Your Pet, Our Passion.
Voedselallergie bij de kat
Gebitsverzorging bij katten

Tandziekten en gebitsaandoeningen bij katten

leestijd: 4 min

Gebitsproblemen bij katten zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende redenen voor een bezoek bij de dierenarts. Deze problemen kunnen erg pijnlijk zijn, vooral als ze niet worden behandeld. Maar het goede nieuws is dat je met een goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles bij de dierenarts veel problemen bij je kat kunt voorkomen.

Gebitsaandoeningen bij katten

Veel katten kunnen lijden aan tandziekten, die min of meer ernstig kunnen zijn. In vergevorderde gevallen wordt de tandziekte parodontitis genoemd. Dit is een progressie van gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en kan zowel de gezondheid van de tand als de onderliggende structuren en ondersteunende delen beïnvloeden.

Wat veroorzaakt tandziekten bij katten?

In de bek van de kat zitten bacteriën die doorgaans niet-pathogeen zijn. Na verloop van tijd kunnen deze bacteriën, samen met voedselresten en speeksel, zich op de tanden van je kat afzetten en tandplak vormen: een zacht en plakkerig laagje. Als deze laag blijft zitten en niet wordt verwijderd, kan deze hard worden en in tandsteen veranderen.

Tandsteen is duidelijk zichtbaar als een soort harde, gelige of bruine aanslag op het tandoppervlak. Omdat tandsteen zo hard is, kan het meestal niet worden verwijderd op eenvoudige manieren zoals tandenpoetsen. Het is dan ook noodzakelijk om contact op te nemen met de dierenarts voor een grondige gebitsreiniging, die met speciale instrumenten zal worden uitgevoerd.

Het nemen van maatregelen om de ontwikkeling van tandplak te helpen verminderen is dus belangrijk om tandziekten bij katten te voorkomen. Tandplak kan worden verwijderd door adequate mondhygiëne om gezond tandvlees te helpen behouden.

Stadia en symptomen van tandziekten bij katten

Fase 1 – Gingivitis:

De eerste fase van gebitsaandoeningen bij katten, na het ophopen en ontstaan van tandplak, is gingivitis, die vaak wordt waargenomen als gezwollen, rood en mogelijk bloedend tandvlees. Hier is gelukkig wat aan te doen als het op tijd wordt opgemerkt.

Fasen 2-4 – Parodontitis:

Dit is het langdurige, gevorderde stadium van gebitsaandoeningen bij katten, dat na verloop van tijd verslechtert. Naarmate de ontsteking van het tandvlees vordert, kunnen er in eerste instantie pockets tussen de tand en het tandvlees ontstaan. Door terugtrekkend tandvlees kunnen de tandwortels bloot komen te liggen. Naarmate de ontsteking verergert, kunnen tandwortelabcessen worden veroorzaakt door een infectie in deze holtes. De diepere structuren kunnen dan worden aangetast, wat uiteindelijk, in ernstige gevallen, kan leiden tot tandverlies.

De klinische symptomen van tandheelkundige aandoeningen bij katten zijn onder meer halitose (slechte adem), verlies van eetlust, overmatig kwijlen, eten aan één kant van de bek of moeite met slikken.

Behandeling en tandheelkundige zorg bij katten

Hoewel een goede mondverzorging een verschil kan maken voor de tandgezondheid van je kat, is regelmatig tandenpoetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta voor katten onvervangbaar. Het is ook belangrijk om regelmatig tandheelkundige controles met de dierenarts te plannen, zodat je indien nodig vroegtijdig en passend kunt ingrijpen.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​

Verwante artikelen: