Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
chien debout sur les toilettes

Constipatie bij de hond: alles wat je moet weten

leestijd: 5 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Ontdekt hier hoe constipatie bij puppy's behandeld wordt en wat je kunt doen om het te voorkomen. 

De constipatie van zijn hond behandelen is nu niet bepaald het soort uitdaging waar een nieuwe hondenbezitter naar uitkijkt, maar het is wel een probleem waarmee je op een bepaald moment te maken kunt krijgen. Daarom raden we aan om je nu al vertrouwd te maken met de symptomen, de oorzaken en de oplossingen om je pup van het ongemak af te helpen. Je leest het allemaal in onze eenvoudige en nuttige gids over constipatie bij honden.

Tekenen van constipatie bij honden

Aangezien jij degene bent die elke dag zijn ontlasting moet oprapen, zul je het snel merken als je pup niet meer regelmatig zijn behoefte doet. Als je hond al meer dan 24 uur geen ontlasting heeft gehad, is het duidelijk dat hij last heeft van constipatie.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van constipatie waarop je moet letten:

  • gespannen buik,
  • gebukte houding,
  • pijnlijke spijsvertering,
  • gebrek aan eetlust,
  • braken,
  • gebrek aan energie,
  • harde en droge ontlasting,
  • moeite met plassen.

Neem contact op met je dierenarts als je een van deze symptomen opmerkt. Onbehandelde constipatie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij de hond. Het is dus belangrijk dat je er aandacht aan besteedt, vooral als de constipatie gepaard gaat met lichamelijke symptomen.

Oorzaken van constipatie bij de hond

De meest voorkomende oorzaak van constipatie bij de hond is inslikking van een voorwerp dat moeilijk uit te scheiden is. Bij een puppy kan een simpel stukje bot al volstaan om de darmtransit te vertragen en constipatie uit te lokken. Andere mogelijke oorzaken van constipatie bij de hond zijn:

  • uitdroging,
  • te vezelrijke of te vezelarme voeding,
  • inslikking van gras,
  • te weinig lichaamsbeweging,
  • inslikking van haren,
  • een hernia,
  • hoge leeftijd,
  • een tumor in het bekkengebied,
  • bijwerkingen van medicatie,
  • een neurologische aandoening,
  • stress.

Als je hond regelmatig last heeft van constipatie, bespreek dat dan met je dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Behandeling van constipatie bij de hond 

We raden aan om mogelijke oplossingen om het ongemak van je puppy te verlichten altijd eerst met je dierenarts te bespreken. In geval van milde constipatie of in afwachting van je afspraak bij je dierenarts kun je de onderstaande tips toepassen om te proberen de constipatie bij je hond op te lossen.

Veel drinken

Zorg ervoor dat je hond altijd bij vers drinkwater kan. Voldoende hydratatie kan de symptomen van constipatie verlichten.

Lichaamsbeweging

Actieve beweging zet ook de spijsverteringsmotoriek in gang. Daarom is veel lichaamsbeweging zo belangrijk, met name om constipatie te voorkomen. Je kunt ook meer doen dan alleen met je pup door de straten wandelen. Er is een hele wereld van hondensporten. Flyball, dock diving en dogfrisbee zijn bijvoorbeeld heel leuke sporten die je hond aanzetten tot meer lichaamsbeweging. Het beoefenen van een hondensport zal zowel jezelf als je hond ten goede komen.

Vast maaltijdritme

Een regelmatig eetpatroon kan je hond ook helpen een regelmatige stoelgang te hebben. Stel je pup geen onbeperkte voeding ter beschikking. Dat kan leiden tot overvoeding, zijn darmtransit verstoren en eventueel constipatie in de hand kan werken.

Veterinaire behandeling van constipatie bij de hond

Je dierenarts kan de spijsvertering van je hond weer normaliseren. Eerst zal hij door middel van een lichamelijk onderzoek de ernst van de constipatie bepalen. Röntgenfoto's kunnen soms nuttig zijn voor een duidelijke diagnose.

In sommige gevallen zal de dierenarts ook een bloedanalyse verrichten om de hydratatie te beoordelen en te controleren of zijn organen goed functioneren. Deze onderzoeken zijn extreem belangrijk om onderliggende gezondheidsproblemen aan het licht te brengen, die anders misschien onopgemerkt blijven.

Na een volledig onderzoek zal de dierenarts beslissen hoe je pup het best behandeld wordt. Dat kan gaan van meer vezels in zijn voeding tot het zetten van een lavement of subcutane vochttoediening. Misschien schrijft je dierenarts ook probiotica, een laxeermiddel of weekmakers voor.

Wat te vermijden als je hond geconstipeerd is

Online is er veel slecht advies te vinden over huismiddeltjes en behandelingen voor constipatie bij honden. Het is belangrijk dat je beseft dat constipatie een medisch probleem is en dat je altijd eerst je dierenarts moet raadplegen voor je een behandeling toedient aan je hond.

Lavement

Een lavement moet altijd worden gezet door een dierenarts. Doe dat niet zelf! Het risico op letsel of zelfs vergiftiging is aanzienlijk. Het is dus heel belangrijk dat je dat overlaat aan professionele handen.

Melk

Aangezien veel honden lactose-intolerant zijn, zijn er mensen die beweren dat melk goed is tegen constipatie bij honden: het werkt laxerend bij een geconstipeerde puppy. Wij raden echter aan je dierenarts te raadplegen voordat je melk geeft, omdat het de toestand van je hond kan verergeren.

Laxeermiddel

Laxeermiddelen of weekmakers vereisen een voorschrift van je dierenarts. Geef je hond nooit een laxeermiddel dat bestemd is voor menselijk gebruik: het zou veel te sterk zijn voor hem en schade kunnen berokkenen.

Constipatie is een veelvoorkomend probleem bij puppy's, maar samen met je dierenarts slaag je er wel in het op te lossen. Het is belangrijk dat je weet dat het voorkomen kan worden door ervoor te zorgen dat je pup veel water drinkt, regelmatig beweegt en voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Helaas is constipatie slechts een van de vele veelvoorkomende spijsverteringsstoornissen bij honden. Als je je afvraagt of de stoelgang van je pup normaal is, lees dan ons artikel om er alles over te weten te komen!

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?