld dat dan aan je dierenarts.
Oorzaken van constipatie
Een hond kan om een aantal redenen geconstipeerd raken:
- te veel of te weinig voedingsvezels;
- onvoldoende lichaamsbeweging;
- verstopte of ontstoken anaalklieren;
- overmatig likken (waardoor er haren in de ontlasting komen);
- gebrekkige vachtverzorging (klitten op de onderrug);
- vreemde voorwerpen die een obstructie vormen in het spijsverteringsstelsel: steentjes, botten, plantaardig materiaal, stukjes plastic enz.;
- bijwerking van medicatie;
- uitdroging (mogelijk een symptoom van een ernstigere ziekte).
Oorzaken van diarree
Ook diarree bij een hond of pup kan talrijke oorzaken hebben:
- een stressfactor, zoals de komst van een nieuwe hond, een nieuwe persoon in het gezin, een verhuis enz.
- een te snelle verandering van voeding,
- consumptie van menselijke voeding;
- nieuwe medicatie;
- drinken van een poel of een stilstaand water;
- een symptoom van een ziekte of infectie.
Bespreek het met je dierenarts als je hond gedurende langere tijd last heeft van diarree of verstopping.
Illustratie betreffende de kleur van de ontlasting van een hond
Kom dankzij onze kleurenillustratie snel te weten wat de kleur van de ontlasting van je hond/pup betekent.
Bruine of donkerbruine ontlasting
Donkerbruin is de normale kleur van de ontlasting van een gezonde hond. Dat is een goed teken: het spijsverteringsstelsel en de vertering van je hond zijn waarschijnlijk in orde.
Groene ontlasting
Een groene kleur van de ontlasting kan erop wijzen dat je hond te veel gras gegeten heeft of een galblaasprobleem heeft.
Gele of oranje ontlasting
Een gele of oranje kleur kan wijzen op een galblaas- of leverprobleem. Bespreek het zeker met je dierenarts.
Rode sporen in de ontlasting
De rode sporen in de ontlasting kunnen bloed zijn. Als je rode sporen ziet, controleer dan of je een wonde ziet aan de anus van je hond.
Zwarte ontlasting
Als de ontlasting van je hond zwart is, kan dit betekenen dat er bloed in de dunne darm zit. Raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts.
Vettige, grijze ontlasting
Vettige, grijze ontlasting kan wijzen op een probleem met de gal of de pancreas.
Witte vlekken in de ontlasting
Als er 'rijstkorrels' in de ontlasting lijken te zitten, gaat het misschien om wormen. Als je denkt dat je hond parasieten heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts om een ontwormingsprogramma op te stellen dat aangepast is aan de leeftijd van je hond.
De uitwerpselen van mijn hond bevatten bloed. Wat moet ik doen?
Soms bevat de ontlasting van een hond bloed (je ziet dan bijvoorbeeld rode strepen in de ontlasting). Dat kan te wijten zijn aan een klein letsel rond de anus of in het rectum. Normaal gezien gaat het om kleine sporen. Kijk of je iets abnormaals ziet aan het achterste van je hond. Vers bloed in de ontlasting is helderrood en kan het gevolg zijn van een darmaandoening. Soms is er dan ook sprake van vloeibare ontlasting, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Wij raden aan te rade te gaan bij een dierenarts. Neem een staaltje van de ontlasting mee als dat mogelijk is.
Waarom eet mijn hond zijn uitwerpselen op?
Het eten van ontlasting wordt 'coprofagie' genoemd. Honden eten soms hun eigen ontlasting op. Waarom doen ze dat? Eerlijk gezegd, de experts weten het ook niet altijd. Sommigen denken dat de hond op die manier bepaalde voedingsstoffen wil opdoen, maar tot nog toe is er geen studie uitgevoerd die dit bevestigt. Misschien wordt de hond gewoon aangetrokken door de geur en de smaak ... Ook al kunnen wij mensen dat moeilijk begrijpen.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond zijn uitwerpselen opeet? Zoals zo vaak zijn er verschillende dingen die je kunt proberen, zonder dat succes gegarandeerd is: zijn uitwerpselen zo snel mogelijk opruimen, je hond leren op commando zo snel mogelijk weg te gaan van zijn uitwerpselen en de uitwerpselen besproeien met een afweermiddel. Leg je vraag zo nodig voor aan je dierenarts.
Waarom kijkt mijn hond naar zijn achterste?
Het kan normaal zijn dat je hond naar zijn achterste kijkt. Zeker als hij platte ontlasting heeft. Toch is het belangrijk dat je in de gaten houdt hoe je hond zich gedraagt als hij zijn behoefte doet. Neem contact op met je dierenarts als je hond last van iets lijkt te hebben tijdens het ontlasten of als zijn achterste likken een gewoonte wordt (naast het normale schoonlikken na het ontlasten). Irritatie aan de anus kan veroorzaakt worden door de anaalklieren.
Waarom ziet de ontlasting van mijn hond er anders uit sinds hij van voeding veranderd is?
Als je de voeding van je hond moet veranderen, kan een verandering in de consistentie van zijn ontlasting het gevolg zijn, op zijn minst tijdelijk. Je hond kan hetzelfde ervaren als wij mensen, wanneer we van de plaatselijke keuken eten in een vreemd land.
Om dergelijke verstoringen van onze spijsvertering te voorkomen, moet overschakelen van voeding geleidelijk gebeuren, gespreid over een periode van zeven tot tien dagen.
Mijn hond heeft diarree sinds ik hem geadopteerd heb. Is dat normaal?
Wanneer je een nieuwe hond in huis haalt, moet je weten dat dat een stressvolle gebeurtenis is voor hem, net als voor ons. Deze verhuis naar een nieuwe omgeving kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Verander heel geleidelijk van voeding, gespreid over een periode van tien dagen. Vraag advies aan je dierenarts als zijn spijsvertering niet in orde komt. Lees onze praktische tips om te weten te komen hoe je je puppy verwelkomtom ervoor te zorgen dat je puppy zich thuis voelt.
Mijn hond heeft iets opgegeten tijdens een wandeling. Zal hij diarree krijgen?
Honden zijn van nature opportunisten en zijn geïnteresseerd in zaken die ze onderweg vinden! Soms eten ze ongepaste dingen tijdens een wandeling. Afhankelijk van de specifieke spijsverteringsgevoeligheid van je hond kan hij daar wel of geen last van hebben, maar vaak leidt dat wel tot vloeibare ontlasting. Neem contact op met je dierenarts als de diarree aanhoudt. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers, schoon drinkwater om uitdroging te voorkomen.
Wil je meer weten over puppy's? Lees onze aanbevelingen voor de zindelijkheidstraining van puppy's.
Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:
Mijn hond is
jonger dan
1
jaar oud
jaar oud