
Het is heel normaal dat je kat af en toe niest. Dat is geen reden tot bezorgdheid. Maar als je kat vaak niest, moet je wel opletten.
Bij de mens is niezen een normale reactie op een irritatie in de neusholte. Voor het lichaam is dat gewoon een manier om de irriterende stof uit de neus te verwijderen. Als je kat onophoudelijk niest en daarnaast ook andere symptomen vertoont, zoals neusloop, tranende ogen of hoesten, of als hij etterige afscheiding of bloed uitniest, is het misschien tijd voor een dierenartsbezoek.
Wat is het niezen van een kat?
Niezen is het explosief uitstoten van lucht via de mond en de neus. Soms wordt samen met de lucht ook afscheiding uitgestoten. Die afscheiding kan transparant zijn, bloed bevatten of, als er sprake is van een infectie, een gele of groene kleur hebben.
Meestal moet je er niets achter zoeken als je kat niest. Dat is gewoon zijn manier om zijn neus te bevrijden van een irritatie. Soms kan frequent niezen gepaard gaan met andere symptomen die kunnen wijzen op een ernstiger gezondheidsprobleem.
Overvloedige afscheiding uit de neus of de ogen, hoesten, piepende ademhaling, verminderde eetlust en vermoeidheid zijn allemaal symptomen die een niezende kat kan vertonen.
Waarom niest mijn kat?
De meest voorkomende oorzaak van aanhoudend niezen bij de kat is een infectie van de bovenste luchtwegen, meestal veroorzaakt door een virus, bijvoorbeeld het feline herpesvirus (FHV) of het feline calicivirus (FHC). Die twee virussen zijn besmettelijk voor katten maar kunnen niet overgaan op de mens. Stress kan de symptomen van een infectie verergeren en de overdracht tussen katten vergroten.
Net als bij een menselijke verkoudheid bestaat de behandeling in symptoombestrijding, terwijl de zieke vecht tegen de infectie. Virale infecties kunnen soms leiden tot secundaire bacteriële infecties, die behandeld kunnen worden met antibiotica. Katten kunnen ook een schimmelinfectie in de neus hebben, maar dat komt zelden voor. Denk erom dat de diagnose en behandeling van elk probleem van je kat moet gebeuren op voorschrift en onder toezicht van je vertrouwde dierenarts.
Anders dan bij de mens wordt niezen bij de kat veelal niet veroorzaakt door een allergie. Maar als je kat iets inademt dat hem irriteert, kan hij wel niezen. Mogelijke irriterende stoffen zijn tabaksrook, stof van kattenbakvulling, parfum, reinigingsspray, schimmel, huisstof, pollen en zelfs verbrandingsrook van kaarsen.
Houd in de gaten wanneer je kat een niesbui heeft, om zo de oorzaak ervan te achterhalen. Niest je kat bijvoorbeeld als je het huis schoonmaakt of als je de kattenbak net hebt verschoond?
Andere mogelijke oorzaken van aanhoudend niezen bij katten zijn onder andere een tandwortelinfectie of een vreemd voorwerp in de neus, bijvoorbeeld een grassprietje. Maar ook poliepen of een tumor in de neusholten kunnen de oorzaak zijn.
Waarom blijft mijn binnenkat niezen?
Zoals bij elke kat kan veel niezen bij een binnenkat wijzen op een infectie van de bovenste luchtwegen, beter bekend als een verkoudheid of kattengriep. Hoewel een dergelijke infectie meestal buiten wordt opgelopen door contact met andere katten, is het mogelijk dat je binnenkat besmet is geraakt doordat jij of iemand anders virusdeeltjes mee naar binnen hebben gebracht op kleding, schoenen of andere bezittingen.
Als je merkt dat je kat vaak niest, neem dan zo snel mogelijk contact op met je vertrouwde dierenarts om de juiste behandeling te bespreken. Andere oorzaken van niezen komen minder vaak voor, maar als je dierenarts vermoedt dat het geen infectie is, kan hij deze met je bespreken. Als je contact hebt met katten uit kattenkolonies, kattenasiels of gelijk welke kat met onbekende immuniteit of symptomen van ademhalingsproblemen, vergeet dan niet grondig je handen te wassen en je om te kleden voor je naar huis gaat en in contact komt met je eigen katten.
Waarom blijft mijn kitten niezen?
Als je kitten slechts af en toe niest, hoeft dat geen reden tot bezorgdheid te zijn. Maar als het niezen aanhoudt, kun je beter contact opnemen met een dierenarts om de oorzaak te achterhalen Meestal wordt het niezen uitgelokt door vreemde geuren, bijvoorbeeld van reinigingsproducten of van gekruid of scherp geurend eten. Stof, pollen, parfum of sigarettenrook kunnen ook niezen uitlokken. In sommige gevallen kan het niezen ook het gevolg van een infectie zijn, zeker als je kitten ook andere symptomen vertoont. Als je kitten een infectie heeft, kun je beter zo snel mogelijk een dierenarts opzoeken, want kittens kunnen veel sneller dan volwassen katten ernstig ziek worden.
Waarom niest mijn oudere kat?
Het is normaal dat katten af en toe niezen, ook oudere katten. Zolang het niezen niet gepaard gaat met andere symptomen en niet vaak gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar denk er ook om dat oudere katten, net als oudere mensen, sneller infecties oplopen. Bovendien komen ook tumoren vaker voor bij oudere katten. Bijgevolg is de kans groter dat je oudere kat de hulp van een dierenarts nodig heeft.
Wat te doen als je kat niet stopt met niezen
Zorg ervoor dat je kat regelmatig ingeënt wordt tegen het feline herpesvirus en het feline calicivirus, zodat hij beschermd is tegen deze virale infecties.
Als je kat slechts af en toe niest en over het algemeen in perfecte gezondheid verkeert, houd hem dan een paar dagen in het oog en ga na of je een patroon kunt ontdekken in wanneer hij niest.
Als het niezen van je kat steeds meer aanhoudt, je kat bloed niest of andere symptomen vertoont, zoals overmatige afscheiding uit de neus, tranende ogen, vermoeidheid, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden, of als hij niet meer eet, moet je zo snel mogelijk een afspraak boeken bij je dierenarts. De meeste oorzaken van niezen zijn gemakkelijk te behandelen en je kat zou zich na dat bezoek al snel veel beter moeten voelen.
Op zoek naar meer gezondheidsadvies voor katten? Lees dan hierna ons artikel over braken bij katten.