Your Pet, Our Passion.

Houd uw hond gelukkig en veilig deze kerst

december 12, 2023
leestijd: 7 min
december 12, 2023
leestijd: 7 min
hond veilig met Kerstmis

Een gelukkige en veilige hond tijdens de feestdagen

Kerstmis is een tijd van vreugde en plezier voor het hele gezin - inclusief uw hond! Helaas kan Kerstmis ook bron van gevaar en stress zijn voor uw hond. Als u ervoor wilt zorgen dat uw hond gelukkig en veilig is tijdens de feestdagen, lees dan onze tips.

In dit artikel

Uw hond en de kerstboom

Zoals u weet, is het opzetten van een kerstboom in huis een van de grootste kersttradities. En voor uw hond is dit een droom die uitkomt: een onbeperkte voorraad houten stokjes om op te kauwen en een nieuwe plek om zijn behoeften te doen. U heeft dus een hondveilige kerstboom nodig.

De kerstverlichting

De kerstverlichting in uw kerstboom kan gevaarlijk zijn voor uw hond, omdat deze zich erin kan verstrengelen. Dit geldt vooral als u een speelse jonge puppy heeft. Sommige honden kunnen de verlichting ook als nieuw speelgoed beschouwen en proberen eraan te knabbelen.

Om te voorkomen dat uw hond gewond raakt, raden we aan om de hangende kabels vast te binden en de verlichting altijd los te koppelen van het stopcontact wanneer u weggaat. Als u uw lichten constant wilt laten branden, kies dan liever voor verlichting op batterijen en zorg ervoor dat de batterijhouder buiten het bereik van uw hond is geplaatst.

De ballen en hangende decoraties

Een andere manier om uw hond en de kerstboom te beschermen, is ervoor te zorgen dat u alleen veilige decoraties koopt. Vermijd slingers en engelenhaar die een darmobstructie kunnen veroorzaken. Glazen ballen moeten ook worden vermeden als u een levendige hond heeft, omdat ze kunnen breken en uw dier kunnen verwonden. Kies in plaats daarvan voor stevige houten of plastic decoraties.

Als sommige van uw decoraties kostbaar zijn en u er absoluut aan vast wilt houden, plaats ze dan hoog in de boom buiten het bereik van uw hond en zijn kwispelende staart. Vermijd ook eetbare decoraties zoals chocolaatjes of zuurstokken, omdat deze giftig zijn voor honden en veel honden er niet vanaf kunnen blijven.

Het omvallen van de kerstboom

Als uw hond graag met uw kerstboom speelt, moet u een oplossing vinden om te voorkomen dat deze midden in uw woonkamer omvalt. De beste manier om dit te doen is door een verzwaarde basis te kopen of gewichten aan de onderkant te bevestigen om deze veilig op zijn plaats te houden. Als u maximale veiligheid wilt, kunt u uw boom ook aan de muur of het plafond vastbinden.

De cadeautjes onder de kerstboom

Een kerstboom omringd door prachtig ingepakte cadeautjes met mooie strikken is een prachtig gezicht, maar ook een grote verleiding voor uw hond. Houd ze zo lang mogelijk buiten het zicht van uw hond en zorg ervoor dat uw hond goed in de gaten wordt gehouden op de dag zelf, zodat hij zichzelf niet helpt. En vermijd het achterlaten van de kerstcadeautjes van uw hond onder de boom. Hij zal snel de heerlijke traktaties ruiken en mogelijk niet erg geduldig zijn.

De cadeautjes onder de kerstboom

Een kerstboom omringd door prachtig ingepakte cadeautjes met mooie strikken is een prachtig gezicht, maar ook een grote verleiding voor uw hond. Houd ze zo lang mogelijk buiten het zicht van uw hond en zorg ervoor dat uw hond goed in de gaten wordt gehouden op de dag zelf, zodat hij zichzelf niet helpt. En vermijd het achterlaten van de kerstcadeautjes van uw hond onder de boom. Hij zal snel de heerlijke traktaties ruiken en mogelijk niet erg geduldig zijn.

Zijn kerstbomen giftig voor honden?

Ja, sommige kerstbomen produceren oliën die licht giftig zijn en bij inname braken of overmatig speeksel kunnen veroorzaken bij uw hond. Bovendien kunnen scherpe naalden van kerstbomen, als ze worden ingeslikt, interne schade veroorzaken. Het is echter zeldzaam dat een hond voldoende kerstboom eet om problemen te veroorzaken.

Als u een echte kerstboom wilt gebruiken, is het het beste om te kiezen voor een soort die weinig naalden verliest. Naalden die op de grond vallen, kunnen namelijk in de poten van uw hond terechtkomen en erg pijnlijk zijn. Vanwege de lichte giftigheid van sommige kerstbomen is het ook raadzaam om ze in een aparte kamer te plaatsen waar uw hond geen toegang toe heeft als hij niet wordt bewaakt.

Andere kerstgevaren voor uw hond

Het is niet alleen de kerstboom die een gevaar kan vormen tijdens de feestdagen, er zijn ook andere dingen om op te letten.

Het kersteten

Er zijn veel kerstgerechten die giftig zijn voor uw hond, waaronder chocolade, druiven en rozijnen. Veel eigenaren denken dat het geven van wat kip of kalkoen aan hun hond een mooi cadeau is, maar deze restjes kunnen kleine botjes bevatten die gevaarlijk zijn - controleer altijd zorgvuldig het vlees voordat u het aan uw hond geeft.

Festieve bloemen en kerstplanten

Kerstplanten en feestelijke bloemen zijn prachtig in onze huizen, maar helaas zijn veel van deze planten giftig voor honden. De kerstster, die in veel kransen en arrangementen wordt gebruikt, kan maag- en mondirritatie veroorzaken, terwijl maretakbessen ook giftig zijn en maagproblemen kunnen veroorzaken. Bovendien kan klimop, dat vaak in kransen wordt gebruikt, ziektes en huidirritatie veroorzaken zoals contactdermatitis. Zorg ervoor dat uw hond op afstand blijft!

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes zijn een onmisbaar onderdeel van feestelijke bijeenkomsten, maar wees voorzichtig met de knallende wikkels en hun kerstknal. Het geluid van de knal kan uw hond bang maken. Als u ze afvuurt, zorg er dan voor dat u uw hond uit de kamer haalt en wees ook voorzichtig met kleine voorwerpen die uit de koekjes komen en op de grond kunnen belanden en door uw hond kunnen worden gegeten.

 

Op bezoek gaan bij vrienden en familie

Het is waarschijnlijk dat veel vrienden en familieleden u tijdens de feestdagen zullen bezoeken, wat erg moeilijk kan zijn voor uw hond, vooral als hij er niet aan gewend is. Zorg ervoor dat u hem een aparte ruimte geeft weg van de drukte. Leg dekens neer en zorg voor eten en water. Op deze manier kan hij zich terugtrekken in zijn rustige ruimte als hij zich gestrest voelt.

Hoe voorkom je dat je hond mensen bijt met Kerstmis?

Kerstmis is een magische tijd voor iedereen. Vrienden en familie komen samen om te genieten van het kerstdiner en cadeaus uit te wisselen. Kinderen zijn opgewonden en volwassenen zijn vaak druk bezig om alles perfect te maken.

Ondanks al deze vreugde is dit de tijd van het jaar waarin de meeste hondenbeten thuis plaatsvinden - en in de meeste gevallen zijn de slachtoffers jonge kinderen.

Waarom gebeuren hondenbeten vaker met Kerstmis?

Ten eerste zijn de kinderen allemaal thuis en vaak vergezeld van veel vrienden die uw hond misschien nog nooit heeft ontmoet. Maar ze zijn ook erg opgewonden; Kerstmis komt eraan! En alsof dat nog niet genoeg is, is het weer meestal niet erg goed, dus uw hond krijgt waarschijnlijk minder lichaamsbeweging dan normaal.

De meeste goed gesocialiseerde honden kunnen omgaan met de tijdelijke gekte van Kerstmis, maar voor anderen kan het verlies van hun routine en gewoontes stressvol of verontrustend zijn.

Hoe voorkom je dat de hond bijt?

Dus hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal een vrolijk kerstfeest hebben?

  1. Onthoud dat de behoeften van uw hond niet stoppen tijdens het feestseizoen. Zorg ervoor dat hij voldoende lichaamsbeweging, stimulatie - en zelfs uw aandacht - krijgt, zoals u dat het hele jaar door doet, zelfs als u druk bent met de voorbereidingen voor de feestdagen.]
  2. Probeer de routine van uw hond te behouden. Het is gemakkelijker voor een hond om met het onverwachte om te gaan als hij de rest van de tijd voorspelbaarheid heeft.
  3. Houd alle interacties tussen kinderen en honden in de gaten. Zorg ervoor dat u altijd weet waar iedereen is, zelfs als dit moeilijk is. Dit geldt zowel voor uw eigen kinderen als voor de kinderen van uw gasten. U kunt ook gebruikmaken van babyhekjes om ze gescheiden te houden - of houd uw hond gewoon bij u.
  4. Let op tekenen van stress bij uw hond. Uw hond zal u niet vertellen wanneer hij zich ongerust of angstig begint te voelen, dus u moet letten op aanwijzingen via zijn lichaamstaal. Dit kan subtiele tekenen zijn zoals lippen likken of gapen, of meer voor de hand liggende tekenen zoals gespannen lichaamstaal of pogingen om zich te verstoppen of uit de kamer te ontsnappen.
  5. Laat niemand - kind of volwassene - uw hond ruw of ongepast behandelen. Wees erop bedacht dat niemand uw hond ruw vastpakt of knuffelt. Dit is vooral belangrijk tijdens alcoholische feestjes, waar het gedrag van dronken mensen bijzonder onvoorspelbaar kan zijn en uw hond kan verontrusten.
  6. Zorg voor een "veilige ruimte" voor uw hond waar hij naartoe kan gaan zonder gestoord te worden. Gebruik deze ruimte telkens wanneer dingen chaotisch of lawaaierig worden, of wanneer u gewoon niet in staat bent om uw hond in de gaten te houden. En overweeg om hem een speciale traktatie te geven zodat hij kan genieten van het feestelijke moment.

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste wat u uw hond kunt geven, is tijd die alleen aan hem is gewijd. Een moment waarop u de gekte van het seizoen vergeet en volledig op uw hond concentreert, ervoor zorgt dat hij krijgt wat hij nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn. Uw tijd en liefde zijn het beste kerstcadeau dat u hem kunt geven.

Opmerking: Als u zich zorgen maakt dat uw hond agressief gedrag vertoont naar familieleden of bezoekers, raadpleeg dan een gekwalificeerde en ervaren gedragstherapeut voor hulp.

We hopen dat deze tips u zullen helpen om samen een gelukkige kerst door te brengen.

Verwante artikelen