Nu je je nieuwe puppy eindelijk bij jou thuis hebt, stel je je misschien vragen bij zijn ontlasting: is het volume normaal en wat met de consistentie en de kleur? In deze gids vind je het antwoord op de meest courante vragen die nieuwe puppybezitters zich stellen als het gaat over de ontlasting van hun pup.
Het is normaal dat je als nieuwe hondenbezitter veel aandacht besteedt aan de ontlasting van je pup. Je vraagt je misschien af of het volume, de consistentie en de kleur normaal zijn. Als je je vragen stelt over het ontlastingsgedrag van je pup, lees dan zeker verder om alles te weten te komen over diarree bij pups en winderigheid bij de hond!
Mijn pup heeft diarree, is dat normaal?
Als je pup diarree heeft en het wel lijkt of hij niet anders dan diarree gehad heeft sinds hij bij jou is, mag je niet vergeten dat verhuizen naar een nieuw thuis en wennen aan een nieuw gezin enorm stresserend is voor hem. Op zulke jonge leeftijd gescheiden worden van je moeder en je nestgenoten kan stress en spijsverteringsstoornissen teweegbrengen. Geef je puppy daarom een licht verteerbare voeding als Pro Plan Puppy Sensitive Digestion met Optidigest, om te helpen zijn darmtransit te regulariseren.
Als je puppy andere voeding kreeg toen hij bij jou aankwam, schakel dan heel geleidelijk aan over op jouw voeding, gespreid over een periode van een week tot tien dagen en geef hem vaak kleine maaltijden. Vraag advies aan je dierenarts als het niet in orde komt.
Is de winderigheid van mijn hond te wijten aan zijn voeding?
Winderigheid bij de hond wordt veroorzaakt door gasvorming in het spijsverteringsstelsel. Dat hangt meestal samen met de gisting van de levensmiddelen door de darmbacteriën. Dat kan zich voordoen als de spijsvertering niet optimaal is of als de voeding niet gemakkelijk genoeg verteerbaar is. Vaak wordt winderigheid bij honden ook veroorzaakt door stress.
Neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt over de winderigheid van je hond. Hij kan je een voeding aanraden die de winderigheid van je pup zal verminderen.
Kan ik elke dag FortiFlora geven? Heeft dat nut?
FortiFlora bevat probiotica. Dat zijn nuttige bacteriën die helpen om een goed natuurlijk evenwicht in de darmen te behouden. Door de darmen te voorzien van een bron van goede bacteriën help je te voorkomen dat ziekteverwekkende bacteriën, die spijsverteringsproblemen zouden kunnen veroorzaken, zich daar vestigen. De darmflora wordt van nature voortdurend vernieuwd. Door je pup dagelijks FortiFlora te geven als voedingssupplement, stimuleer je de groei van goede bacteriën.
Ontlast mijn pup zich vaker dan normaal?
Je nieuwe pup moet heel vaak naar buiten om zijn behoefte te doen. Mogelijk heb je de indruk dat je aanhoudend met hem de tuin in moet. Als je telkens na enkele uren naar buiten gaat met je pup, zal hij begrijpen dat hij zich buiten moet ontlasten. Het is dus normaal dat hij vaak naar buiten wil. Dat geldt niet als hij vloeibare ontlasting heeft, dat moet je niet als normaal beschouwen! Raadpleeg onze gids over de ontlasting van de hond om te weten wat normaal is en wat niet. Bespreek het met je dierenarts als de consistentie van de ontlasting van je pup niet goed is.
Mijn hond produceert geen ontlasting. Is hij geconstipeerd?
Een pup kan zich vaak (om de zoveel uur) ontlasten, afhankelijk van hoeveel hij eet, wanneer hij eet en welke voeding hij krijgt. Als je pup licht verteerbare voeding eet, kan het zijn dat hij zich minder vaak ontlast. Zolang hij meerdere keren per dag zijn gevoeg doet, de consistentie normaal is en je pup zich op zijn gemak lijkt te voelen, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Als je puppy moeite heeft om zich te ontlasten en gedurende een hele dag geen stoelgang produceert, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.
Hoe weet ik of mijn pup geconstipeerd is?
Constipatie bij een puppy betekent dat de darmtransit vertraagd is. De pup kan moeite doen om zich te ontlasten, pijn hebben en de uitwerpselen kunnen hard en droog lijken. Als je merkt dat je puppy moeite heeft om af te gaan, dat hij zich minder vaak ontlast, dat zijn ontlasting droog of heel hard is, vraag dan advies aan je dierenarts.
De uitwerpselen van mijn pup bevatten bloed. Wat moet ik doen?
Bloed in de ontlasting van je pup kan soms wijzen op een klein letsel of een wonde in het achterste of in het rectum. Meestal gaat het om minieme bloedsporen. Kijk of je iets kunt zien aan het achterste van je pup. Felrood bloed in de ontlasting is vers bloed en dat is soms te wijten aan een probleem in de darmen. Soms, maar niet altijd, gaat het gepaard met diarree. In dat geval ga je het best met je pup naar de dierenarts. Neem een staaltje van de ontlasting mee als je kunt.
Mijn pup heeft iets opgegeten tijdens de wandeling. Zal hij nu plattere ontlasting hebben?
Honden zijn van nature aaseters en een puppy vindt het heerlijk om alles te onderzoeken! Soms heeft dat tot gevolg dat hij tijdens een wandeling iets opeet wat niet eetbaar is. Afhankelijk van de spijsvertering van de pup kunnen de gevolgen daarvan kort na het eten zichtbaar worden, vaak in de vorm van diarree. Raadpleeg een dierenarts in geval van aanhoudende diarree. Zorg ervoor dat je pup altijd voldoende schoon drinkwater ter beschikking heeft, zodat hij goed gehydrateerd blijft.
Mijn pup heeft menselijke voeding gegeten. Is dat erg?
De meeste levensmiddelen voor mensen, zijn ook eetbaar voor honden. Sommige ingrediënten kunnen echter toxisch of schadelijk zijn voor honden, zoals uien, chocolade, druiven, rozijnen en knoflook. Als je pup die per ongeluk heeft opgegeten, houd hem dan in de gaten om te zien of hij zich anders gaat gedragen, tekenen van ziekte vertoont of diarree heeft. Neem contact op met je dierenarts als je hond chocolade gegeten heeft. Het hangt af van het type chocolade en de hoeveelheid of er dringend iets ondernomen moet worden.
Over het algemeen wordt er afgeraden etensresten aan je pup te geven. Niet alleen vergroot dat de kans op obesitas door overvoeding (ja, een pup kan ook te dik worden!), maar je kunt ook het voedingsevenwicht van je pup verstoren. Je houdt het het best bij speciale puppyvoeding, die de perfecte samenstelling heeft voor pups. Je mag snoepjes geven, maar houd rekening met hun voedingswaarde in het dagrantsoen van je hond en zorg ervoor dat de snoepjes niet meer uitmaken dan 10 % van de dagelijkse voedselinname.
Wil je meer weten of de voeding van pups? Lees dan onze gids over puppyvoeding.