Your Pet, Our Passion.

Velcro-hond: waarom volgt mijn hond me overal?

januari 13, 2025
leestijd: 3 min
januari 13, 2025
leestijd: 3 min
Velcro-hond: waarom volgt mijn hond me overal?

Als trotse hondenbezitter heb je misschien ook al een gedrag opgemerkt wat veel hondeneigenaren vertederend vinden, maar tegelijkertijd ook niet goed begrijpen: je hond die je constant volgt als een vierpotige schaduw. Als je van de ene kamer naar de andere gaat, even snel de deur uitgaat om iets gaan kopen of je installeert om tv te kijken, je trouwe compagnon is steeds aan je zijde, met een kwispelende staart en een blik vol toewijding. Met andere woorden, je hebt een velcrohond. Je vraagt je dan waarschijnlijk ook af waarom je hond je overal volgt.

Er zijn verschillende verklaringen denkbaar voor dat gedrag, gaande van diepverankerde instincten tot een emotionele connectie. Daarom willen we hier dieper onderzoeken wat de mens verbindt met zijn viervoeter, die één en al oog is voor hem.

In dit artikel

Waarom volgt je hond je overal?

Dit zijn enkele mogelijke verklaringen van dit hondengedrag:

1. Hij wil erbij horen.

Honden zijn van nature sociale dieren en willen volledig geïntegreerd zijn in een roedel, in dit geval hun menselijke gezin. Door hun baasje overal te volgen, voelen ze zich verbonden en betrokken bij de dagelijkse activiteiten, wat hen een gevoel van saamhorigheid en veiligheid geeft.

2. Hij verveelt zich.

Sommige honden volgen hun baasje puur uit verveling. Bij gebrek aan mentale stimulatie of lichaamsbeweging kunnen ze gezelschap zoeken om de eentonigheid te doorbreken. Door interactief te spelen of je hond denkspeelgoed te geven, kun je zijn verveling verminderen, waardoor hij niet voortdurend om aandacht zal vragen.

3. Het is etenstijd.

Het vooruitzicht op eten kan een hond veranderen in de ultieme schaduw. Honden leren snel wanneer het tijd is voor hun maaltijd en ze zullen ervoor zorgen dat jij het ook weet. Als je hond je op de voet volgt, kan dat zijn omdat hij zijn eten wil.

4. Hij wil je iets vertellen.

Honden zijn heel goed in non-verbale communicatie. Je op de voet volgen kan de manier van je hond zijn om je duidelijk te maken dat hij iets wil of nodig heeft. Misschien wil hij buiten om zijn behoefte te doen of heeft hij zin om met je te spelen of wil hij wat genegenheid van je krijgen. Door op zijn lichaamstaal te letten kom je mogelijk te weten waar hij precies op uit is.

5. Hij wacht op jou.

Of je je nu klaarmaakt om weg te gaan of weer thuiskomt na een korte afwezigheid, je hond volgt jou trouw om te laten zien dat hij met je mee wil gaan of dat hij blij is dat je terug bent.

6. Hij is bang of ongerust.

In onvertrouwde en stressvolle situaties zoeken honden vaak troost en bescherming bij hun baasje. Mogelijk volgt je hond jou omdat hij bang of angstig is. Jouw aanwezigheid kan een geruststellend effect hebben bij mogelijke bedreigingen. 

7. Hij wil gewoon niet bij je weg. 

Je hond weet niet of je door het huis loopt omdat je van plan bent weg te gaan en hem achter te laten of weg te gaan en hem mee te nemen, bijvoorbeeld voor een wandeling. In dat geval kan het heel nuttig zijn om duidelijke tekenen te geven als je vertrekt. Als je met je hond gaat wandelen, doe dan zijn wandeltuigje aan voordat je je sleutels pakt of je schoenen aantrekt. En als je alleen vertrekt en je hond thuis laat, kun je een verbale aanwijzing geven als "thuisblijven" of een duidelijk bordje aan de deur hangen. Op die manier weet hij wat je van plan bent en hoeft hij je niet door het hele huis te volgen.

Heeft mijn hond verlatingsangst?

Als je hond heel erg aan je gehecht is en niet goed alleen kan zijn, kan het zijn dat hij verlatingsangst heeft. Dat houdt in dat de hond intense angst en stress ervaart wanneer hij alleen wordt gelaten. Verlatingsangst kan zich uiten in allerlei gedrag, zoals blaffen, sloopgedrag en plassen in huis.

De oorzaken kunnen variëren afhankelijk van het ras, de leeftijd en de specifieke leefsituatie. Je kunt het best te rade gaan bij een professionele hondengedragstherapeut of een dierenarts. Zij kunnen je advies geven over hoe je je hond kunt helpen.

Nu we het raadsel waarom je hond je overal volgt, hebben opgelost, kun je meer te weten komen over depressie bij de hond door het volgende artikel te lezen: Depressie bij de hond – Symptomen en behandeling.