Huidproblemen bij de kat

De huid van een kat is een goede indicator van zijn algemene gezondheid. De huid moet roze of zwart zijn (afhankelijk van het ras) en de vacht moet glad en glanzend zijn. Als dat niet het geval is, betekent dat doorgaans dat je kat een huidaandoening heeft, die op de juiste manier behandeld moet worden.
Wees aandachtig voor korstjes, jeuk, schilfers, zwarte of witte vlekken, kale plekken en ontstoken plekken, want die zijn meestal een teken dat er iets niet in orde is. Kleine zwarte puntjes kunnen bijvoorbeeld wijzen op een vlooienbesmetting, terwijl een doffe vacht kan wijzen op een onderliggende aandoening. Krabben en korstjes kunnen betekenen dat je kat een huidziekte heeft. Wees ook aandachtig voor de huid rond de oren van je kat. Bruine afscheiding of roodheid vereist een onderzoek door je dierenarts.
Als je weet op welke tekenen je moet letten, kun je ervoor zorgen dat je kat de juiste behandeling krijgt zodra je merkt dat er iets lijkt te schelen aan zijn huid.
Veel voorkomende huidaandoeningen die katteneigenaars behoren te kennen
Droge huid
Droge huid is meestal geen ernstig gezondheidsprobleem voor een kat, tenzij hij continu krabt. De huid van je kat kan beïnvloed worden door de temperatuur in je woning. Droge huid kan beginnen te jeuken in de winter als de verwarming brandt. Een luchtbevochtiger kan in dat geval helpen om je kat een comfortabel gevoel te geven.
Veel voorkomende huidparasieten
Vlooien, teken en mijten zijn huidparasieten die veel voorkomen bij de kat. Ze kunnen jeuk, ontstekingen, huidwonden en haaruitval veroorzaken. In sommige ernstigere gevallen kan een ernstige vlooienbesmetting bij kittens leiden tot bloedarmoede, een echt gezondheidsgevaar. Vlooien kunnen ook een specifieke allergie bij katten veroorzaken, gekend als vlooienallergiedermatitis, of kortweg vlooienallergie. De meeste huidaandoeningen bij de kat die veroorzaakt worden door parasieten zijn snel behandelbaar, maar sommige vereisen een langetermijnbehandeling.
Kattenvlooien herkennen
Katten zijn heel goed in zichzelf verzorgen, dus baasjes zijn vaak verbaasd dat hun kat vlooien heeft! Veel huidaandoeningen bij de kat kunnen worden veroorzaakt door vlooien. Het meest herkenbare teken dat de lastige parasieten zich op je kat gevestigd hebben, is aanhoudend krabben. Maar er zijn ook katten die niet voortdurend krabben als ze vlooien hebben, maar in de plaats daarvan hun vacht overmatig wassen, soms met kale plekken tot gevolg.
Kattenvlooien zijn donkerbruin en 1-2 mm groot. Tijdens het kammen (met een fijne kam) zul je misschien de vlooien zien in de vacht van je kat, en ook kleine zwarte puntjes, de uitwerpselen van de vlooien.
Vlooien bij de kat behandelen
Praat met je dierenarts als je vermoedt dat je kat vlooien heeft – hij zal de beste behandeling kunnen aanbevelen. Kattenvlooien zijn hardnekkige parasieten. Het volstaat niet alleen je kat te behandelen, ook zijn omgeving moet onder handen genomen worden. Dat betekent dat het beddengoed, de kussenovertrekken en kledingstukken gewassen moeten worden op hoge temperatuur. Als je eenmaal van de vlooien af bent, gebruik dan vlooienpreventiemiddelen om te voorkomen dat ze terugkomen. Doe dat het hele jaar door, want in de zomer scheppen de hoge vochtigheid en in de winter de centrale verwarming een gunstige omgeving voor vlooien.
Kattenvlooien en vlooienallergie
Vlooien kunnen veel last veroorzaken voor je huisdier. Katten kunnen er vervelende huidproblemen door krijgen. De vlo die het meest voorkomt op de kat is de kattenvlo, maar ook konijnen- en egelvlooien kunnen problemen veroorzaken voor je kat. Sommige katten reageren gevoelig op het speeksel van de vlo en ontwikkelen een allergie op vlooienbeten, 'vlooienallergiedermatitis', of kortweg 'vlooienallergie', genoemd.
Een vlooienallergie kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. Meestal zijn irritatie en jeuk het resultaat. Dat kan tot gevolg hebben dat de kat zichzelf gaat krabben, soms met haaruitval en kleine korstjes op de huid tot gevolg ('miliaire dermatitis' genoemd).
Katten met een vlooienallergie hebben een bijzonder gevoelige huid. Dat betekent dat slechts één kleine vlo een cyclus van jeuk en krabben kan uitlokken.
Voor meer informatie over hoe je erachter kunt komen of je kat vlooien heeft en over de behandelmogelijkheden, verwijzen we naar onze pagina over vlooien en teken bij de kat.
Huidallergieën
Net als mensen kunnen ook katten een allergische reactie ontwikkelen op allerlei zaken. Een reactie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem van je kat antilichamen aanmaakt als reactie op het allergeen, die uiteindelijk ontstekingen, jeuk en andere huidproblemen bij katten veroorzaken.
Tot de veel voorkomende allergenen voor katten behoren:
- allergenen die ingeademd worden, zoals schimmel, pollen en huisstof
- vlooien
- irriterende stoffen die in contact komen met de huid van je kat en contactdermatitis veroorzaken; daarbij kan het gaan om zepen en parfums, huishoudelijke of tuinsprays, chemicaliën, veren, wol en zelfs sommige vlooienbandjes
- bepaalde soorten voeding
Haaruitval (alopecia) bij de kat
Katten verliezen het hele jaar door haar (we noemen dit 'ruien'), maar in de zomer en in de herfst ruien ze het meest. Je zult je kat misschien een handje moeten helpen met zijn vachtverzorging – en moeten investeren in een goede stofzuiger!
Als je echter merkt dat je kat meer haar verliest dan normaal tijdens de rui, heeft hij misschien alopecia (haaruitval). Een kale plek bij de kat is vaak te wijten aan overmatig likken door jeuk of pijn, mogelijk veroorzaakt door een huidinfectie als ringworm (een schimmelinfectie), veel voorkomende huidparasieten zoals vlooien, teken en mijten, of hormoonproblemen. Overmatige vachtverzorging kan ook uitgelokt worden door gedragsproblemen of angst, wat vaker voorkomt bij katten dan bij honden. Als je kat daarbij te veel haren inslikt, kan hij haarballen uitbraken.
Een slechte algemene gezondheid en slechte voeding zijn vaak de boosdoeners achter huidklachten bij de kat, maar ook een nest kittens of een ziekte kunnen de achterliggende oorzaak zijn.
Haaruitval bij de kat behandelen
Voor je dierenarts een behandeling voor de haaruitval van je kat kan voorstellen, moet hij op zoek gaan naar de oorzaak van de haaruitval en andere mogelijke huidaandoeningen. Jeuk wordt vaak veroorzaakt door vlooien en dat kan leiden tot haaruitval, dus je dierenarts kan een vlooienbehandeling aanraden (sowieso is vlooienpreventie bij de kat altijd aan te raden).
Je dierenarts kan ook een monster van de vacht van je kat nemen of een stukje huid afschrapen om te testen op ringworm en parasieten, of hij kan een bloedmonster nemen om te controleren op een onderliggende ziekte. Het kan ook zijn dat hij een allergietest doet, of een iets groter stukje huid wegneemt. Maar dat gebeurt dan onder verdoving, zodat je kat er niets van voelt.
Als je dierenarts de oorzaak van de haaruitval niet vindt of als je kat niet reageert op de behandeling, kan hij je doorverwijzen naar een veterinair dermatoloog voor een grondiger onderzoek. Als jij of je dierenarts vermoedt dat het gaat om een gedragsprobleem, moet je op zoek gaan naar bronnen van stress in het leven van je kat. Schakel zo nodig een dierengedragstherapeut in.
Sommige gevallen van haaruitval bij de kat, zoals ringworm, kunnen worden overgedragen op de mens, hoewel dit vrij zeldzaam is. Toch is een bezoek aan de dierenarts altijd een goed idee, om zowel je kat als jezelf gelukkig en gezond te houden.
Verzorging van de huid van je kat in de zomer
De oren en neus van een kat zijn gevoelig. In de zomer kunnen ze zonnebrand oplopen. Katten met een witte vacht zijn bijzonder gevoelig voor zonnebrand. Bescherm de onbedekte zones dus door er een beetje zonnebrandcrème op aan te brengen.
Als je deze tips volgt en weet hoe je de huid van je huisdier in topconditie houdt, zou je een heel gelukkige kat moeten hebben die je zonder zorgen kunt knuffelen.
Nu je alles weet over huidaandoeningen bij de kat, kun je leren hoe je een teek bij je kat verwijdert!