Your Pet, Our Passion.

Katten thuis behandelen

januari 15, 2025
leestijd: 7 min
januari 15, 2025
leestijd: 7 min
rosse tijgerkat ruikt aan verse basilicum

Raadpleeg altijd eerst je dierenarts voordat je je kat thuis behandelt!

Katten staan te boek als heel geheimzinnige wezens. Ze verstoppen zich graag op een afgeschermde, rustige plaats waar ze zich veilig voelen. Maar dit teruggetrokken gedrag maakt het lastig voor hun eigenaars om te weten wanneer ze zich niet goed voelen.

Zelfs een kat die zich helemaal niet goed voelt, kan alleen een beetje stiller worden en zich verstoppen, iets wat ook door de meest zorgzame katteneigenaar onopgemerkt kan blijven.

Daarom is het van vitaal belang dat kattenbezitters contact opnemen met hun dierenarts voor ze hun zieke kat zelf thuis behandelen, ook al lijken de symptomen nog zo mild. Je dierenarts weet hoe hij de symptomen moet interpreteren en kan je zeggen of je kat wel of niet onderzocht moet worden.

Weet dat er dierenartspraktijken zijn waar je 24 uur per dag, 365 dagen per jaar terechtkunt met dringende problemen.

In dit artikel

Diergeneeskundige behandeling thuis

Hoewel we niet aanraden zelf thuis een behandeling van je kat op te starten, zal het vaak gebeuren dat een dierenarts aanraadt een kat thuis medicijnen te geven of blijven geven. Het is van essentieel belang dat kattenbezitters begrijpen hoe belangrijk het is deze medicijnen dan te blijven geven. Behandelingen op voorschrift van je dierenarts kunnen niet alleen helpen om je kat fit en gezond te houden, maar ook om toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

We hebben een handige gids samengesteld waarin we de meeste behandelingen die dierenartsen katteneigenaren zelf thuis laten uitvoeren, bespreken.

Behandelingen en middeltjes tegen vlooien

Een antivlooienmiddel is waarschijnlijk de medicatie die een dierenarts het vaakst door huisdiereigenaars thuis laat toedienen, aangezien katten gemakkelijk besmet raken met deze vervelende parasieten. Om een vlooienprobleem te voorkomen, is het dan ook heel belangrijk je kat het hele jaar door preventief te behandelen tegen vlooien.

In geval van een vlooienbesmetting kun je een door dierenartsen aanbevolen vlooienspray gebruiken, je huis grondig stofzuigen en de slaapplaats van je kat wassen op 60 °C, om af te komen van de vlooien in je huis, in welk ontwikkelingsstadium ze zich ook bevinden. Maar vergeet niet ook je kat (en al je eventuele andere huisdieren) tegen vlooien te behandelen! Dat is een onmisbare stap om werkelijk alle vlooien te elimineren.

Je kunt je dierenarts ook advies vragen over de behandeling tegen andere vervelende parasieten!

Jeukende huid

Er zijn vele mogelijke oorzaken van een jeukende huid bij de kat. Als je merkt dat je kat begint te krabben, of als zijn huid er droog of pijnlijk begint uit te zien, is het altijd het beste om een dierenartsbezoek te regelen, om professioneel advies in te winnen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende, schilferige huid bij de kat:

  • Slecht eetpatroon: Dit tast het vermogen van je kat aan om een gezonde beschermende huidbarrière te vormen en het kan huidreacties uitlokken. Het is ook heel belangrijk om kattenvoeding correct te bewaren overeenkomstig de aanwijzingen op de verpakking, want de bewaarwijze kan het vetzuurgehalte van de voeding beïnvloeden. Je kunt je dierenarts altijd vragen welke voeding hij aanraadt voor je kat.
  • Zwaarlijvigheid: Je kat kan moeite hebben om zich goed te bewegen of zich uit te rekken om zichzelf te verzorgen.
  • Parasieten (waaronder vlooien): Deze vieze beestjes kunnen de huid van je kat beschadigen en reacties uitlokken.

Behandelingen en middeltjes tegen haarballen

Als je kat haarballen produceert, vraag je het best aan je dierenarts wat je daartegen kunt doen. Je kunt meer te weten komen over haarballen en hoe het komt dat sommige katten haarballen produceren in ons artikel over haarballen bij katten.

Er is kattenvoeding verkrijgbaar die de vorming van haarballen tegengaat, en ook antihaarbalpasta's, die laxeermiddelen en glijmiddelen bevatten om de haren vlotter door het spijsverteringsstelsel te transporteren. Vraag altijd advies aan een dierenarts voordat je begint met een nieuwe voeding of behandeling en schakel geleidelijk aan over op de nieuwe voeding.

Diergeneeskundige behandeling en huismiddeltjes tegen plasproblemen

Als je merkt dat je kat moeite heeft met plassen of als je bloed ziet in zijn urine (wat er kan uitzien als een roze schijn), neem dan altijd meteen contact op met je dierenarts, want dit kan een teken zijn van een ernstigere aandoening.

Er zijn veel verschillende dingen die plasproblemen bij de kat kunnen veroorzaken. Je dierenarts kan je er meer over vertellen. Als je dierenarts denkt dat je kat lijdt aan een door stress veroorzaakte urinewegaandoening (idiopathische blaasontsteking), zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de stress te verlichten.

Iets wat je zelf thuis kunt proberen, is de kattenbak te vervangen, een ander soort kattenbakvulling te gebruiken of de kattenbak te verplaatsen. Katten kunnen heel moeilijk doen over de plaats waar ze plassen. Het kan zijn dat je kat gewoon niet houdt van de kattenbakvulling die jij gebruikt, of van de kattenbak die hij ter beschikking heeft. Misschien wil hij dat de kattenbak buiten staat, omdat hij zich daar meer op zijn gemak voelt om te plassen. Als je kat om de een of andere reden niet wil plassen, kan dit op zich al stress veroorzaken en kan het zijn dat hij zijn plas ophoudt of op ongepaste plaatsen plast. Hieronder vind je enkele manieren om stress bij je kat te verminderen.

Huismiddeltjes en oplossingen om stress bij katten te verminderen

Er zijn veel dingen die stress bij je kat kunnen veroorzaken. Katten zijn eigenaardige dieren. Ook de dingen die hen stress bezorgen, zijn vaak vreemd. Alleen al het verplaatsen van je zetel kan je kat stress bezorgen! Bovendien kunnen ook de tekenen die je kat vertoont als hij gestrest is, een beetje vreemd zijn (plasproblemen, zich verstoppen, minder eten enz.). Als je denkt dat je kat gestrest is, vraag dan je dierenarts om advies.

Hier zijn enkele dingen die je thuis kunt doen om het stressniveau van je kat te verminderen:

  • Feromonen voor katten. Er zijn verschillende verdampers en sprays verkrijgbaar die synthetische feromonen (die de geur nabootsen die katten van nature produceren) verspreiden. Dat kan helpen om je kat een veilig en ontspannen gevoel te geven.
  • Een huishouden met meerdere katten beheren: Als je meer dan één kat hebt, kan dat leiden tot conflicten en stress doordat sommige katten moeilijk kunnen omgaan met andere katten. Om dit tegen te gaan, is het heel belangrijk dat je per kat een etensbak, een waterbak en een kattenbak ter beschikking stelt en dan nog eens een extra exemplaar. Dit klinkt misschien overdreven, maar het kan echt helpen om het stressniveau te verlagen, omdat katten vaak niet goed zijn in delen! Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat elk van je katten voldoende ruimte en schuilplaatsen heeft, zodat ze zich alleen kunnen terugtrekken wanneer ze dat willen.

Zijn er huismiddeltjes voor wonden bij de kat?

Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je een wonde opmerkt bij je kat. Ook al ziet de wonde er misschien uit als iets wat je zelf thuis kunt behandelen, het kan vaak erg lastig zijn om goed te beoordelen hoe diep een wonde is (vooral als ze pijnlijk is). Daarnaast is er ook altijd het risico dat de wonde infecteert, wat de genezing kan vertragen of verhinderen.

Daarom is het raadzaam alle wonden bij je kat te laten controleren door een dierenarts, die kan zeggen of behandeling nodig is.

Thuisbehandeling die je NIET aan je kat mag geven

Je kunt in de verleiding komen om je kat thuis te behandelen om zo een bezoek aan de dierenarts uit te sparen. Het is belangrijk dat je weet dat medicatie die perfect veilig is voor mensen, bij katten een toxische reactie kan uitlokken.

Denk bijvoorbeeld aan paracetamol. Dit geneesmiddel is uiterst giftig voor katten – zelfs in kleine hoeveelheden – en mag onder geen beding aan een kat gegeven worden. Vermijd ook alle medicatie die paracetamol bevat, want die is ook allemaal giftig voor katten.

Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je begint met medicatie. Zelfs medicijnen die veilig zijn voor katten kunnen dodelijk zijn als ze verkeerd worden toegediend. Het is het risico gewoon niet waard!

Op zoek naar meer advies inzake vachtverzorging en dagelijkse verzorging voor je kat? Leer bijvoorbeeld hoe je een kat masseert.

Ontdek onze kattenmerken:

c_brand_discovery (cat)
Brand (field_product_brand) (entityreference filter)
Dentalife
Verzorg het gebit van uw huisdier met Purina® Dentalife®, voor een goede mondhygiëne elke dag.​