Eerstehulpgids voor honden: Wat eigenaren moeten weten
Je moet contact opnemen met de dierenarts zodra je merkt dat er iets mis is met je hond. In sommige gevallen is echter dringende zorg nodig in afwachting van professionele hulp. Dit is het moment waarop baasjes kunnen ingrijpen. Als u weet wat u op dat moment moet doen en hoe u eerste hulp aan honden moet verlenen, kan dat het leven van jouw huisdier redden.
Onze gids is ontworpen om je te helpen begrijpen hoe je eerste hulp aan honden moet verlenen in verschillende scenario's en wanneer je het moet doen. Lees het hieronder.
We raden je aan om advies in te winnen bij je dierenarts voordat je onderstaande eerste hulp verleent. Bij elke eerste hulp is er een risico op letsel of schade voor je huisdier als het verkeerd wordt uitgevoerd, dus je moet altijd advies vragen aan een dierenarts.
Eerste hulp bij verstikking bij honden
Je hond kan op elk moment stikken, dus het is belangrijk dat je de symptomen kent en weet wat je moet doen. Dit is onze gids voor eerste hulp bij verstikking van de hond.
Wat zijn de symptomen van verstikking bij honden?
- Ze hebben moeite met ademhalen
- Een verstikkend geluid als ze ademen
- Veel krabben aan hun mond
- Blauwe lippen en/of tong
Het is essentieel dat je hoesten niet verwart met verslikken. Eerste hulp bij verstikking verlenen als je hond alleen hoest, kan schadelijk zijn. Verstikking komt meestal plotseling en is erg verontrustend, en als de lippen of tong van je hond blauw worden, wijst dit meestal op verstikking. Als je het niet zeker weet en je hond is nog bij bewustzijn, kun je het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.
Hoe eerste hulp verlenen als je hond zich verslikt
- Kijk in de bek van je hond om te zien of je de verstopping kunt zien
- Verwijder het alleen als het veilig is om dat te doen zonder gebeten te worden of het voorwerp in de keel te duwen.
Als jouw hond stikt, zit het voorwerp meestal te ver in de keel om het gemakkelijk via de bek te kunnen verwijderen - en als je in de bek reikt, riskeert je gebeten te worden, omdat uw hond in paniek kan raken.
Als jouw hond zich verslikt in een groot voorwerp zoals een bal, kun je dit misschien van buitenaf verwijderen.
- Als het veilig is om dit te doen, leg je je hond op zijn rug (je hebt misschien hulp nodig).
- Plaats jouw duimen aan weerszijden van de basis van de keel, net achter de kaak
- Je moet het voorwerp kunnen voelen. Oefen stevige druk uit van achteren, duw het naar beneden (in de richting van de rug van uw hond) en naar voren (in de richting van de neus).
Als je het voorwerp niet kunt verwijderen:
- Neem contact op met uw dierenarts en ga naar hem toe
- Leg uw hond op zijn zij
- Sla met een open handpalm 3-4 keer stevig op de ribbenkast
- Blijf herhalen tot het voorwerp los is of tot je bij de dierenarts bent.
Als je niet snel een dierenarts kunt bereiken en je hond bewusteloos is of in ernstige nood verkeert met blauw tandvlees en een blauwe tong, kun je ook een aangepaste Heimlich manoeuvre proberen. Dit kan echter schadelijk zijn als het verkeerd wordt uitgevoerd, dus raadpleeg je dierenarts voordat je dit probeert.
Voor kleine honden: pak ze op en houd hun rug tegen je voorkant, voordat je je vuist gebruikt om zachtjes maar stevig omhoog te duwen en in de zachte plek net onder hun ribben.
Bij grote honden leg je ze neer en probeer je de manoeuvre uit met de hiel van je hand.
Als je hond een verstikkingsaanval heeft gehad en je hebt de verstopping zelf verholpen, moet je toch dringend naar een dierenarts gaan om te kijken of je hond schade heeft opgelopen.
Eerste hulp als je hond niet ademt
Als je merkt dat je hond erg lusteloos wordt, moeite heeft met ademhalen of helemaal niet meer ademt, moet je onmiddellijk je dierenarts bellen. Die kan je de nodige eerste hulp bieden en je voorbereiden op een spoedbehandeling van je huisdier.
Eerste hulp bij honden als je de hartslag van je huisdier niet kunt vinden
Als je hond bewusteloos is en geen hartslag heeft, moet je onmiddellijk je dierenarts bellen. In de tussentijd eerste hulp verlenen aan honden kan helpen, maar is waarschijnlijk niet succesvol zonder snelle veterinaire hulp. Indien nodig kan je dierenarts je advies geven over hoe je eerste hulp kunt verlenen, maar reanimatie zonder advies van een dierenarts kan je huisdier schade toebrengen.
Eerste hulp bij vergiftiging
Je hond kan iets giftigs hebben gegeten dat vergiftiging kan veroorzaken. Veel giftige stoffen voor honden zijn alledaagse dingen, zoals chocolade. Bel onmiddellijk je dierenarts als je een vergiftiging vermoedt.
Wat zijn de tekenen van vergiftiging bij honden?
- Diarree
- Abnormaal gedrag
- Verlies van eetlust
- Braken bij honden
- Bleek tandvlees
- Aanvallen of instorten
- lusteloosheid
Hoe eerste hulp verlenen als je hond vergiftigd is
- Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts en ga erheen.
- Kijk of je resten van de stof in de bek van je hond kunt zien. Als het veilig is om dit te doen zonder gebeten te worden, verwijder het dan.
- Neem de stof of het pakje mee naar de dierenarts zodat die kan beoordelen wat de beste aanpak is. Het is ook goed om te weten hoeveel je hond heeft binnengekregen.
Buiten rondrennen kan gemakkelijk leiden tot een gesneden poot of gescheurde klauwen. Hondenpoten komen in contact met bacteriën als ze de grond raken, dus het is belangrijk om de snee snel te behandelen om te voorkomen dat hij geïnfecteerd raakt. Hier lees je hoe je een gesneden poot van een hond behandelt.
Hoe een gesneden poot van een hond behandelen
- Beoordeel de snee - is het een diepe of een kleine snee? Als het diep is, breng je je hond onmiddellijk naar een dierenarts.
- Als je kunt, spoel de snee dan af met gewoon water of idealiter verdund zout water om duidelijk vuil te verwijderen.
- Oefen stevige druk uit met een stuk verbandmateriaal, watten of schone stof. Houd dit minstens 5 minuten om het bloeden te stoppen, of tot je bij de dierenarts bent als het bloeden doorgaat.
- Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts. Het is het beste om een dierenarts de poot volledig te laten beoordelen. Snijwonden aan kussentjes en gescheurde nagels kunnen pijnlijk zijn en vatbaar voor infecties, en er kan vreemd materiaal zoals een doorn in vastzitten. Zij kunnen je hond grondig beoordelen en een behandelplan aanbevelen.
Eerste hulp voor honden bij een breuk of botbreuk
Als je hond moeite heeft met bewegen of zelfs mank loopt, is het mogelijk dat hij een botbreuk heeft. Als het bot gebroken is, kun je zien dat de huid kapot is. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je een botbreuk vermoedt.
Hoe behandel je een gebroken bot of breuk bij de hond?
- Als de huid gebroken is en er een zichtbare wond is, voorkom dan dat je hond aan het gebied likt en probeer het zo schoon mogelijk te houden tot je bij de dierenarts bent. Gebruik zo nodig een schoon stuk doek of verband om het gebied heel losjes af te dekken.
- Gebruik geen spalk, want dit kan schadelijk zijn.
- Geef geen pijnstillers tenzij uw dierenarts u dit adviseert, want veel pijnstillers zijn onveilig voor honden.
Wees je altijd bewust van je eigen veiligheid en de veiligheid van de mensen om je heen. Een hond met pijn, vooral als hij bang is, kan zich onvoorspelbaar gedragen, ook al probeer je hem te helpen. Ook al weet u dat uw hond onder normale omstandigheden nooit zou bijten, als hij pijn heeft, kan hij zich onvoorspelbaar gedragen - uit angst of omdat hij zichzelf beschermt tegen nog meer pijn.
We hopen dat dit artikel nuttig was. Hoewel deze situaties zorgwekkend zijn voor zowel u als uw hond, kan het leven van uw hond worden gered als u weet hoe u eerste hulp kunt bieden en snel naar de dierenarts gaat.
Bekijk onze andere dagelijkse verzorgingsgidsen voor honden voor meer informatie, maar vergeet niet dat je altijd de dierenarts moet bellen voordat je zelf oplossingen uitprobeert.