Your Pet, Our Passion.
Dentalife
Dents de chat

Hoe je voor het gebit van je kat zorgt

leestijd: 7 min
Dentalife
Aangeboden door Dentalife

De gebitsverzorging van je kat is belangrijk. Als je niet weet waar je moet beginnen, lees je hier hoe je het gebit van je kat gezond kunt houden.

Wist je dat acht op de tien katten van ouder dan drie jaar tand- en tandvleesproblemen hebben? Net als bij onze eigen tanden, kan tandplak zich ophopen op de tanden van je kat. Als dit niet onder controle wordt gehouden, kan dit leiden tot tandsteen en zelfs parodontitis. Je weet hoe belangrijk het is om je eigen gebit te verzorgen. Schenk dus dezelfde zorg en aandacht aan de gebitsverzorging van je harige vriend.

 

Gebitsaandoeningen bij katten

Katten krijgen net als wij tandplak op hun tanden. Als dit blijft zitten, verhardt dit tot tandsteen, dat het tandvlees irriteert, gingivitis veroorzaakt en uiteindelijk kan leiden tot tandverlies. Als je kat een ernstige gebitsaandoening heeft en er niets aan wordt gedaan, kan de ophoping van bacteriën in de bek leiden tot verdere complicaties, zoals hart- en nierproblemen. 

Waarschuwingssignalen voor gebitsproblemen bij katten

Op welke gebitsverschijnselen bij katten moet je letten en hoe kun je helpen om het gebit van je katachtige vriend in topconditie te houden?

Het eerste ongewone dat je waarschijnlijk zal opvallen, is de slechte adem van je kat - die kun je niet ontkennen! Dit is een teken van een vergevorderde gebitsaandoening. Is het je opgevallen dat je kat vermagert omdat hij/zij niet kan eten? Als dat zo is, kan hij/zij een ernstige vorm van gingivitis hebben. Er zijn veel verschillende symptomen die erop kunnen duiden dat je kat te kampen heeft met een gebitsprobleem. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Slechte adem
  • Rood tandvlees
  • Geelbruin tandsteen op de tanden 
  • Kwijlen
  • Slechts aan één kant kauwen
  • Eten uit zijn/haar bek laten vallen
  • Gewichtsverlies


Soms vertonen katten met een ernstige tandaandoening helemaal geen symptomen - katten houden er niet van om ophef te maken als ze zich niet lekker voelen, dus het kan zijn dat ze je niet laten merken dat ze ergens last van hebben. Daarom is het zo belangrijk dat je het gebit van je kat controleert en daarom zijn gebitscontroles bij de dierenarts van vitaal belang, vooral voor oudere katten.

Als je problemen opmerkt, neem dan je kat mee naar de dierenarts, die je waarschijnlijk specialistische tandheelkundige zorg zal aanraden om losse of beschadigde tanden te verwijderen en te ontkalken met behulp van ultrasone trillingen, die tandplak en tandsteen voorzichtig verwijderen zonder het tandoppervlak te beschadigen.

 

De tanden van je kat poetsen om gebitsproblemen te voorkomen

Kattentanden poetsen is een geweldige manier om voor het parelwitte wit van je huisdier te zorgen en gebitsaandoeningen te voorkomen. Het kan zijn dat je dierenarts je aanraadt om na een professionele behandeling even te wachten voordat je zelf de tanden van je kat gaat poetsen. Je kattenliefhebbende vrienden zullen misschien lachen om het idee van kattentanden poetsen, maar met wat tijd en geduld is het mogelijk - hoewel het misschien even wennen is.

Het beste is om gebitsverzorging al op jonge leeftijd te introduceren. Hoewel de melktanden van kittens niet gepoetst mogen worden, moeten kittens eraan wennen dat hun tanden al vroeg worden aangeraakt, om ze voor te bereiden op een leven met schone tanden.

 

Zo verzorg je het gebit van je kat: tips voor tandverzorging bij katten

Als tandverzorging iets nieuws is voor je kat, zijn hier wat tips om je te helpen:

  • Vraag je dierenartsassistent(e) om je te laten zien hoe je de tanden van je kat op de juiste manier poetst
  • Koop tandpasta die speciaal is samengesteld voor katten, met smaken als mout of kip – jammie! Net zoals jij geen tandpasta voor katten zou willen gebruiken, mag je kat nooit tandpasta voor mensen gebruiken.
  • Begin door deze kattentandpasta op je vinger te smeren en bied hem aan je kat om op te likken. Doe dit dagelijks gedurende een aantal dagen terwijl hij/zij went aan de smaak en textuur Wat je ook doet, steek je vingers niet in de bek van je kat - dat levert alleen maar problemen op.
  • Koop vervolgens een tandenborstel die geschikt is voor katten. Als je meer dan één kat hebt, koop er dan één per huisdier om te voorkomen dat er bacteriën worden overgedragen. Je kunt een babytandenborstel gebruiken, omdat deze voldoende zacht is, maar vermijd 'vingerborstels' omdat er per ongeluk in gebeten kan worden - met je vinger erin!
  • Kies een tijdstip waar je je elke dag aan kunt houden, zodat tandenpoetsen een onderdeel wordt van de normale routine van je huisdier. Het is belangrijk dat je een moment kiest waarop jullie allebei ontspannen zijn, zodat zowel jij als je kat rustig en op jullie gemak zijn.
  • Houd je kat met de rug naar je toe als je begint met poetsen, omdat hij/zij kan proberen om zich van je af te wenden - dit is ook een minder confronterende aanpak
  • Als je kat je probeert weg te duwen met zijn pootjes, heb je misschien iemand nodig die je helpt om hem/haar vast te houden, maar het is beter om te proberen om je kat langzaam te laten acclimatiseren door herhaaldelijk zijn/haar bek en kop aan te raken, hem/haar gerust te stellen met rustige, kalmerende woorden en een aantal dagen beloningen aan te bieden. Er is geen grote haast om te beginnen met poetsen - wat belangrijker is, is dat hij/zij de tandpasta, de tandenborstel en jou leert te vertrouwen.
  • Trek de lippen van je kat langzaam en zachtjes naar achteren en raak de tanden eerst gewoon aan met de kattentandenborstel, stop dan en beloon je kat.

 

Herhaal dit dagelijks gedurende enkele dagen. Pas als hij/zij zich hierbij volledig op zijn/haar gemak voelt, kun je voorzichtig beginnen met tandenpoetsen door de borstelharen in een hoek van 45 graden op de tanden te zetten - zodat je zowel bij het tandoppervlak als net onder de rand van het tandvlees kunt komen - maar niet direct op het tandvlees.

  • Begin door dit heel kort te doen (ongeveer 10 seconden) voordat je hem/haar beloont voor zijn/haar geduld.

 

Gebitsverzorgingsproducten voor katten

De simpele waarheid is dat sommige katten tandenpoetsen moeilijk kunnen verdragen, hoezeer je ook je best doet. In plaats van door te gaan met het veroorzaken van stress bij je kat, kun je met je dierenarts praten over andere producten die je kunt gebruiken, zoals gels voor orale hygiëne. Deze bevatten enzymen die de bacteriën remmen die verantwoordelijk zijn voor tandplakvorming. Je kunt deze gels direct aan je kat geven of door zijn/haar voer mengen.

Er zijn ook kauwstaafjes verkrijgbaar en speciaal droogvoer dat vezels bevat die het oppervlak van de tanden van uw kat schrapen als hij/zij kauwt. Sommige katten spelen graag met kauwspeeltjes en deze kunnen de vorming van tandplak helpen verminderen, maar vertrouw er niet op - de beste gebitsverzorging is je kat een gezonde, evenwichtige voeding te geven en regelmatig tandenpoetsen.

Het is een goed idee om je kat thuis kennis te laten maken met gebitsverzorging, om de bek van je kat zijn/haar hele leven lang zo gelukkig en gezond mogelijk te houden. Met geduld en volharding zullen de meeste katten een zekere mate van gebitsreiniging leren tolereren, hetzij tandenpoetsen of hygiëne-gels. Wil je meer weten over het kiezen van snacks en traktaties voor je kat? Bekijk ons volgende artikel.