Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Un chiot est assis à côté de son urinoir

Plasproblemen en urineweginfecties bij de hond

leestijd: 4 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Plasproblemen en urineweginfecties

Ook honden kunnen plasproblemen hebben, ook al komt dat vaker voor bij katten. Om de aanpak van het probleem te vergemakkelijken, onderscheiden we drie verschillende categorieën.

Bij puppy's is urineverlies een ongecontroleerde reflex op momenten van grote opwinding, bijvoorbeeld als hij blij is je weer te zien na een uur alleen te zijn gelaten, als hij bang is in de auto, als hij de dierenartspraktijk betreedt, als hij aan het spelen is met kinderen enz. 

Voor een pup is dat vrijwel normaal gedrag. Je kunt ervan uitgaan dat hij wel zal leren zijn plasdrang te bedwingen naarmate hij ouder wordt. In ieder geval heeft het geen zin je hond te berispen, dat kan een tegenovergesteld effect hebben en hem nog meer stress bezorgen.

Als je hond volwassen is, moet je hem helpen van die incontinentie af te komen door middel van training: hem desensibiliseren en niet blootstellen aan opwindende of angstaanjagende situaties ...

Het kan ook gaan om pathologisch gedrag, zoals een fobie, hyperkinesie of hyperactiviteit. In dat geval moet je een hondengedragsdeskundige raadplegen, om een aanpak te vinden op maat van jouw hond en starten met een behandeling die in sommige gevallen lang kan duren.

Plasproblemen kunnen ook een pathologische oorzaak hebben.

Nierinsufficiëntie bij de hond

Nierinsufficiëntie gaat om een anomalie of een zwakte in de werking van de nieren. Nieren werken meestal als filters. Als de nieren minder efficiënt filteren, kunnen er te veel gifstoffen terechtkomen in het bloed, wat leidt tot verschillende symptomen al naargelang het gaat om acuut of chronisch nierfalen. 

Acuut nierfalen

Bij acuut nierfalen functioneert de nier plots minder efficiënt. Bij snelle behandeling is dit nierfalen omkeerbaar. De mogelijke symptomen kunnen bij honden vrij gemakkelijk onopgemerkt blijven, want ze zijn niet allemaal specifiek aan deze ziekte en ook niet allemaal heel zichtbaar: gebrek aan eetlust, vermoeidheid, braken, diarree, slechte adem, pijn bij het plassen, urineretentie enz.

Acuut nierfalen bij de hond kan ook vele oorzaken hebben: uitdroging, bloedingen, infecties, parasitaire ziekten, vergiftiging, stenen enz.

Het is belangrijk dat je snel een dierenarts opzoekt. Hij zal op zoek gaan naar de oorzaak van het nierfalen en deze behandelen en ondertussen de afgenomen nierfunctie compenseren door bijvoorbeeld de hond aan een infuus te leggen om de bloedsamenstelling weer in balans te brengen. In veel gevallen zal de dierenarts een speciaal dieet voorschrijven dat het lichaam voorziet van elementen die de nieren helpen en ontlasten.

Chronisch nierfalen 

Bij chronisch nierfalen gaat geleidelijk aan een steeds groter stuk van de nier definitief kapot. De ziekte wordt vaak te laat vastgesteld.

De meest voorkomende symptomen zijn veel drinken en veel plassen. De hond kan ook braken en last hebben van diarree. Ook bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen is mogelijk.

Chronisch nierfalen kan het gevolg zijn van een slecht behandelde nierinfectie, nierkanker, een aangeboren misvorming of het kan ook gewoon een ouderdomsverschijnsel zijn.

De nierfunctie neemt geleidelijk af, wat de diagnose bemoeilijkt Tegen de tijd dat de symptomen duidelijk worden, is het vaak al te laat, want meestal is dan al zo'n 70% van het nierweefsel vernietigd.

Een hond kan nog vele jaren leven met een beschadigde nier. De dierenarts zal een speciaal ontwikkelde voeding voorschrijven die doordachte hoeveelheden voedingsstoffen bevat: weinig eiwitten en weinig fosfor. Er moet ook voor gezorgd worden dat de hond veel drinkt.

Aangezien het gaat om een chronische ziekte, zal een regelmatig bloedonderzoek nodig zijn, om na te gaan of de voeding aangepast moet worden en hoe de nierfunctie evolueert. 

Incontinentie bij de oudere hond

Naarmate de hond ouder wordt, kan zich nog een ander probleem stellen: ouderdomsincontinentie. Hiervan is sprake als een hond moeite heeft om zijn urine op te houden, of zich helemaal niet realiseert dat hij plast.

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen deze aandoening verklaren. Het kan gaan om een probleem met de blaas, de darmen, de zenuwen of natuurlijk de prostaat. Een vergrote prostaat kan de werking van het urinewegstelsel verstoren.


Je dierenarts kan de oorzaak achterhalen door analyses en onderzoeken en deze behandelen, maar in sommige gevallen zit er niets anders op dan te leren leven met de ouderdomsincontinentie. In dat geval zul je aanpassingen moet doen in het dagelijkse leven met je hond door waterdichte beschermingen aan te brengen op de plaatsen waar hij veel komt en plasbanden of luiers te gebruiken.