DE NAGELS VAN JE KAT KNIPPEN EN VERZORGEN
Het is doorgaans niet nodig de nagels van je kat regelmatig te knippen, want katten verzorgen hun nagels instinctief. De nagels van buitenkatten blijven kort doordat de kat aan harde oppervlakken krabt. Voor binnenkatten zal je misschien een krabpaal moeten kopen, als je niet wilt dat ze hun nagels scherpen aan je meubels.
Er bestaan veel modellen krabtapijten voor katten. Je vindt er vast eentje dat past in je interieur.
Controleer regelmatig of de nagels van je kat niet te lang zijn. De nagels van oudere katten moeten veelal regelmatig geknipt worden. Als je kat extra tenen heeft (polydactylie), moeten ook die nagels geknipt worden aangezien ze de grond niet raken en dus niet op natuurlijke wijze afslijten. Veel katten hebben ook een vijfde klauw (achteraan de poot) die heel lang kan worden omdat hij geen contact maakt met de grond. Die nagel moet regelmatig ingekort worden. Het knippen van de nagels is nodig om te voorkomen dat ze in het kussentje groeien, wat heel pijnlijk kan zijn en een infectie kan veroorzaken.
GIDS VOOR HET KNIPPEN VAN DE NAGELS VAN JE KAT
Als je bij de dierenarts bent, vraag hem dan te tonen hoe je de nagels van je kat knipt. Je mag niet te ver knippen, want dan raak je het "leven" (gevoelige deel) van de nagel. Vraag of je dierenarts of de dierenartsassistent het voordoet en let goed op hoe ze te werk gaan. Zo raakt je kat ook van kleins af gewend aan het nagels knippen. Als eerste stap kun je doen alsof je de nagels van je kat knipt door lichtjes te drukken op zijn nagels en hem na iedere nagel te belonen met wat voedsel. Als je kitten daar eenmaal aan gewend is, kun je wanneer nodig zijn nagels knippen met een speciaal daarvoor ontwikkelde nagelknipper. In plaats van ze te knippen kun je de nagels van je kat ook vijlen. Daarmee kun je hem niet pijn doen en geen bloeding veroorzaken. Maar het vijlen duurt wel even en het zal misschien moeilijk zijn om je kat zo lang stil te houden.
Controleer de nagels van je kat wekelijks en vergeet daarbij de vijfde klauw niet, die zich hoger op de poot bevindt. Als je kat slaapt, moeten zijn nagels ingetrokken en dus onzichtbaar zijn. Als je zijn nagels toch kunt zien als hij slaapt, wil dat zeggen dat ze te lang zijn en dat je ze moet knippen.
Begin met de poot van je kat tussen je duim en je wijsvinger te nemen, zodat de nagels naar buiten komen. Knip alleen in het doorzichtige gedeelte van de nagel. Pas op dat je het bloedvat in de nagel ("het leven") niet raakt! Knip de nagel niet te ver, want dan kun je je kat pijn doen. Als je ziet of voelt dat er een nagel in een voetkussentje gegroeid is, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts. In dat geval zal het knippen van de nagels zeer pijnlijk zijn voor je kat en de dierenarts zal hem misschien een pijnstiller of antibiotica moeten geven.
Panikeer niet als je te ver geknipt hebt en de nagel bloedt. Voor je begint de nagels te knippen, moet je zilvernitraatstaafjes of bloedstelpend poeder en watten binnen handbereik klaarleggen. Je kunt deze producten kopen bij je dierenarts. Breng wat zilvernitraat of poeder aan op het uiteinde van de bloedende nagel en druk er enkele seconden op met watten. Als het bloeden niet stopt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Zilvernitraat kan een tintelend gevoel veroorzaken. Wij raden je dus aan je kat goed vast te houden als je het product aanbrengt.
Als je kat bang is, zal het moeilijk zijn zijn nagels te knippen. Als het je niet lukt, moet je je niet schuldig voelen. Neem gewoon contact op met je dierenarts. Hij zal het met plezier in jouw plaats doen.